ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο Αθήνα: Πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα για την Μακεδονία (liveblog)

Συλλαλητήριο Αθήνα: Πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα για την Μακεδονία (liveblog)
CNN/Λευτέρης Παρτσάλης

Πλήθος διαδηλωτών βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος για να δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. To CNN Greece παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. 

Η πλατεία έχει γεμίσει από γαλανόλευκες σημαίες και εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών έφτασαν από διάφορες περιοχές της χώρας για να παραστεί στο συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην πρωτεύουσα έφτασαν τουλάχιστον 2.000 πούλμαν από όλη την Ελλάδα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας εκ των κεντρικών ομιλητών, έφτασε στην εξέδρα που έχει στηθεί στην πλατεία Συντάγματος καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο. «Οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους οι αριστεριστές έριξαν μπογιές για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα κυρίαρχε λαέ» είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, και συνέχισε: «Σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας ώρα, όπου μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται, εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες προκλήσεις». Συμπλήρωσε δε, ότι τα Σκόπια «με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας, για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου». Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας».

Λίγο αργότερα, ολοκληρώθηκε και η ομιλία του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου, ο οποίος επίσης έστειλε ένα ενωτικό μήνυμα στους παρευρισκόμενους.

Ο κ. Δωρόθεος επανέλαβε ότι η Εκκλησία δεν θα δεχτεί να περιέχεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ