ΕΛΛΑΔΑ

Εκδικάζεται το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των 8 αξιωματικών

Εκδικάζεται το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των 8 αξιωματικών
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών, που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016, εξετάζει σήμερα το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Η Άγκυρα κατηγορεί τους 8 για συμμετοχή στο πραξικόπημα και ζητά την έκδοσή τους στην Τουρκία, αίτημα που έχει απορριφθεί στο παρελθόν από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία κατηγορεί τους αξιωματικούς για συνολικά οκτώ αδικήματα, και συγκεκριμένα για απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού, πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Για την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης με απόφαση του ο Άρειος Πάγος τα ποινικά τμήματα του οποίου δεν έκριναν την ουσία των κατηγοριών αλλά επικαλέστηκαν τις συνθήκες δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κρατούνται στο Α.Τ του Ολυμπιακού Χωριού καθώς εκκρεμούν οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει.

Μία μέρα πριν την εκδίκαση του νέου αιτήματος της Άγκυρας, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται πολλοί στρατιωτικοί, σε βάση του τουρκικού στρατού. Στα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας διακρίνονται πολλοί στρατιωτικοί, κάποιοι εκ των οποίων ένοπλοι, να εισέρχονται στο κτίριο και να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν σκαλιά.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ανάμεσα σε αυτούς που κρατούν όπλα, είναι και τρεις από τους 8 που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, λίγες ώρες αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ