ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλυπτικές συνομιλίες του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού – Ο ρόλος του γνωστού ενεχυροδανειστή

Αποκαλυπτικές συνομιλίες του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού – Ο ρόλος του γνωστού ενεχυροδανειστή
EUROKINISSI

Συνομιλίες ανάμεσα σε όλα τα μέλη των λαθρεμπόρων χρυσού περιλαμβάνει η ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των 63 συλληφθέντων από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου. Από αυτές προκύπτει ότι το κύκλωμα είχε μέλη που τους ονόμαζε «ντελιβεράδες» και ήταν επιφορτισμένα να μεταφέρουν με μηχανάκι σκούτερ τις πλάκες χρυσού στα λεωφορεία για να φεύγουν ως ασυνόδευτα δέματα για την Τουρκία.

Κατηγορούμενος (μεταφορέας): «... Πατησίων είμαι, τι έγινε;»

Κατηγορούμενη: «... Έρχεσαι;»

Κατηγορούμενος (μεταφορέας): «... Έχω έρθει και έχω αφήσει 15. Θες πάλι να έρθω;»

Κατηγορούμενη: «… Δεν είναι αυτό. Είναι να πας Πειραιά…»

Σε άλλη συνομιλία δύο μέλη του κυκλώματος συζητούν για τον αιφνιδιαστικό έλεγχο που έκαναν αστυνομικοί στον έναν από τους δύο και πώς κατάφερε να ξεφύγει.

Κατηγορούμενος Α: «... Εγώ έφαγα πέσιμο χοντρό»

Κατηγορούμενος Β: «... Τι έφαγες;»

Κατηγορούμενος Α: «... Από ΔΙΑΣ»

Κατηγορούμενος Β: «...Τι εννοείς;»

Κατηγορούμενος Α: «... Πέσιμο»

Κατηγορούμενος Β: «... Ναι το κατάλαβα, τι εννοείς δηλαδή;»

Κατηγορούμενος Α: «... Θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα, αλλά ευτυχώς είχα κάτι χαρτιά μαζί μου».

Κατηγορούμενος: «Αυτά που μου έδειχνες πρόσφατα;»

Κατηγορούμενος Α: «... Ήξερα να μιλήσω και ναι, κάτι τέτοιο, αντίστοιχο».

Κατηγορούμενος Β: «... Ναι»

Κατηγορούμενος Α: «... Τους μίλησα εκεί πέρα και εντάξει… άστα ήμασταν για πολύ μπλέξιμο!»

Τις περισσότερες φορές τα αρχηγικά μέλη μιλούσαν με τα μέλη τους στο χυτήριο που έλιωναν τα χρυσαφικά για το τι θα πρέπει να γράφουν στα χαρτιά τους ώστε να εμφανίζουν λιγότερο βάρος στις πλάκες χρυσού από το πραγματικό.

Κατηγορούμενος Α: «... Συγγνώμη, βγαίνει 4.350. Το γράφω έτσι;».

Κατηγορούμενος Β: «... Όχι ρε εσύ, δε θα το γράψεις το πραγματικό βάρος εσύ. Με βάση τα χαρτιά αφαίρεσε λίγα γραμμάρια, ότι έγινε απώλεια και αυτό»

Κατηγορούμενος Α: «... Θες να μου πεις ένα νούμερο δηλαδή ρε; Ήταν 10;»

Κατηγορούμενος Β: «... Τα δύο χαρτιά σύνολο, πόσα είναι;»

Κατηγορούμενος Α: «...10»

Κατηγορούμενος Β: «... Ναι»

Κατηγορούμενος Α: «... Γράψε ότι βγήκαν 9 κιλά και 100 γραμμάρια»

Και όταν εμφανιζόταν κάποιο πρόβλημα απλά θα έλεγαν τη δικαιολογία ότι έγινε ορθογραφικό λάθος

Κατηγορούμενος Α: «... Έχουμε εδώ ένα χαρτί το οποίο κόψαμε ένα εννιά τριάντα πέντε ...»

Κατηγορούμενος Β: «... Ναι σε ακούω...»

Κατηγορούμενος Α: «... Ναι και τα πράγματα βγαίνουν, ένα εννιά τριάντα τέσσερα…»

Κατηγορούμενος Β: «... Εε, κάντε μια ακύρωση και να πάμε στο μαγαζί να μας κόψουν άλλο χαρτί και για φάσμα γιατί έχουμε και για φάσμα ή να κόψουμε κάποιο συμπληρωματικό... »

Κατηγορούμενος Α: «... Πρόσεξε, όμως να δεις το συμπληρωματικό θα έπεται από αυτά που έχουν γυρίσει».

Κατηγορούμενος Β: «... Ωραία τι πρέπει να κάνουμε; Εγώ τι κάνω τώρα, εγώ που είναι εδώ με τα πράγματα; Καν ακυρωτικά και έρχομαι στο μαγαζί τώρα και τα φτιάχνουμε κάνω κάποιο συμπληρωματικό;»

Κατηγορούμενος Α: «...Πόση διαφορά έχετε, γραμμάρια, κιλά, πόση έχει;»

Κατηγορούμενος Β: «...Βγαίνουν αυτά εννιά εβδομήντα τέσσερα, μείον το χαρτί ας είναι εμάς ένα τριάντα πέντε, έχουμε μια διαφορά 30»

Κατηγορούμενος Α: «... Τίποτα μην κάνετε εντάξει, τι να κάνουμε τώρα για 30 γραμμάρια θα πούμε ότι έγινε ορθογραφικό λάθος»

Η κατάθεση του γνωστού ενεχυροδανειστή

«88 καταστήματα έχω σε ολόκληρη τη χώρα και πάνω από 200 εργαζόμενους. Μπορεί κάποιος υπάλληλος να έκανε ένα λάθος. Πώς να τον ελέγχω, σε όλους ξεφεύγουν και κάποια πράγματα. Εσείς εδώ στο τμήμα τους ελέγχετε όλους; Τόσοι είστε, όλο και κάποιος θα κάνει κάποιο λάθος …»

Ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής που - ήταν γνωστός με τον κωδικό «ο χοντρός» - προσπάθησε να δώσει μια εξήγηση στους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου για την καλοκουρδισμένη επιχείρηση λαθρεμπορίας χρυσού και όπως φαίνεται, φταίει κάποιος υπάλληλος.

Πάντως, δεν είχε να πει τίποτα στις Αρχές για τον άνδρα με το παρατσούκλι ο «καμπούρης», ο οποίος ήταν αυτός που έβαζε μέσα από τα ρούχα του σε τσέπες τις ράβδους χρυσού, πολλών κιλών, και τα κουβαλούσε σαν επιβάτης μέσα στα λεωφορεία με προορισμό την Τουρκία. Και επειδή τόσους μήνες έκανε το ίδιο δρομολόγιο και πια δεν άντεχε το βάρος, έσκυβε συνεχώς με αποτέλεσμα να τον αποκαλούν «καμπούρη».

Οι Αρχές, εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες, διαπίστωναν τις καθημερινές αποστολές ράβδων χρυσού στην Τουρκία και τον Αύγουστο διαπίστωσαν και για τη μεγάλη συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των δύο οργανώσεων με σκοπό να δημιουργήσουν καρτέλ στην αγορά του χρυσού, ώστε να διπλασιάζουν τα κέρδη τους.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, αρχηγός στην πρώτη ομάδα φέρεται να είναι ένας 65χρονος πρώην χρυσοχόος, που γνώριζε πολύ καλά την αγορά αλλά και τα κενά του νόμου. Στη δεύτερη ομάδα οι αρχηγοί ήταν δυο. Ο ένας ήταν ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία αποτελούσε τη νόμιμη βιτρίνα, ενώ ο δεύτερος ήταν ο επιχειρησιακός και πρόκειται για έναν Τούρκο, συριακής καταγωγής.

Οι ομάδες λειτουργούσαν με υπαλλήλους, που ο καθένας είχε το ρόλο του. Άλλος πήγαινε τα κοσμήματα στο χυτήριο, άλλος τα έλιωνε, «ντελιβεράδες» πήγαιναν τις ράβδους χρυσού στα ασυνόδευτα για να μεταφερθούν με τα λεωφορεία και άλλοι έκαναν τις εισπράξεις. Όσο περισσότερος ήταν ο χρυσός, τόσο μεγαλύτερο το ποσό που έπαιρναν οι υπάλληλοι. Μάλιστα, πολλές φορές ο «μισθός» τους έφτανε και τα 70.000 ευρώ.

Στην Τουρκία υπήρχε ένα ακόμη παρακλάδι του κυκλώματος και μάλιστα ένα από τα μέλη του συνελήφθη στη χώρα μας, καθώς αυτές τις ημέρες είχε έρθει εκτάκτως στην Αθήνα για συνομιλίες με το κύκλωμα.

Όλα μέχρι στιγμής δείχνουν, πάντως, ότι η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν άτομα που είχαν εμπλοκή στην μεγάλη υπόθεση των Ρομά με το χρυσό το 2016, άνοιξαν τα στόματα τους και μίλησαν.

Την υπόθεση ερεύνησαν και έφτασαν μέχρι το τέλος οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου. Η οργανική δύναμη του τμήματος είναι 40 άτομα και η πραγματική 20 αστυνομικοί. Εργάζονταν διπλές βάρδιες για να βγει η υπόθεση, ενώ, παράλληλα, διαχειρίζονταν και την καθημερινότητα ενός Τμήματος Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ