ΕΛΛΑΔΑ

New Europe: Χορηγία 52 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Άμυνας διερευνά η OLAF

New Europe: Χορηγία 52 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Άμυνας διερευνά η OLAF
REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

Μια δωρεά 52 εκατομμυρίων ευρώ για έργο που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 περνάει από… κόσκινο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της απάτης (OLAF), όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ιστότοπου New Europe.

Πηγή της Κομισιόν φέρεται να δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι η υπόθεση που αφορά στο ελληνικό υπουργείο Αμύνης είναι η μόνη γνωστή περίπτωση παρατυπιών, που εστάλη στην OLAF μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.

Η έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών του 2017 δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου και σε αυτήν περιγράφεται η ανάπτυξη και εφαρμογή της ελληνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης, με βάση τη μεθοδολογία που παρέχεται από την OLAF.

Όπως γράφει, δύο περιπτώσεις απάτης που συνδέονται με συγκεκριμένες παρατυπίες, οι οποίες και παραδόθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία για έρευνα. Πρόκειται, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα του ιστότοπου, για χορηγία 52 εκατομμυρίων ευρώ ενώ δεν εμπίπτει στο πεδίο ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και δεν υπόκειται στη διαδικασία αυτή επειδή η Επιτροπή χειρίζεται τις χορηγίες έκτακτης βοήθειας με διαφορετικό τρόπο.

Για να επαναχρηματοδοτήσει τα έργα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο το έργο εκτελείται στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

Τονίζεται δε, ότι η επιτροπή επισκέφτηκε το συγκεκριμένο έργο σε δυο διαφορετικές ημερομηνίες, στα τέλη του 2016 και στα μέσα του 2017, για να διαπιστώσει εάν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών παρείχαν τρόφιμα σε αιτούντες άσυλο σε καταυλισμούς και hot spots.

«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο για να προστατεύσει την εμπιστευτικότητα των εν εξελίξει και πιθανώς επακόλουθων ερευνών και δικαστικών διαδικασιών», ανέφερε το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας στην ιστοσελίδα «New Europe».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ