ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ζάκυνθος: Εξακολουθεί να τρέμει η γη από τους δεκάδες μετασεισμούς

Σεισμός Ζάκυνθος: Εξακολουθεί να τρέμει η γη από τους δεκάδες μετασεισμούς
EUROKINISSI

Η γη εξακολουθεί να τρέμει στη Ζάκυνθο από τους δεκάδες μετασεισμούς που σημειώνονται μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Παρασκευής στο νησί, που κηρύχθηκε σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν νέοι μετασεισμοί, με τον πιο ισχυρό να καταγράφεται στα 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και εστιακό βάθος τα 60 χιλιόμετρα.

Δεκάδες κάτοικοι του νησιού πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους, φοβούμενοι έναν ισχυρό μετασεισμό, τον οποίο αναμένουν και οι σεισμολόγοι, με τον Άκη Τσελέντη να σημειώνει μιλώντας στο CNN Greece πως δεν αποκλείεται να είναι της τάξης των 5,8 έως 6 Ρίχτερ.

Όπως είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας θα πρέπει μέσα σε μία εβδομάδα να υπάρξει ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7-5,8 Ρίχτερ για να περάσουμε στην κανονικότητα.

«Περιμένουμε έναν αριθμό μετασεισμικών δονήσεων μικρότερες και λιγότερες, θα πρέπει να υπάρξει και ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7-5,8 Ρίχτερ μέσα σε μία εβδομάδα ώστε να περάσουμε στην κανονικότητα», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί του Σαββάτου προσθέτοντας πως «ένας σεισμός αυτής της έντασης δεν είναι μεγάλος σεισμός, είναι δεκάδες φορές μικρότερος από αυτόν τον πρώτο που εκδηλώθηκε και δεν θα επηρεάσει τις κατασκευές».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «το νησί μπαίνει σε μια κανονικότητα. Σε αυτό βοήθησε ότι δεν είχαμε θύματα. Οι Ζακυνθινοί έχουν συνηθίσει τους σεισμούς, η κανονικότητα θα πρέπει να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες. Συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών ειδικά στο λιμάνι που υπήρξαν και οι μεγαλύτερες καταστροφές».

Χθες στο νησί συνεδρίασε το Συντονιστικό όργανο με εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων να παίρνουν το λόγο και να αποτυπώνουν πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό. Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.

Ενημέρωση έγινε και για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονύσιου.

Την Παρασκευή τεχνικά κλιμάκια βρέθηκαν στον τραπεζοειδή προβλήτα και εξέτασαν την ζημιά και την τεράστια ρωγμή που δημιουργήθηκε από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 ρίχτερ στο νησί. Μάλιστα ένας δύτης βούτηξε στο σημείο και εξέτασε υποβρύχια την ζημιά που έχει γίνει. Εκ πρώτης όψεως δεν ανέφερε πολύ σοβαρές ζημιές, ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αναλυτική γνωμάτευση της κατάστασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ