ΕΛΛΑΔΑ

Άμεση λύση για τους εγκλωβισμένους μετανάστες ζητούν οι κάτοικοι της Ειδομένης

Άμεση λύση για τους εγκλωβισμένους μετανάστες ζητούν οι κάτοικοι της Ειδομένης
REUTERS/Alexandros Avramidis

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι κάτοικοι της Ειδομένης αν δεν δοθεί άμεσα λύση με τους εγκλωβισμένους μετανάστες.

"Αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες που δεν μπορούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ από την Ειδομένη, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης, Ξανθούλα Σουπλή.

"Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση", τόνισε η κ. Σουπλή και πρόσθεσε πως "δεν υπάρχει άλλη υπομονή".

Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι της Ειδομένης -ενός χωριού περίπου 100 κατοίκων, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικιωμένοι- βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με παραβατικές συμπεριφορές από μερίδα μεταναστών, που δεν ανήκουν σε μία από τις τρεις εθνικότητες (Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί), οι οποίες έχουν δικαίωμα διέλευσης.

"Αρχικά, οι κάτοικοι βοηθούσαν πολύ τους μετανάστες με ρούχα, φαγητά κ.ά. Βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε όλοι μας. Πλέον οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Αυγούστου του 2015, όταν αυξήθηκε η ροή. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που είχαμε 9.500 άτομα, σε ένα χωριό μόλις 100 κατοίκων" επισημαίνει η κ. Σουπλή.

"Να φτάνουν στην Ειδομένη μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους" υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Σουπλή και ζητά "να δοθεί άμεσα λύση από το κράτος".

Σήμερα ο κ. Μουζάλας προανήγγειλε την σταδιακή αποσυμφόρηση της περιοχής, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί καμία «αιματοχυσία» ενώ, όπως είπε, ήδη απομακρύνονται πολλοί μετανάστες και σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία, στη περιοχή βρίσκονται περίπου 1.000 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ