ΕΛΛΑΔΑ

Παρόμοια με το Μάτι η φονική φωτιά στην Καλιφόρνια: Οι συνθήκες που οδήγησαν στην εξάπλωσή της

Παρόμοια με το Μάτι η φονική φωτιά στην Καλιφόρνια: Οι συνθήκες που οδήγησαν στην εξάπλωσή της
REUTERS/Gene Blevins

Παρόμοιες με εκείνες στην πολύνεκρη δασική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής τον περασμένο Ιούλιο είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Καλιφόρνια και συντέλεσαν στην ραγδαία εξάπλωση της καταστροφικής και φονικής πυρκαγιάς που σαρώνει την αμερικανική Πολιτεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), κατά την έναρξη της δασικής πυρκαγιάς «Camp Fire» στην Καλιφόρνια, οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν -όπως και στο Μάτι- ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς.

Ειδικότερα, οι εποχικοί άνεμοι «Σάντα Άνα» έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, παρέχοντας τα αναγκαία «συστατικά» για μία ακραία εξάπλωση της φωτιάς: ισχυροί άνεμοι, εξαιρετικά χαμηλή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία.

Έως την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, η πυρκαγιά Camp Fire, όπως ονομάσθηκε, είχε κάψει περισσότερα από 505.000 στρέμματα, κοστίζοντας παράλληλα τη ζωή σε τουλάχιστον 42 ανθρώπους.

Το ΕΑΑ/meteo δημιούργησε ένα βίντεο που παρουσιάζει την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς Camp Fire, μεταξύ 8 και 12 Νοεμβρίου, όπως αυτή προσομοιώθηκε από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του meteo.gr.

Η προσομοίωση αναπαράγει με επιτυχία τη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς κατά τις πρώτες λίγες ώρες, με την τελική περίμετρό της έως τις 12 Νοεμβρίου να βρίσκεται σε ικανοποιητική συμφωνία με τις παρατηρήσεις.

Η καμένη έκταση που υπολογίστηκε από το μοντέλο του ΕΑΑ/meteo, είναι 526.000 στρέμματα, χωρίς να υπολογίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ