ΕΛΛΑΔΑ

Από την ερχόμενη Τρίτη οι Έλληνες αστυνομικοί στα γερμανικά αεροδρόμια

Από την ερχόμενη Τρίτη οι Έλληνες αστυνομικοί στα γερμανικά αεροδρόμια
Getty Images / ideal image/ Sean Gallup / Staff/ file photo

Το αργότερο μέχρι την Τρίτη το πρωί θα βρίσκονται στα αεροδρόμια της Γερμανίας οι τέσσερις Έλληνες αστυνομικοί που θα αναλάβουν το ρόλο του παρατηρητή στους διαβατηριακούς ελέγχους, ακριβώς δηλαδή τον ίδιο συμβουλευτικό ρόλο που έχουν και οι Γερμανοί αστυνομικοί σύνδεσμοι στα ελληνικά αεροδρόμια.

Πηγές της Κατεχάκη ξεκαθάρισαν ότι εδώ και 20 ημέρες οι ελληνικές αρχές είχαν υποβάλλει το αίτημά τους στη Γερμανία για τους Έλληνες αξιωματικούς όμως, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που έπρεπε να είχαν κάνει οι Γερμανοί, καθυστερούν την ελληνική αποστολή παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί είχαν απαντήσει θετικά από την πρώτη στιγμή στο αίτημα της χώρας μας.

Κι ενώ ο θεσμός του αστυνομικού συνδέσμου στα αεροδρόμια ισχύει από το 2010 και όλες οι χώρες γνωρίζουν ότι τους ελέγχους τους κάνουν οι αεροπορικές εταιρίες, παρόλα αυτά σε όλες τις χώρες της Σένγκεν υπάρχουν αστυνομικοί κυρίως με συμβουλευτικό ρόλο.

Μάλιστα, στην Ελλάδα οι Γερμανοί αστυνομικοί από την πρώτη στιγμή γνωρίζουν ότι δεν έχουν κανένα επιχειρησιακό ρόλο για την έρευνα της πλαστότητας των στοιχείων και οι ελληνικές αρχές τους έχουν εφοδιάσει με εγχειρίδιο για τη συνεργασία και το συμβουλευτικό τους ρόλο.

Οι Γερμανοί δίνουν εξηγήσεις για τους ελέγχους σε επιβάτες από Ελλάδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1/1/2017 μέχρι και σήμερα οι Έλληνες αστυνομικοί έχουν συλλάβει πάνω από 2500 άτομα τα οποία είχαν επιχειρήσει με πλαστά έγγραφα να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ και είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η Αυστρία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία, είναι χώρες που κάνουν μεταξύ τους διαβατηριακούς ελέγχους.

Στέλεχος της Κατεχάκη έλεγε στο CNN Greece ότι πραγματικά προκαλεί μεγάλη απορία γιατί το τελευταίο διάστημα ενώ έχουν γίνει όλες αυτές οι συλλήψεις, η Γερμανία προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα ότι δήθεν τα ελληνικά αεροδρόμια δεν γίνονται σωστοί διαβατηριακοί έλεγχοι.

Eπίσης, Έλληνες αξιωματικοί τόνισαν στο CNN Greece, ότι είναι πάγια τακτική της Γερμανίας να αναφέρει μεν τον αριθμό των πλαστών διαβατηρίων και τον αριθμό της άρνησης εισόδου στη Γερμανία, χωρίς όμως να αναφέρει αναλυτικά από ποιες χώρες προέρχονται, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις η Ελλάδα να έχει κάθε δικαίωμα να αμφισβητεί το αν τα άτομα αυτά ταξίδευαν από ελληνικά αεροδρόμια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ