ΕΛΛΑΔΑ

Tageszeitung: Οι τουρκικές εκλογές προκαλούν αναστάτωση στα ελληνικά νησιά

Tageszeitung: Οι τουρκικές εκλογές προκαλούν αναστάτωση στα ελληνικά νησιά
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφία αρχείου

Οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία δημιουργούν έντονες ανησυχίες στους κατοίκους των ελληνικών νησιών και ιδιαίτερα όσων βρίσκονται κοντά στα τούρκικά παράλια.

Σε άρθρο που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, σημειώνεται ότι τα συναισθήματα των κατοίκων κυμαίνονται «από αγανάκτηση μέχρι φόβο» λόγω των εκλογών στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου.

Δύο φαίνεται να είναι οι κύριες ανησυχίες που εκφράζουν οι κάτοικοι των νησιών. Από την μία φοβούνται ότι η απρόβλεπτη προσωπικότητα του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πλήξει αρνητικά τον τουρισμό στα νησιά του Αιγαίου, όπως σημειώθηκε και το 2015 λόγω της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, έντονες ανησυχίες εκφράζουν οι κάτοικοι των νησιών και για τις πρόσφατες προκλήσεις στο Αιγαίο καθώς πολλοί φαίνεται να πιστεύουν ότι ενδέχεται ο πρόεδρος να εντείνει τις διενέξεις στο Αιγαίο προκειμένου να κερδίσει την ψήφο τούρκων εθνικιστών.

Το άρθρο κάνει αναφορά και στην επίσκεψη του υποψηφίου της τουρκικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ στην Κομοτηνή όπου μίλησε στην μουσουλμανική μειονότητα της πόλης με συμφιλιωτικούς τόνους.

Η μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Ελλάδας θεωρούνται ιδιαίτερα ευπαθείς καθώς βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα στις δύο πλευρές της κόντρας μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με το άρθρο, πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στην μειονότητα πιστεύουν στον Ιντζέ και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ