ΕΛΛΑΔΑ

Ένας μήνας μετά τις φονικές πυρκαγιές, όλοι οι Έλληνες μία γροθιά αλληλεγγύης - Τι δηλώνει το ΕΚΕΠΥ

Ένας μήνας μετά τις φονικές πυρκαγιές, όλοι οι Έλληνες μία γροθιά αλληλεγγύης - Τι δηλώνει το ΕΚΕΠΥ
EUROKINISSI

Ένα μήνα μετά τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική που στοίχησαν τη ζωή σε 96 συμπολίτες μας και σε ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές…

Και δεν ξέρουμε εάν θα κλείσουν ποτέ, ιδιαίτερα οι ψυχικές και λιγότερο οι σωματικές!

Μέχρι και χθες Τετάρτη 22 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, νοσηλεύονταν 29 εγκαυματίες εκ των οποίων 5 σε Μονάδες Εντατικές Θεραπείας και από αυτούς, οι 3 διασωληνωμένοι. Ένα παιδί επίσης, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο δεν βγαίνει ακόμη, καθώς οι γιατροί έχουν προχωρήσει σε πλαστικές επεμβάσεις αποκατάστασης.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου είναι υποδειγματική και συγκινητική από την πρώτη στιγμή, η προσφορά υλική και άυλη φορέων και απλών ανθρώπων. Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα τσουνάμι αγάπης και αλληλεγγύης. Από απλούς πολίτες, μέχρι Ιατρικούς και Φαρμακευτικούς Συλλόγους, αλλά και Επιστημονικές Ενώσεις και εταιρείες (όπως Δερματολογική Εταιρεία και Ένωση Ελλήνων Ψυχολόγων) όλοι θέλουν να προσφέρουν και να γιατρέψουν με κάποιο τρόπο τις πληγές και τα τραύματα.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν από την πρώτη ημέρα της τραγωδίας, ο κ. Παπαευσταθίου δρομολόγησε ψυχιάτρους από το Δαφνί προκειμένου να στηρίξουν με τις υπηρεσίες τους τους πληγέντες και κυρίως τους πενθούντες.

Στη συνέχεια η ομάδα αυτή, ενισχύθηκε από το υπουργείο Υγείας, με άλλους γιατρούς από την Οργάνωση Γιατροί του Κόσμου. Οι ψυχίατροι εργάζονται σε κοντέινερ στις πληγείσες περιοχές (Μάτι, Ν. Βουτζάς και Ν. Μάκρη) και όχι σε κάποιο κτίριο. Μάλιστα οι ψυχίατροι από το Δαφνί βρέθηκαν και στο νεκροτομείο στις δύσκολες και τραγικές εκείνες ώρες της αναγνώρισης των συγγενών των θυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Ελλήνων Ψυχολόγων με επιστολή της προς τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ, προτείνει την αμέριστη συμπαράστασή της προς όλα τα θύματα ζητώντας μάλιστα την δημιουργία ενός call center από την 1η Σεπτεμβρίου προκειμένου να υπάρχει δωρεάν υποστήριξη.

Για την ιστορία να πούμε ότι η Ένωση Ελλήνων Ψυχολόγων ήταν παρούσα και το 2007 στις επίσης καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας, ωστόσο η ανταπόκριση του κόσμου για ψυχολογική υποστήριξη υπήρξε πολύ μικρή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ