ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Καιρός: Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες την παραμονή Πρωτοχρονιάς
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΕΛΑΣ

Τη Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο καιρός προβλέπεται άστατος με ισχυρές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες, αρχικά στα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (πλην ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το βράδυ στην ανατολική νησιωτική χώρα.

Χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 - 500 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βαθμιαία στα πελάγη 7 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο βόρειοι τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (άνω των 1000 μέτρων) από το μεσημέρι, οι οποίες τις βραδινές ώρες αναμένονται και σε ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 βαθμιαία 5 με 6 και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα).
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 00 (μηδέν) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Ζάκυνθος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Ύφεση τις νυχτερινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 βαθμιαία 6, στρεφόμενοι από αργά το βράδυ σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα).
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, βαθμιαία από αργά το απόγευμα 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου και της Στερεάς (ενδεικτικά, 300 με 500 μέτρα) κατά τόπους πιο πυκνές.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 στο Ιόνιο 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν στα βόρεια σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: στα βόρεια από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα νότια από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και βαθμιαία στα νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μετά το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά στα βόρεια από 300, στα νότια από 500 μέτρα) που μετά το μεσημέρι θα ενταθούν.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 4, βαθμιαία 5 με 6, από το βράδυ 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης στις Σποράδες τη νύχτα. Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στη Θεσσαλία τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και από τις μεσημβρινές ώρες καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: ανατολικοί 3 με 4 στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους νοτιοανατολικούς 5 και από το απόγευμα 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα είναι κατά τόπους έντονα κυρίως στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 ενισχυόμενοι μετά το μεσημέρι σε 6 με 7 και από το βράδυ 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια βορειοανατολικοί 3 με 4 βαθμιαία στρεφόμενοι σε νοτιοανατολικούς και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ