ΕΛΛΑΔΑ

Athens Science Festival για 5η συνεχόμενη χρονιά στην Τεχνόπολη

Athens Science Festival για 5η συνεχόμενη χρονιά στην Τεχνόπολη
Facebook/Athens Science Festival

Πενήντα διαδραστικές εκθέσεις και 46 πειραματικές επιδείξεις, 35 εργαστήρια για παιδιά και 22 για ενήλικες, 45 ομιλίες από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, πέντε διαγωνισμούς, προβολές και συνολικά περισσότερα από 200 πρωινά και απογευματινά καλλιτεχνικά δρώμενα για όλες τις ηλικίες θα περιλαμβάνει το φετινό «Athens Science Festival», που θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, από τις 24 έως τις 29 Απριλίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι).

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ θα είναι «Επιστήμη χωρίς σύνορα» για να αναδείξει το γεγονός ότι οι επιστημονικές ανακαλύψεις ξεπερνούν τα γεωγραφικά, γνωστικά και ιδεολογικά σύνορα.

Πώς εξερευνούν τα μεγάλα συμπαντικά μυστήρια επιστήμονες στο CERN; Πώς θα είναι το ψηφιακό μας αύριο; Γιατί μας αφορούν τα βότσαλα του πλανήτη Άρη; Γι' αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα θα μάθουν οι επισκέπτες του Athens Science Festival.

Ανάμεσα στους ομιλητές που θα συμμετάσχουν φέτος, είναι οι:

 • Βασίλειος Νάσης, ακαδημαϊκός και επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρείας Netronix και πρωτοπόρος στον τομέα του Διαδικτύου των αντικειμένων.
 • James Beacham, πειραματικός φυσικός υψηλών ενεργειών, καθώς επίσης μουσικός και σκηνοθέτης.
 • Βασίλης Ντζιαχρήστος, διευθυντής της έδρας Βιολογικής Απεικόνισης στο Πολυτεχνείο του Μονάχου.
 • Carsten Mahrenholz, συνιδρυτής της γερμανικής εταιρείας ColdPlasmaTech.
 • Ιωσήφ Σηφάκης, από τους κορυφαίους επιστήμονες της πληροφορικής διεθνώς, ο οποίος έχει τιμηθεί και με το βραβείο Turing.
 • Gabor Domokos, επικεφαλής του τμήματος Μηχανικής, Υλικών και Δομών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Οικονομικών της Βουδαπέστης.
 • Η αστροναύτης, πιλότος και μηχανικός Marsha Ivins, η οποία θα αναφερθεί στις χιλιάδες ώρες που έχει ταξιδέψει στο διάστημα.
 • H πλανητική επιστήμων Αθηνά Κουστένη, αστρονόμος του Αστεροσκοπείου του Παρισθιού και διευθύντρια έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, η θα μιλήσει για τις ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης της ζωής εκτός του πλανήτη μας.
 • Η καθηγήτρια μοριακής βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Elspeth Garman, που θα ξεναγήσει το κοινό στην επιστήμη της κρυσταλλογραφίας.
 • Η Τζένη Λειβαδάρου, υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών και θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, θα αποκαλύψει τον κόσμο της ρευστοδυναμικής.
 • Ο Σταύρος Κατσανέβας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Diderot VII και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βαρύτητας (EGO) θα παρουσιάσει την ιστορία της έρευνας για τα βαρυτικά κύματα.
 • Η Δρ. Suzanne O'Sullivan, συγγραφέας και νευρολόγος, θα παρουσιάσει περιπτώσεις ανθρώπων με συμπτώματα που εκπλήσσουν ακόμη και τον γιατρό τους - από τον άντρα που βλέπει χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων να τρέχουν γύρω του, μέχρι το κορίτσι που αισθάνεται ότι ζει, ως άλλη Αλίκη, στη χώρα των θαυμάτων.
 • Ο Γιάννης Μανέτας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συγγραφέας, θα αποκαλύψει πόσο απαραίτητη είναι η φωτοσύνθεση για το φαινόμενο της ζωής.

Από πλευράς ερευνητικών φορέων, μεταξύ άλλων:

 • Το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) θα παρουσιάσει εκατομμύρια ζωντανά βακτήρια στον πάγο, τα οποία θα μεταμορφωθούν σε πίνακες ζωγραφικής με τη βοήθεια των επισκεπτών.
 • Μια ομάδα νέων ερευνητών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στο θαυμαστό υποθαλάσσιο κόσμο, ενώ με σύντομες δράσεις αλληλεπίδρασης θα αναδείξει τις απειλές που δέχονται οι θάλασσες, τα ποτάμια και οι λίμνες από τον σύγχρονο τρόπο ζωής των ανθρώπων, τις κλιματικές μεταβολές και τα έντονα γεωφυσικά φαινόμενα.
 • Με το ‘Ταξίδι της Αριάδνης' του «Δημόκριτου» επισκέπτες όλων των ηλικιών θα βιώσουν μια οπτικοακουστική εμπειρία εμπνευσμένη από τον κόσμο της Κνωσού.
 • Με την καθοδήγηση ειδικευμένου προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού, με την χρήση φορητού τηλεσκοπίου.
 • Τo Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" θα έχει ετοιμάσει μια έκπληξη για τους μικρούς, καθώς θα τους περιμένουν ρομπότ για να επικοινωνήσουν και να παίξουν μαζί τους.
 • Διαδραστικά πειράματα θα πραγματοποιηθούν από επιστήμονες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), που θα επιδείξουν με πρωτότυπο τρόπο τα ''μαγικά κρύσταλλα'' των πρωτεϊνών του σώματος, ενώ παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν κάτω από το μικροσκόπιο τον τρόπο που μεγαλώνουν.
 • Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) θα παρουσιάσει το ραδόνιο, τον άχρωμο, άγευστο και άοσμο "ραδιενεργό συγκάτοικό" μας, που συχνάζει σε κλειστούς χώρους, εισχωρεί με ευκολία στα κτίρια και μας εκθέτει σε κίνδυνο, αποτελώντας μια από τις κυριότερες αιτίες καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως.

Εξάλλου, με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν δράσεις που αναδεικνύουν τη σχέση του βιβλίου με την επιστήμη. Ακόμη, συγγραφείς και μαθηματικοί όπως η Κατερίνα Καλφοπούλου, ο Ανδρέας Λύκος, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης και ο Στάμος Τσιτσώνης θα κουβεντιάσουν για τη σχέση των κειμένων τους με την επιστήμη.

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo», το British Council, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Υλοποιείται σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ θα είναι: Τρίτη 24 Απριλίου (τελετή έναρξης στις 18.30), Τετάρτη 25 έως Παρασκευή 27 Απριλίου (09:00 έως 23:00), Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Απριλίου (11:00 έως 23:00).

festivalepistimis

Αναλυτικότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα: http://www.athens-science-festival.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ