ΕΛΛΑΔΑ

Ελέγχους για τη νόσο των λεγεωνάριων πραγματοποιεί η περιφέρεια Αττικής

Ελέγχους για τη νόσο των λεγεωνάριων πραγματοποιεί η περιφέρεια Αττικής
ΑΠΕ -ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Επιδημιολογική έρευνα για δηλωθέντα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων, πραγματοποίησαν οι Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πιο συγκεκριμένα, οι Διευθύνεις Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτω, διενεργούν δειγματοληψίες νερού από υδρόψυκτα κεντρικά συστήματα σε εγκαταστάσεις όπου εργάζονται ή επισκέπτονται καθ' οιονδήποτε τρόπο τα άτομα που εμφάνισαν τη νόσο.

Τα δείγματα που λαμβάνονται αποστέλλονται αυθημερόν στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η νόσος των Λεγεωνάριων ή αλλιώς «νόσος των κλιματιστικών» αποτελεί μία σοβαρή μορφή πνευμονίας, η οποία προκαλείται από λοίμωξη και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στους πνεύμονες.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση των ασθενώνπου πλήττονται από τη νόσο -σύμφωνα με τους επιστήμονες- κι αυτό οφείλεται στη ραγδαία εξάπλωση των κλιματιστικών σε πολλούς κλειστούς χώρους (σπίτι, γραφείο, αυτοκίνητο, διάφορα καταστήματα κλπ.).

Αυτό συμβαίνει λόγω της ελλιπούς ή κακής συντήρησηςτων κλιματιστικών η οποία προκαλεί συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό. Με τον αέρα που αναπνέουμε αυτά μεταφέρονται στους πνεύμονες.

Όσον αφορά τη μετάδοση της νόσου, δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Περισσότερο επιρρεπείς είναι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και αυτοί που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά τις περισσότερες φορές θεραπεύει τη νόσο των Λεγεωνάριων, αλλά μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και μετά τη χορήγηση θεραπείας, ενώ κάποιοι άλλοι πεθαίνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ