ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλώνας Ζορμπάς: Ξεκίνησε η επέλαση, ποιες περιοχές θα πλήξει

Κυκλώνας Ζορμπάς: Ξεκίνησε η επέλαση, ποιες περιοχές θα πλήξει
EUROKINISSI

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές για το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά», που βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχει σχηματιστεί στα ανατολικά του Ιονίου. Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία «Ξενοφών» συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα. 

Ο τροπικός κυκλώνας αναμένεται να «ωριμάσει» το απόγευμα της Παρασκευής, επηρεάζοντας και τη νότια και νοτιοανατολική Αττική και θα φτάσει στη μέγιστη έντασή του το Σάββατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα severe-weather.

Κατά τις προβλέψεις, θα κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά από το απόγευμα και θα βρεθεί στη νοτιοδυτική Ελλάδα το πρωί του Σαββάτου και θα επηρεάσει τόσο την Πελοπόννησο όσο και την Κρήτη, με εξαιρετικά θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες.

gustkph 036 3 1.jpg nggid045217 ngg0dyn 1000x600x100 00f0w010c010r110f110r010t010

Έπειτα, ο κυκλώνας θα κινηθεί προς το Αιγαίο Πέλαγος την Κυριακή και θα «χτυπήσει» τη δυτική Τουρκία.

gustkph 038 1.jpg nggid045216 ngg0dyn 1000x600x100 00f0w010c010r110f110r010t010

Όσον αφορά τα κύματα αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 15 μέτρα ύψους, κατά μήκος των παράκτιων περιοχών της δυτικής και βόρειας Κρήτης, της νότιας Πελοποννήσου και πολλών νησιών στις Κυκλάδες.

gustkph 042 1 2.jpg nggid045214 ngg0dyn 1000x600x100 00f0w010c010r110f110r010t010

Οι άνεμοι επίσης θα είναι πολύ ισχυροί, ενώ εκφράζονται και φόβοι για πλημμύρες.

greeceMedican.jpg nggid045218 ngg0dyn 1000x600x100 00f0w010c010r110f110r010t010

Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, προκαλώντας κύματα που θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 11 μέτρα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr.

Δείτε live την πορεία του «Ζορμπά»:

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ως την Κυριακή

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ έχει ως εξής:

  1. Την Παρασκευή (28-09-2018):α. βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.β. άνεμοι στο Ιόνιο 7-8 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.
  2. Το Σάββατο (29-09-2018):α. βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική.



Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.


β. άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

3. Την Κυριακή (30-09-2018):

α. τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

β. άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στο Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε ευρύτερες περιοχές της χώρας απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις, σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία οργανωτικά και εν γένει προσήκοντα στις ιδιαίτερες συνθήκες μέτρα, για την αποφυγή δυσμενών συνεπειών στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (π.χ. προσωρινή αναστολή εργασιών, εάν κατά τη διάρκεια τους οι εργαζόμενοι ενδέχεται να εκτεθούν σε κίνδυνο).

Εάν, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας, ο εργαζόμενος δεν μεταβεί στην εργασία του, παρά τη λειτουργία της επιχείρησης, ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωση καταβολής μισθού, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών και οι εργαζόμενοί της δεν προσέλθουν στην εργασία τους για τον ίδιο λόγο, εφαρμόζεται ο κανόνας της κοινής απαλλαγής των μερών ως προς τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους.

Πώς θα προστατευτείτε

Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας έχει ενημερώσει να βρίσκονται τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.
  • Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ