ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του «μάγου» των Bitcoin στις ΗΠΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του «μάγου» των Bitcoin στις ΗΠΑ
REUTERS/Alexandros Avramidis

Το δρόμο για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, του «μάγου» των Bitcoin, ανοίγει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που απέρριψε την έφεση του 38χρονου Ρώσου.

Ο Βίνικ κατηγορείται από τις αμερικανικές Αρχές για ξέπλυμα περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων και για αυτό ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, είχε προτείνει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος πάντως αρνείται τις κατηγορίες.

Η περιπέτεια του "Mr Bitcoin" στην Ελλάδα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και συνελήφθη βάσει διεθνούς εντάλματος, σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής όπου παραθέριζε με την οικογένεια του.

Οι αμερικανές διωκτικές Aρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα, κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κά.

Η επίμαχη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την συσχετίζει με την δράση ύποπτων προσώπων, χάκερς, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Πάντως, ο εκζητούμενος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές Aρχές και υποστηρίζει ότι θέλουν να τον δικάσουν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρόμικους χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.

Στις αρχές του μήνα όταν συζητήθηκε η έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο εκζητούμενος, μέσω Ρώσου διερμηνέα, επισήμανε ενώπιων των αρεοπαγιτών: «Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας» και προσέθεσε: Είμαι τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης.

Στην συνέχεια, μεταξύ του προέδρου του Ποινικού Τμήματος και του εκζητουμένου έγινε ο εξής διάλογος:

Πρόεδρος: Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ;

Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο.

Πρόεδρος: Πώς έφτασαν οι Αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;

Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.

Ο 38χρονος αναφέρθηκε στους λόγους που δεν θέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα έχει συναινέσει να εκδοθεί στη Ρωσία για μια μικρο-απάτη 10.000 ευρώ για την οποία, μετά τη σύλληψή του, τον ζήτησαν οι ρωσικές αρχές.

Για την μη έκδοσή του στις ΗΠΑ επικαλέστηκε τους εξής λόγους:

«1. Δεν έχω διαπράξει το αδίκημα. 2. Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια. 3. Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής, άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία. 4. Έχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών . Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησής μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Πλέον υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ