ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε τη Ζάκυνθο - Αισθητός στη μισή Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε τη Ζάκυνθο - Αισθητός στη μισή Ελλάδα
ΕUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (αρχείου)

Ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σε υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, κοντά στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Να σημειωθεί οτι βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα συντονιστικό των τοπικών αρχών στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πρωτεύουσας του νησιού.

Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές, κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Έσπασαν τζάμια στις προθήκες καταστημάτων αλλά και παράθυρα κατοικιών. Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν τραυματισμοί μέχρι στιγμής.

seismos zakinthos

Η ηλεκτροδότηση στο νησί έχει διακοπεί, υπάρχουν υλικές ζημιές και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού.

Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής εάν υπάρχουν τραυματισμοί εξαιτίας του σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μακρινές από το επίκεντρο περιοχές όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, ενώ αναφορές υπάρχουν πως η δόνηση έγινε αισθητή και στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 Ρίχτερ.

720235.regional

Λέκκας: 6,6 Ρίχτερ το μέγεθος - Όλα δείχνουν πως ήταν ο κύριος σεισμός

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, εκτίμησε πως ο σεισμός που αναστάτωσε σχεδόν όλη την Ελλάδα ήταν ο κύριος.

Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ανέφερε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 6,6 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 10χλμ.

Στη συνέχεια δήλωσε πως δεν έχουν αναφερθεί καταρρεύσεις κτηρίων στη Ζάκυνθο, αλλά υπάρχει γενικευμένη διακοπή ρεύματος.

«Έγινε ήδη ένας ισχυρός μετασεισμός και θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ