ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2018: Άγρια επεισόδια, συλλήψεις και καταγγελία για χρήση όπλου από διαδηλωτή

ΔΕΘ 2018: Άγρια επεισόδια, συλλήψεις και καταγγελία για χρήση όπλου από διαδηλωτή
EUROKINISSI/MotionTeam/KOSTAS VILLA

Εκτεταμένα επεισόδια έλαβαν χώρα στους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης χθες, Σάββατο, με φωτορεπόρτερ, μάλιστα, να καταγγέλλει ότι διαδηλωτής που συμμετείχε στο συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή την 83η ΔΕΘ, απείλησε με όπλο συναδέλφους του.

Ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα επεισόδια με ρίψεις αντικειμένων και χημικών από την πλευρά των αστυνομικών.

Συγκεκριμένα, κοντά στον Λευκό Πύργο διαδηλωτής προσπάθησε να αρπάξει κάμερα από γυναίκα εικονολήπτη που κάλυπτε τηλεοπτικά τη διαδήλωση. Φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στο σημείο και αντιλήφθηκαν το περιστατικό επενέβησαν και ακολούθησε φραστική αντιπαράθεση. Τότε επενέβη δεύτερος διαδηλωτής, ο οποίος έβγαλε από μικρή τσάντα, δεμένη στη μέση, όπλο και τους απείλησε, χωρίς να το στρέψει εναντίον τους. Τα

ο γεγονός προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των φωτορεπόρτερ, ωστόσο το επεισόδιο έληξε εκεί με την αποχώρηση του άγνωστου οπλοφόρου.

Ο φωτορεπόρτερ υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε σε διμοιρίες της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο και κατήγγειλε το περιστατικό, αλλά ο φερόμενος ως οπλοφόρος, εν τω μεταξύ, είχε ήδη χαθεί μέσα στο πλήθος.

Συλλήψεις και τραυματίες

Οκτώ συλλήψεις -εκ των οποίων δύο ανήλικοι- έκανε η αστυνομία για τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, από τους 28 που προσήχθησαν αρχικά, είναι επτά άνδρες και μία γυναίκα, η τελευταία για κατοχή ναρκωτικών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, και κατά περίπτωση για διακεκριμένες φθορές, απρόκλητες σωματικές βλάβες, αντίσταση κ.ά., με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Συνολικά 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και χρειάστηκε η παροχή των πρώτων βοηθειών.

Εκτεταμένα επεισόδια

Η ένταση και τα επεισόδια επικράτησαν επί αρκετές ώρες στο κέντρο της πόλης, κυρίως περιοχή γύρω από το δημαρχιακό μέγαρο, στη διάρκεια των συλλαλητηρίων.

Η ένταση ξεκίνησε όταν ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε από την πορεία που διοργάνωσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις και οι Επιτροπές Αγώνα για την Μακεδονία, και επιχείρησε να προσεγγίσει το δημαρχιακό μέγαρο.

Οι άνδρες της αστυνομίας τους παρεμπόδισαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν τα οδοφράγματα της ΕΛ.ΑΣ.

Η ατμόσφαιρα στο σημείο ήταν αποπνικτική λόγω των χημικών.

Μικροένταση επικράτησε και στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου αντεξουσιαστές, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην Καμάρα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία, προσπάθησαν να πλησιάσουν το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η τελετή των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, με την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οι αστυνομικοί, είχαν σχηματίσει κλοιό γύρω από το συνεδριακό κέντρο, τους απώθησαν και η ένταση εκτονώθηκε.

Αργά το βράδυ, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου, καθώς ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν.

Μεμονωμένα άτομα, που αποσπάστηκαν από τις πορείες έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων, έγραψαν συνθήματα στη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ - από την Αστυνομία έγιναν περισσότερες από πέντε προσαγωγές.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή, με τους ενστόλους να συγκεντρώνονται στην πλατεία του Λευκού Πύργου και να λένε «όχι» στις περικοπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ