ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη για τον θάνατο του Ν. Βασιλείου: Το χρονικό της συντριβής

Θλίψη για τον θάνατο του Ν. Βασιλείου: Το χρονικό της συντριβής

Στη θλίψη βυθίστηκε και πάλι η οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και το πανελλήνιο, μετά τη συντριβή αεροσκάφους Τ-2 Βuckeye και τον θάνατο του Επισμηναγού Νικόλαου Βασιλείου.

Ο έμπειρος 39χρονος κυβερνήτης, πατέρας δύο παιδιών, βρέθηκε νεκρός μέσα στα συντρίμμια του αεροσκάφους, που εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή κοντά στη Σπάρτη.

Το χρονικό

Το αεροσκάφος κατέπεσε στις 8:50πμ το πρωί, περίπου 7 μίλια βορείως της Σπάρτης, σε δασώδη περιοχή.

Η τραγωδία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια άσκησης, που ονομάζεται πτήση περιδίνησης.

Το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε στις 8:30 από την Καλαμάτα και περίπου 20 λεπτά αργότερα, και αφότου πήρε ύψος, ξεκίνησε την άσκηση.

Ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα και ειδοποίησε από το έδαφος. Εντοπίστηκε άμεσα και πλέον νοσηλεύεται στο 251 ΓΝΑ.

arcadia euroki


Πηγή: Eurokinissi- www.arcadiaportal.gr

Σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η εγκατάλειψη του αεροσκάφους, πάντα εκτινάσσεται πρώτος ο δεύτερος πιλότος, ο οποίος είναι ο εκπαιδευτής και κάθεται στην πίσω θέση.

Και οι δύο πιλότοι ήταν επισμηναγοί και έμπειροι πιλότοι, με 2.500 ώρες πτήσεις συνολικά.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος.

«Η πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει»

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του επισμηναγού εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω Twitter.

«Ο άδικος χαμός του άξιου και πολύπειρου επισμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Νικόλαου Βασιλείου, την ώρα του καθήκοντος, μας γεμίζει βαθιά θλίψη. Η πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του πιλότου μας» έγραψε ο πρωθυπουργός.

Τριήμερο πένθος

Ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα πολύ δύσκολη για την Πολεμική Αεροπορία, αναφέροντας παράλληλα ότι θα κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος στην πολεμική αεροπορία.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 και ώρα 08:50 , στο πλαίσιο εκπαίδευσης εκπαιδευτή πτήσεων με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye, σε ειδική άσκηση (περιδίνηση), πραγματοποιήθηκε εγκατάλειψη 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με αποτέλεσμα ο μεν συγκυβερνήτης του αεροσκάφους να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, ενώ ο κυβερνήτης,

Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου, εντοπίσθηκε νεκρός στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους.

Οι δύο (2) Ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ωρών.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορία έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος.
Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ

Ποιο είναι το αεροσκάφος που κατέπεσε

Τα Τ-2 Buckeye είναι δικινητήρια εκπαιδευτικά αεροσκάφη αμερικάνικης κατασκευής.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης.

Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.

Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.

Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ