ΕΛΛΑΔΑ

«Εμβολιάδα» δια χειρός Βαρδαρού & δήμου Ν. Ιωνίας: Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού μέσω διάδρασης

«Εμβολιάδα» δια χειρός Βαρδαρού & δήμου Ν. Ιωνίας: Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού μέσω διάδρασης
EUROKINISSI

Με στόχο να περάσει το υπουργείο Υγείας στο κοινό αλλά κυρίως στους μαθητές το μήνυμα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού μέσω διαδραστικών παιχνιδιών και άθλησης, ξεκινούν στη  Ν. Ιωνία, οι Ημέρες Υγείας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του αναπληρωτή ΓΓ αρμόδιου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού και του δήμου Ν. Ιωνίας, το «πάντρεμα» των οποίων, αποδεικνύεται τουλάχιστον ευφάνταστο, ελπίζουμε και χρήσιμο.

Πρόκειται για την «Εμβολιάδα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο συμμετοχής της 1ης Τ.ΟΜ.Υ. Νέας Ιωνίας στις Ημέρες Υγείας που διοργανώνει ο Δήμος Νέας Ιωνίας στο Συνεδριακό Κέντρο, στη οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 4 (πλησίον ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας).

Η διάρκεια της «Εμβολιάδας» είναι από σήμερα Πέμπτη 15 Νοεμβρίου έως τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018.

Στα σχολεία θα σταλεί πρόσκληση από τον Δήμο και οι δημότες ενημερωθούν με έντυπο υλικό.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθούν εκτός από ομιλίες, και προληπτικές μετρήσεις και αγωγή στοματικής υγείας.

Η «Εμβολιάδα» αποτελείται από επτά παιχνίδια:

1ο παιχνίδι «Αντιστοίχιση»

Αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, θα πάρουν στα χέρια τους μια καρτέλα η οποία θα αναφέρει ποια εμβόλια πρέπει να γίνουν ή να έχουν γίνει στην ηλικία τους. Οι κατηγορίες είναι από τη γέννηση έως 18 ετών, από 4 ετών έως 6 ετών και από 11 ετών έως 13 ετών. Στο δεύτερο μέρος θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα θα κάνει ερωτήσεις και η άλλη ομάδα καλείται να αντιστοιχίσει την ερώτηση στη σωστή απάντηση που θα είναι αναρτημένη στο κολλάζ των απαντήσεων (κάθε ερώτηση αντιστοιχεί σε μία απάντηση). Η ομάδα που έκανε την ερώτηση θα πρέπει να επιβεβαιώσει αν είναι η σωστή απάντηση. Οι ερωτήσεις θα γίνονται εναλλάξ, ώστε να συμμετέχουν όλοι. Μέσα από τις ερωτήσεις θα μάθουν τι είναι τα εμβόλια, οι ιοί, το ανοσοποιητικό σύστημα, ποια εμβόλια πρέπει να κάνουμε, σε ποιες ηλικίες, τι χρειάζεται για να εξαλειφθεί μια μολυσματική ασθένεια, ποιος ανακάλυψε τα εμβόλια, πώς λειτουργούν, γιατί εμβολιαζόμαστε κ.ά.

2ο παιχνίδι «Καλαθοσφαίριση»

Τα παιδιά θα παίξουν καλαθοσφαίριση, βάζοντας σουτ στην μπασκέτα. Κάθε μπάλα αντιστοιχεί σε ένα εμβόλιο, και τα παιδιά καλούνται να βάλουν καλάθι νικώντας τα μικρόβια-ιούς. Τα μικρόβια-ιοί θα δυσκολεύουν τη νίκη των παιδιών, καθώς θα τα εμποδίζουν. Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών και από 11 ετών έως 12 ετών καλούνται να παίξουν με συγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία έμαθαν από το προηγούμενο παιχνίδι. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες θα παίξουν με τα εμβόλια που είναι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

3ο παιχνίδι «Τοξοβολία»

Τα παιδιά καλούνται να παίξουν τοξοβολία. Κάθε παιδί διαλέγει να παίξει με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο.

Στόχος του παιχνιδιού είναι να στοχεύσουν και να πετύχουν τους στόχους, τα μικρόβια - ιούς. Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών και από 11 ετών έως 12 ετών καλούνται να παίξουν με συγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία έμαθαν σε προηγούμενο παιχνίδι. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδας θα παίξουν με τα εμβόλια που είναι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

4ο παιχνίδι «Ποδόσφαιρο»

Τα παιδιά πρέπει να βάλουν γκολ στο τέρμα του ποδοσφαίρου. Σε κάθε μπάλα αντιστοιχεί ένα εμβόλιο. Τα παιδιά καλούνται να βάλουν γκολ νικώντας τα μικρόβια-ιούς. Τα μικρόβια-ιοί θα δυσκολεύουν τη νίκη των παιδιών, καθώς θα τα εμποδίζουν. Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών και από 11 ετών έως 12 ετών καλούνται να παίξουν με συγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία έμαθαν σε προηγούμενο παιχνίδι. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες θα παίξουν με τα εμβόλια που είναι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

5ο παιχνίδι «Χειροσφαίριση»

Τα παιδιά πρέπει να στείλουν την μπάλα στο τέρμα της χειροσφαίρισης. Σε κάθε μπάλα αντιστοιχεί ένα εμβόλιο. Τα παιδιά καλούνται να πετύχουν τέρματα νικώντας τα μικρόβια-ιούς. Τα μικρόβια-ιοί θα δυσκολεύουν τη νίκη των παιδιών, καθώς θα τα εμποδίζουν να πετύχουν το τέρμα. Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 6 ετών και από 11 ετών έως 12 ετών καλούνται να παίξουν με συγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία έμαθαν σε προηγούμενο παιχνίδι. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδας θα παίξουν με τα εμβόλια που είναι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

6ο παιχνίδι «Στίβος με εμπόδια»

Τα παιδιά, έχοντας στα χέρια τους μια σκυτάλη εμβολίων, καλούνται να περάσουν τα εμπόδια των μικροβίων-ιών.

7ο παιχνίδι «Άρση βαρών»

Τα παιδιά, αφού έμαθαν και νίκησαν τα μικρόβια μέσα από τα προηγούμενα παιχνίδια, με ευκολία θα σηκώσουν τα βάρη την μικροβίων - ιών.

Για τον ενήλικο πληθυσμό θα υπάρχει αναρτημένο υλικό, όπως: το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2018-2019, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2017, το έντυπο «Μύθοι και Αλήθειες σχετικά με τους εμβολιασμούς» (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς και το ενημερωτικό έντυπο του ΚΕΕΛΠΝΟ με θέμα: «Εάν επιλέξετε να μην εμβολιάσετε το παιδί σας, αναλογιστείτε τους πιθανούς κινδύνους και τις ευθύνες σας». Θα τονιστεί η αξία του εμβολιασμού με τον πίνακα Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Ενήλικων 2018-2019, καθώς οι επιδημίες στη χώρα μας ξεκινούν από τον ενήλικο πληθυσμό.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν έντυπο ενημερωτικό υλικό από το ΚΕΕΛΠΝΟ με θεματολογία:

  1. Τρία (3) μέτρα για να προστατευθείς από την εποχική γρίπη
  2. Έρπης ζωστήρας
  3. Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια
  4. Τα μικρόβια σταματούν εδώ!

Στο τέλος των εκδηλώσεων, κάθε παιδί θα αποκτήσει αναμνηστικό μετάλλιο συμμετοχής από την 1η Εμβολιάδα, ενώ οι γονείς και οι κηδεμόνες θα παραλάβουν ενημερωτική ευχαριστήρια επιστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ