ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αττική: γιατί η Αττική είναι εκτεθειμένη σε φυσικές καταστροφές

Φωτιά Αττική: γιατί η Αττική είναι εκτεθειμένη σε φυσικές καταστροφές

“Ιστορικά η Αττική αποτελεί μια από τις πιο εκτεθειμένες σε φυσικούς κινδύνους περιφέρειες της Χώρας, κυρίως σεισμούς, πλημμύρες, καύσωνες και δασικές πυρκαγιές” σημειώνει ο Κοινωνικός Άτλαντας της Αθήνας.

“Με κριτήριο την αναλογία της καμένης δασικής έκτασης προς τη συνολική δασική κάλυψη, η Αττική είναι η περισσότερο πυρόπληκτη περιφέρεια της Χώρας την περίοδο 1991-2004 (26%). Πρωτογενώς εκτεθειμένοι στις δασικές πυρκαγιές είναι βέβαια οι παραθεριστικοί και άλλοι ‘δορυφορικοί’ οικισμοί της Αθήνας και οι αυθαίρετες (ή μη) οικοδομικές αναπτύξεις σε δάση και δασικές εκτάσεις. Ωστόσο, όπως δείχνει η δραματική καταστροφή του εθνικού δρυμού Πάρνηθας το 2007 (από πυρκαγιά τα αίτια της οποίας επίσημα αποδίδονται σε βραχυκύκλωμα πυλώνα της ΔΕΗ) οι δευτερογενείς και μακροπρόθεσμες συνέπειες πλήττουν τους ίδιους τους κατοίκους της πρωτεύουσας”.

Σύμφωνα με τον Άτλαντα “η αποτέφρωση της τελευταίας μεγάλης δασικής έκτασης κοντά στην Αθήνα σημαίνει αλλαγή μικροκλίματος, θερμότερα καλοκαίρια, παρατεταμένους καύσωνες και πλημμύρες το χειμώνα”.

“Η χειρότερη πτυχή του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των αιτίων τους (περίπου 70%) καταγράφονται ως άγνωστα, γεγονός που περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα ουσιαστικής πολιτικής πρόληψης”.

“Οι μορφές έκθεσης που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή (καύσωνες, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές) αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνώνη Ελλάδα τη δεκαετία του ’90 παρουσίασε τριπλάσια αύξηση των καυσώνων σε σχέση με την τριακονταετή περίοδο που προηγήθηκε”.

Η Αττική σε κίνδυνο

“Η Αττική συγκαταλέγεται στις περισσότερο πληγείσες από τους καύσωνες περιοχές της χώρας. Παρά το μεσογειακό, ήπιο κλίμα της, σημειώνονται σημαντικές θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των εποχών. Θερμοκρασίες καύσωνα (380C και άνω) δεν είναι σπάνιες τους θερινούς μήνες και η θερμοκρασία 490C που καταγράφηκε στην Αθήνα το 1977 αποτελεί την υψηλότερη μέχρι σήμερα θερμοκρασία της Ευρώπης (WMO 2011)” τονίζει ο Κοινωνικός Άτλαντας.

“Ταυτόχρονα υφίσταται τις συνέπειες της λεγόμενης αστικής θερμικής νησίδας που συμβάλλει σε και ενισχύει θερμοκρασίες καυσώνων. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες εδάφους στην Αττική κατά το θέρος παρουσιάζονται σε Ελευσίνα–Ασπρόπυργο, Μέγαρα, το κέντρο της Αθήνας (λόγω αστικής θερμικής νησίδας) και τα Μεσόγεια (χάρτης 3). Η δημόσια διαχείριση των καυσώνων περιορίζεται σε μέτρα ετοιμότητας / έκτακτης ανάγκης”.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του CNN Greece