ΕΛΛΑΔΑ

Ισόβια σε θείο και ανιψιό για δολοφονία που διέπραξαν σε χωριό της Πέλλας

Ισόβια σε θείο και ανιψιό για δολοφονία που διέπραξαν σε χωριό της Πέλλας
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δύο Αλβανοί υπήκοοι καταδικάστηκαν ερήμην σε ισόβια κάθειρξη ο καθένας, για ανθρωποκτονία την οποία κατηγορούνταν ότι διέπραξαν πριν από 22 χρόνια σε χωριό της Πέλλας.

Πρόκειται για θείο και ανιψιό, οι οποίοι μετά το φονικό εις βάρος 52χρονου κτηνοτρόφου φαίνεται ότι έφυγαν από την Ελλάδα κι επέστρεψαν κάποια στιγμή στην πατρίδα τους. Πριν από λίγο καιρό η Ιντερπόλ τους εντόπισε βάσει "ερυθράς αγγελίας" των ελληνικών διωκτικών Αρχών και τους επέδωσε το κλητήριο θέσπισμα για να δικαστούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) Θεσσαλονίκης.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, για την ίδια υπόθεση κατηγορείται ένα ακόμη άτομο - ανιψιός και αδελφός αντιστοίχως των δύο καταδικασθέντων - ο οποίος όταν διαπράχθηκε το έγκλημα ήταν 15 ετών, ενώ η περίπτωση του διαχωρίστηκε και παραπέμφθηκε να δικαστεί σε Δικαστήριο Ανηλίκων της Έδεσσας.

Για τους δύο καταδικασθέντες που ερημοδίκησαν, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εκδοθούν στην Ελλάδα για την έκτιση της ποινής τους. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης, στην Ελλάδα, εφόσον επιδοθεί εγκαίρως το κλητήριο θέσπισμα, τα κακουργήματα που επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης παραγράφονται στην 25ετία, ενώ στην Αλβανία οι ίδιες πράξεις παραγράφονται στην 20ετία. Σε κάθε περίπτωση για την έκδοσή τους ή μη θα αποφασίσει η γειτονική χώρα.

Όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, το έγκλημα διαπράχθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1996, ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι δράστες βρίσκονταν παράτυπα στην Ελλάδα και απασχολούνταν σε διάφορες γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες σε χωριά της Σκύδρας. Όπως είχαν καταθέσει εκείνη την περίοδο μάρτυρες στην Αστυνομία, ο 52χρονος κτηνοτρόφος φαίνεται ότι είχε προσλάβει τον 15χρονο, εκ των κατηγορουμένων, ως βοσκό στο ποίμνιο προβάτων που διατηρούσε στο Αρσένι. Τον απασχόλησε για 19 μέρες και η συμφωνία ήταν για 1.000 δραχμές μεροκάματο.

Κατά τη δικογραφία, ο παθών αρνήθηκε να καταβάλει στον ανήλικο το ποσό των 19.000 δρχ., για τις ημέρες που τον απασχόλησε, "άρνηση, όμως, η οποία αποτέλεσε την αιτία να καλλιεργηθούν σε θείο και ανιψιούς σκέψεις για τιμωρία του κτηνοτρόφου". Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες άρχισαν πρώτα να απειλούν τον κτηνοτρόφο και λίγες μέρες μετά τις έκαναν πράξη. Έστησαν καρτέρι στον 52χρονο, την ώρα που επέστρεφε ανυποψίαστος από το ποιμνιοστάσιο στο σπίτι του και χρησιμοποιώντας πέτρες και μαχαίρι επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα να καταφέρουν εναντίον του θανατηφόρα χτυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματος. Στη συνέχεια μετέφεραν το πτώμα και το έκρυψαν κοντά σε παρακείμενη γέφυρα αρδευτικού καναλιού, όπου και βρέθηκε ένα 24ωρο αργότερα από τους οικείους του.

Παρά τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, που έφθασαν έως τον Πελοπόννησο, οι δράστες ουδέποτε συνελήφθησαν και εκτιμάται ότι επέστρεψαν στην πατρίδα τους, όπου πρόσφατα εντοπίστηκαν τα ίχνη τους από την Ιντερπόλ. Στη δίκη που διεξήχθη ενώπιον του ΜΟΔ κατέθεσαν συγγενείς του άτυχου κτηνοτρόφου, ενώ για λογαριασμό των κατηγορουμένων δεν παραστάθηκε συνήγορος υπεράσπισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ