ΕΛΛΑΔΑ

Ενώπιον του ΣτΕ ο Τούρκος αξιωματικός και συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου

Ενώπιον του ΣτΕ ο Τούρκος αξιωματικός και συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, Suleyman Ozkaynakcim, προσήχθη σήμερα το μεσημέρι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και επί 2 ώρες έδινε εξηγήσεις και απαντούσε σε ερωτήσεις των συμβουλών Επικρατείας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κινήθηκε πριν να διαφύγει με τους άλλους επτά συναδέλφους του από τη γείτονα χώρα στην Ελλάδα, κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι στον εν λόγω Τούρκο αξιωματικό είχε χορηγηθεί μεν άσυλο αλλά μετά από αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, η πρόεδρος Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενία Μυλωνοπούλου «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου.

Αναλυτικότερα, ο Τούρκος αξιωματικός, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετήχθη από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου.

Κεκλεισμένων των θυρών, ενώπιον του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας, ο Suleyman Ozkaynakcim απάντησε σε ερωτήσεις των δικαστών και ειδικά του Νικολάου Σακελλαρίου ο οποίος υπέβαλε και το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων.

Διά μέσου μεταφράστριας, ο Τούρκος αξιωματικός περιέγραψε τις συνθήκες της φυγής του από τη γείτονα χώρα, δηλαδή ότι κλήθηκε να παρουσιαστεί στη στρατιωτική μονάδα του την στιγμή που είχε βγάλει το παιδί του βόλτα σε πάρκο, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο πραξικόπημα, ότι το ελικόπτερο ήταν μεταφοράς τραυματιών, ότι η αποστολή του ίδιου και των άλλων επτά συναδέλφων του ήταν η περισυλλογή τραυματιών, κ.λπ. Δηλαδή περιέγραψε τα όσα έχει πει στην 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου.

Η απόφαση του Τμήματος Αναστολών αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού-Αχαρνών.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ και η αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η ίδια απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο και αναμένεται να συζητηθεί την 4η Μαΐου 2018 στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Στην εν λόγω υπόθεση εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλλόπουλος.

Κατά τη σημερινή συζήτηση παραβρέθηκαν οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού, οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, διά του Βασίλη Παπαδόπουλου και της Ελένης Κουτσουράκη.

Από την πλευρά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής παραστάθηκαν ο Δημήτρης Μακαρονίδης, ο Παντελής Παπαδάκης και η Αναστασία Σκουντή (όλοι μέλη του ΝΣΚ).

Επίσης, παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού έχει πραγματοποιήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διά του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού και σήμερα εκπροσώπησαν το ΔΣΑ οι Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Χαράλαμπος Κονδύλης και Παναγιώτης Νικολακόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ