ΕΛΛΑΔΑ

«Βροχή» μολότοφ και σοβαρός τραυματισμός μιας γυναίκας από τα επεισόδια στα Εξάρχεια

«Βροχή» μολότοφ και σοβαρός τραυματισμός μιας γυναίκας από τα επεισόδια στα Εξάρχεια
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Εκτεταμένα επεισόδια, κατά τα οποία τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι μια γυναίκα, σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή των Εξαρχείων, λίγο μετά την ολοκλήρωση της μαζικής πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι μολότοφ έπεφταν σαν «βροχή» στις οδούς Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας. Υπολογίζεται πως περίπου 100 άτομα στο σημείο επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και βομβίδες κρότου λάμψης.

Οι αντιεξουσιαστές πάντως φαίνεται πως είχαν στόχο να αφήσουν πίσω τους θύματα, καθώς δεν δίστασαν να ρίξουν με αυτοσχέδιο πυροσωλήνα φωτοβολίδα σε μία γυναίκα. Το θύμα τους, με καρφωμένη τη φλεγόμενη φωτοβολίδα άρχισε να φωνάζει σε βοήθεια και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ προσπαθούσαν να τη βοηθήσουν.

Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν ανατριχιαστικές. Η γυναίκα φώναζε να σβήσουν τη φωτοβολίδα από το πόδι της και οι αστυνομικοί προσπαθούσαν για ώρα με πυροσβεστήρες να τη σβήσουν χωρίς να τα καταφέρνουν.

Η γυναίκα συνέχιζε να καλεί σε βοήθεια και χρειάστηκε ένας αστυνομικός να αρχίσει να πατά με την μπότα του την φωτοβολίδα που ήταν ακόμη αναμμένη για να μπορέσει τελικά να τη σβήσει και να μεταφερθεί η γυναίκα στο νοσοκομείο.

Κανένας δεν ήθελε να φανταστεί τι θα συνέβαινε εάν η βολή του αντιεξουσιαστή είχε βρει τη γυναίκα στο στήθος. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δικηγόρο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κέντρου μελετών και ασφάλειας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία μάλιστα έχει και την ιδιότητα της εγκληματολόγου.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση με τους γιατρούς να δίνουν μάχη να της σώσουν το πόδι.

Λίγο μετά τη μαζική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, άγνωστα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα μπροστά στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού και δεν είχαν σχέση με την πορεία, πέταξαν φωτοβολίδες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που ακολουθούσε τους διαδηλωτές. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Λίγα λεπτά αργότερα στην συμβολή των οδών Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Ιπποκράτους υπήρξε νέα ένταση μεταξύ ομάδας κουκουλοφόρων που αποχωρούσε από την πορεία με τα ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης και διέλυσαν τους νεαρούς, που αποχώρησαν προς τα στενά των Εξαρχείων.

Πάνω από 5.000 αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει το κτήριο του Πολυτεχνείου, όμως μέσα στο ίδρυμα θεωρείται βέβαιο πως υπήρχαν μέλη των αντιεξουσιαστών, που τις προηγούμενες μέρες είχαν κάνει κατάληψη στο κτήριο, αλλά και πολεμοφόδια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν κατά της αστυνομίας.

«Βροχή» έπεφταν οι μολότοφ στις οδούς Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας. Υπολογίζεται πως περίπου 100 άτομα στο σημείο επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Στην πλατεία των Εξαρχείων έχει συγκεντρωθεί πολύς κόσμος, που σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι «φορτωμένος» με πολλά πολεμοφόδια, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία, παρότι υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ