ΕΛΛΑΔΑ

Oριστική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην αντιπρόεδρου της Jumbo

Oριστική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην αντιπρόεδρου της Jumbo
eurokinissi

Παρατάθηκε πέραν της προσωρινής περιόδου που προβλέπει ο νόμος η δέσμευση των λογαριασμών του επιχειρηματία Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo, ο οποίος πουλούσε ακίνητα σε Κινέζους επενδυτές για να λαμβάνουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα μέσω Golden Visa και εισέπραττε το τίμημα μέσω POS ελληνικών τραπεζών που είχε μεταφέρει στην Κίνα.

Η επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη ζήτησε οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo να παραμείνουν δεσμευμένοι μέχρι το τέλος της προκαταρκτικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς ερευνάται ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων όπως απάτη και πλαστογραφία μέσω συμβάσεων επιχειρήσεων συμφερόντων του κ. Παπαευαγγέλου.

Οι επίμαχες συμβάσεις βρίσκονται στο στόχαστρο εισαγγελικών και φορολογικών αρχών προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί και το αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος.

Όταν διεξάγεται έρευνα από την Αρχή για το Ξέπλυμα, η απαγόρευση της κίνησης λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, του ανοίγματος θυρίδων και της μεταβίβασης ή εκποίησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου μπορεί να διαταχθεί σε επείγουσες περιπτώσεις από την Πρόεδρο της Αρχής.

Τα σχετικά, με τη δέσμευση, στοιχεία και αντίγραφο του φακέλου της υπόθεσης διαβιβάζονται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, χωρίς αυτό να παρακωλύει τη συνέχιση της έρευνας από την Αρχή.

Η διάταξη του ανακριτή ή το βούλευμα του συμβουλίου επέχει θέση έκθεσης κατάσχεσης, εκδίδεται χωρίς προηγούμενη κλήση του κατηγορουμένου ή του τρίτου, δεν είναι απαραίτητο να αναφέρει συγκεκριμένο λογαριασμό, τίτλο, χρηματοπιστωτικό προϊόν ή θυρίδα, γνωστοποιείται με κάθε μέσο, με προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την έγγραφη απόδειξη και επιτρέπουν τη διαπίστωση της γνησιότητάς τους, στο πιστωτικό ίδρυμα ή το χρηματοπιστωτικό οργανισμό και επιδίδεται στον κατηγορούμενο.

Ο ύποπτος τέλεσης της αξιόποινης πράξης δικαιούται να ζητήσει την άρση της διάταξης του ανακριτή ή την ανάκληση του βουλεύματος, με αίτηση που απευθύνεται προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και κατατίθεται στον ανακριτή ή τον εισαγγελέα, μέσα σε 20 μέρες από την επίδοση σε αυτόν της διάταξης ή του βουλεύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ