ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Ο απολογισμός των συλλήψεων από τα χθεσινά επεισόδια σε όλη τη χώρα

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Ο απολογισμός των συλλήψεων από τα χθεσινά επεισόδια σε όλη τη χώρα
REUTERS/Costas Baltas

Η αστυνομία προχώρησε συνολικά την Πέμπτη σε 181 προσαγωγές ατόμων, για επεισόδια σε συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ οι 30 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, όπως αναφέρει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, που χαρακτηρίζει «δυναμικό και αποτελεσματικό το επιχειρησιακό σχέδιο».

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκαν ποινικές δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας και οδηγούνται στις κατά τόπους εισαγγελικές Αρχές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι προσαγωγές και οι συλλήψεις επιμερίζονται ως εξής:

Στην Αττική προσήχθησαν 66 άτομα από τα οποία συνελήφθησαν 13, στη Θεσσαλονίκη προσήχθησαν 52 από τα οποία συνελήφθησαν 15, στον Βόλο προσήχθησαν 25 άτομα από τα οποία συνελήφθησαν 2, στην Κρήτη προσήχθησαν 15 άτομα, στο Αγρίνιο 12 και στη Ρόδο 11.

Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες για τα επεισόδια στα Εξάρχεια

«Το εύρος των προσαγωγών και των συλλήψεων αναδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστική στάση της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε όσους επιχείρησαν να αμαυρώσουν τις χθεσινές εκδηλώσεις, με βίαιες ενέργειες και συμπεριφορές», υπογραμμίζει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ενώ προσθέτει: «Εφαρμόστηκε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με νέους, επικαιροποιημένους κανόνες και τακτικές επιχειρησιακής ανταπόκρισης και εμπλοκής, που είχαν ως αποτέλεσμα να διασφαλιστεί πλήρως το δικαίωμα των πολιτών να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, αλλά και η προστασία τους από έκνομες ενέργειες. Όσοι εκδήλωσαν πρόθεση ή συμμετείχαν σε επεισόδια απομονώθηκαν έγκαιρα από τον κύριο όγκο και τη διάταξη των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών και περιορίστηκε σημαντικά το πεδίο και η εμβέλεια της δράσης τους. Η συνολική επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν να διαχειριστούν εξαιρετικά βίαιες σε βάρος τους επιθέσεις, με υψηλό επίπεδο διακινδύνευσης της σωματικής τους ακεραιότητας, εκτιμάται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική».

Προκαταρκτική εξέταση για τον αστυνομικό που χτύπησε νεαρό με την ασπίδα του

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σημειώνει ακόμη, ότι «οι αστυνομικοί λειτούργησαν με επαγγελματισμό, ενστερνίστηκαν τη φιλοσοφία του νέου επιχειρησιακού μοντέλου για δυναμική και αποτελεσματική παρουσία και δράση της αστυνομίας και ανταποκρίθηκαν στο πνεύμα των εντολών και των οδηγιών. Όσον αφορά σε μεμονωμένα περιστατικά επίμεμπτης συμπεριφοράς, όπως αποτυπώνονται σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, επισημαίνεται για άλλη μια φορά ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές από την ηγεσία τους Σώματος και με το πνεύμα αυτό θα εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας που έχει διαταχθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ