ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Καρδίτσα: Σημαντικές ζημιές σε μνημεία και σπίτια στο Δήμο Αργιθέας

Σεισμός Καρδίτσα: Σημαντικές ζημιές σε μνημεία και σπίτια στο Δήμο Αργιθέας
EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/ Φωτογραφία αρχείου

Σε μνημεία καταγράφονται οι σοβαρότερες ζημιές, έως τώρα, στο Δήμο Αργιθέας, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση της 31ης Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής.

Πρόκειται για εκτεταμένες ζημιές στο μοναστήρι «Κοίμηση της Θεοτόκου» Ανθηρού, στους ενοριακούς ναούς Καρυάς και Κουμπουριανών, στην Ιερά Μονή Σπηλιάς, στην Αγία Παρασκευή στα Καμπουρέικα Πετρίλου.

Τις επόμενες μέρες, όταν επεκταθεί ο έλεγχος και στα υπόλοιπα μνημεία της περιοχής, «θα διαπιστώσουμε την συνολική ζημιά που υπέστησαν αυτά τα μνημεία», τονίζει σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας.

Όσον αφορά στις κατοικίες, την επομένη του σεισμού που κατέφτασαν οι κάτοικοι και ανοίξανε τα σπίτια τους, διαπιστώθηκε και η μεγάλη έκταση των ζημιών, οι οποίες δεν ήταν εμφανείς εξωτερικά. Έχουν παρατηρηθεί εκτεταμένες ρωγμές σε τοιχοδομές, οικοσκευές κατεστραμμένες και πεσμένες καμινάδες. Τις επόμενες μέρες θα δοθούν οδηγίες στους κατοίκους για το τρόπο που θα δηλώσουν τις ζημιές στις οικίες τους και στην οικοσκευή. Ταυτόχρονα θα διανεμηθούν και τα κατάλληλα έντυπα που θα συμπληρώνουν ώστε να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος για την ανθεκτικότητα των κτισμάτων, επισημαίνεται επίσης από τη δημοτική αρχή.

Η οποία από το Σάββατο το πρωί σε συνεργασία με τους προέδρους των Κοινοτήτων προχώρησε σε διανομή νερού στους κατοίκους που υδρεύονταν από πηγές, στο νερό των οποίων παρατηρήθηκε θολότητα και θα συνεχίσει να διανέμει μέχρις ότου εξαλειφθεί πλήρως αυτή και πραγματοποιηθεί ο υγειονομικός έλεγχος.

Να σημειώσουμε, σύμφωνα με στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πως μετά την σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τον μικροσεισμό την ίδια μέρα το πρωί της Παρασκευής μεγέθους 4,1 της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκαν 15 μικροδονήσεις, από τις οποίες η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 3,3 της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε χθες στις 11:21 το πρωί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ