ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Πώς και πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Πώς και πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι
EUROKINISSI

Τα 710 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος τα οποία κατοχυρώνονται με την τροπολογία που ψηφίσθηκε την Τετάρτη (28/11) στη Βουλή ενδέχεται να είναι μόνο η αρχή της διανομής του φετινού υπερπλεονάσματος.

Η τροπολογία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του μερίσματος, ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ είναι ήδη γνωστό πως προετοιμάζεται παρέμβαση και για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Με τα σημερινά δεδομένα, ο προϋπολογισμός θα εμφανίσει υπερπλεόνασμα 885 εκατ. ευρώ φέτος. Ήδη μοιράζονται τα 710 εκατ. ευρώ, παρά τις επισημάνσεις των Βρυξελλών για την ανάγκη διατήρησης επαρκών περιθωρίων έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Στις 14 Δεκεμβρίου περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά περιμένουν να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέρισμα από 250 έως και 1.350 ευρώ.

Εν όψει της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, παραμένει το ερώτημα εάν θα υπάρξουν φέτος κάποιας μορφής «φίλτρα» ώστε να μην καρπωθούν την ενίσχυση φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν πλασματικά χαμηλά εισοδήματα. Με την παραοικονομία να ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ, η εφαρμογή των περυσινών κριτηρίων κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει ότι το μέρισμα θα πάρουν μόνο όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η έκδοση της υπουργικής απόφασης με όλες τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους αναμένεται έως την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνέχεια θα ανοίξει η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr, μέσω της οποίας θα υποβληθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, όπως άλλωστε και τα κριτήρια κινητής περιουσίας, ενώ οριακές μεταβολές αναμένεται να υπάρξουν στα κριτήρια ακίνητης περιουσίας ώστε μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μη χάσουν κάποιοι από τους περυσινούς δικαιούχους το επίδομα.

Έτσι, δικαιούχοι μερίσματος αναμένεται πως θα είναι νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως και 27.000 ευρώ. Ειδικότερα, το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος, τα 13.500 για δύο ενήλικα μέλη, τα 15.750 για δύο ενηλίκους και ένα ανήλικο τέκνο, τα 18.000 για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα ή εναλλακτικά τρεις ενηλίκους, τα 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο, τα 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη και τα 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα. Το υπό αναπροσαρμογή κριτήριο ακίνητης περιουσίας έβαζε πέρυσι «κόφτη» στα 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, με προσαύξηση κατά 15.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέλος και μάξιμουμ ποσό 180.000 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν και κριτήρια τα οποία σχετίζονται με το ύψος των καταθέσεων και την τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ