ΕΛΛΑΔΑ

Πρόταση ενοχής για τον Τάσο Μαντέλη για τη μίζα της SIEMENS

Πρόταση ενοχής για τον Τάσο Μαντέλη για τη μίζα της SIEMENS
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ φωτογραφία αρχειου

Την ενοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με τη μίζα ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε από τα μαύρα ταμεία της Siemens για τη σύμβαση της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ το '97 πρότεινε σήμερα, Δευτέρα, ο εισαγγελέας της έδρας. Πρωτόδικα ο Τάσος Μαντέλης καταδικάστηκε σε 8 χρόνια με αναστολή.

Ο εισαγγελέας απέρριψε τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού ότι το ποσό που έλαβε ήταν χορηγία και όχι μίζα για την προεκλογική του εκστρατεία, αναφέροντας σχετικά ότι οι εκλογές απείχαν 1,5 χρόνο από το διάστημα που έλαβε την α' δόση της μίζας ύψους 200.000 μάρκων (Νοέμβριος '98). Επίσης ανέφερε ότι αποδείχτηκε από την τραπεζική δραστηριότητα πως τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν προεκλογικά, παρά μόνο για οικογενειακά έξοδα σπουδών (για το γιο του στο Columbia).

«Και οι δύο καταθέσεις έγιναν εκτός προεκλογικού αγώνα. Και οι δύο ήταν παράνομες, γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση από εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με το δημόσιο. Ήταν επίσης παράνομες γιατί η χρηματοδότηση από ένα νομικό πρόσωπο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 3.000 €. Τα χρήματα που βρέθηκαν στο λογαριασμό του υπουργού υπερέβαιναν κατά 2 φορές το προεκλογικό κονδύλι για έναν υποψήφιο της Β' Αθηνών, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών», είπε ο εισαγγελέας και συνέχισε:

«Γιατί ο λογαριασμός ήταν απόρρητος και όχι στο όνομα του; Γιατί να θέλει χρήματα από αγνώστους; Κι αν του έβαζε χρήματα ή Καμόρα και η μαφία; Τί θα έλεγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι; Η ενέργεια του ήταν ούτε ηθική ούτε νόμιμη».

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και του δεύτερου κατηγορουμένου, Ηλία Γεωργίου, πρώην στελέχους της Siemens ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε 12 χρόνια με αναστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ