ΕΛΛΑΔΑ

44η Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία - Ένταση στην Αλεξάνδρας (pics&vids)

44η Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία - Ένταση στην Αλεξάνδρας (pics&vids)
CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

Ολοκληρώθηκε η μαζική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου ειρηνικά. Στη συνέχεια της πορείας όμως, άγνωστα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα μπροστά στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού και δεν είχαν σχέση με την πορεία, πέταξαν φωτοβολίδες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που ακολουθούσε τους διαδηλωτές. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Λίγα λεπτά αργότερα στην συμβολή των οδών Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Ιπποκράτους υπήρξε νέα ένταση μεταξύ ομάδας κουκουλοφόρων που αποχωρούσε από την πορεία με τα ΜΑΤ . Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης και διέλυσαν τους νεαρούς, που αποχώρησαν προς τα στενά των Εξαρχείων.

Υπάρχουν πληροφορίες για μία προσαγωγή.

Πάνω από 5.000 αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει το κτήριο του Πολυτεχνείου, όμως μέσα στο ίδρυμα θεωρείται βέβαιο πως υπάρχουν μέλη των αντιεξουσιαστών, που τις προηγούμενες μέρες είχαν κάνει κατάληψη στο κτήριο, αλλά και πολεμοφόδια που θα χρησιμοποιηθούν κατά της αστυνομίας.

«Βροχή» πέφτουν οι μολότοφ στις οδούς Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας. Υπολογίζεται πως περίπου 100 άτομα στο σημείο επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Στην πλατεία των Εξαρχείων έχει συγκεντρωθεί πολύς κόσμος, που σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι «φορτωμένος» με πολλά πολεμοφόδια, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία, παρότι υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία.

Μία γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από φωτοβολίδα στη συμβολή των οδών Νοταρά και Κουντουριώτη.

Νωρίτερα, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, το ΠΑΜΕ, οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια και περίπου στις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία.

Η συμμετοχή του κόσμου στην πορεία είναι μαζική και υπολογίζεται σε χιλιάδες.

Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό, και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Χούντας, είχαν σχηματίσει «ανθρώπινη αλυσίδα» απέναντι από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Τα πρώτα πλάνα από την αρχή της μεγάλης πορείας.

Σημειώνεται πως λίγο πριν τις 17:00 ολοκληρώθηκε η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία προς την αμερικανική πρεσβεία, την οποία συνόδευαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Το «μπλοκ» απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, που έχουν στην κατοχή τους την σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, αρχικά, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».

image1

CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

image2

CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

image3

CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

Μόλις έφτασαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία, έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

polytexneio1

CNN Greece/Κώστας Πλιάκος

Το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα περισσότερο από ποτέ, μετά τη συμφωνία Τραμπ και Τσίπρα στις ΗΠΑ, με την οποία επεκτείνονται οι αμερικανικές βάσεις του θανάτου στη χώρα μας, με την οποία, επίσης, διευρύνονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για την άμυνα της πατρίδας μας και πολύ περισσότερο είναι η επαίσχυντη συμφωνία για το "πεσκέσι των 2,4 δισ. δολαρίων που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία για να κάνει επεμβάσεις στους λαούς για τα συμφέροντά της, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός γονατίζει από τα μνημόνια, από τα αντιλαϊκά μέτρα, μειώνεται συνεχώς το εισόδημά του. Πρέπει όλοι αυτοί να πάρουν την απάντησή τους». Αυτό δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ