ΕΛΛΑΔΑ

Μόρια: Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση, στη Βόλβη μετακινούνται 462 πρόσφυγες

Μόρια: Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση, στη Βόλβη μετακινούνται 462 πρόσφυγες
REUTERS/Elias Marcou/File Photo

Με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ" μεταφέρθηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά 462 πρόσφυγες από τη Μόρια της Μυτιλήνης, διαφόρων εθνικοτήτων, άνδρες, γυναίκες και πολλά παιδιά σε μια προσπάθεια μείωσης του πληθυσμού στον προσφυγικό καταυλισμό.

Οι πρόσφυγες θα επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό τη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών με στόχο τη δραστική μείωση του πληθυσμού στη Μόρια κάτω από 5.000 άτομα. 100 άνθρωποι αναχωρούν την Τρίτη, άλλοι 400 την Τετάρτη, 600 το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής. Στόχος να φύγουν από το νησί σχεδόν 2.000 πρόσφυγες μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα. Και μετά άλλοι 2.000. Όλοι τους με κατεύθυνση τις νέες δομές στη βόρεια Ελλάδα. 1.100 στη Βόλβη, 560 στον Κατσικά Ιωαννίνων, 860 στα Γρεβενά, 280 στη Φιλιππιάδα.

Η επιχείρηση αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας ξεκίνησε χθες, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφέρονται σταδιακά στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Εκεί, αφού πιστοποιήθηκε η ταυτότητά τους για μια ακόμα φορά πήραν το πολυπόθητο «τρίπτυχο» του αιτούντος άσυλο και επιβιβάσθηκαν στο πλοίο για Πειραιά.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης τα πάντα θύμιζαν τις μαζικές αναχωρήσεις προσφύγων πριν τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Οικογένειες και παρέες ανδρών και γυναικών κουβαλώντας σάκους με νοικοκυριά - δημιούργημα του πολύμηνου εγκλεισμού τους στο νησί, οικογένειες που έβγαζαν αναμνηστικές φωτογραφίες στην πόρτα του καραβιού, βιντεοσκοπήσεις των τελευταίων στιγμών στην πόλη, αλλά και δάκρυα.

Ο Αχμέτ, η 'Αιντα και ο γιος τους ο Ντάνιελ. Από το Αφγανιστάν… Κλαίνε και φωτογραφίζονται «να θυμάται το παιδί τον τόπο όπου γεννήθηκε». Ο Ντάνιελ αλλά και τέσσερα - πέντε άλλα παιδιά που επιβιβάστηκαν με τους γονείς τους στο πλοίο, γεννήθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Ένα άλλο ζευγάρι, δηλώνουν 18χρονοι. Με κιθάρες στον ώμο. Θέλουν να πάνε στην Ελβετία. Από το Ιράν, στην Ελβετία. Αλλά και γέροντες γονείς και ανάπηροι που τα παιδιά τους, τους έφεραν μαζί τους αφού αν τους αφήναν πίσω αυτό θα ισοδυναμούσε με θάνατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ