ΕΛΛΑΔΑ

Spiegel: Γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο

Spiegel: Γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αποκαλύψεις σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, κυρίως Σύρων και Ιρακινών, στην Τουρκία μέσω του Έβρου κάνει γερμανικό μέσο ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Spiegel, οι επαναπροωθήσεις γίνονται χωρίς να τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται για την παροχή ασύλου. Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει πως υπάρχουν καταγγελίες επ’ αυτού από δύο δικηγόρους που εργάζονται στη Θεσσαλονίκη.

«Εδώ και χρόνια οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ελληνικές Αρχές ότι παράνομα επαναπροωθούν πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία», αναφέρει η εφημερίδα και εξιστορεί ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στις 5 Νοεμβρίου του 2017.

Συγκεκριμένα, την εν λόγω ημέρα, μία ομάδα προσφύγων απέστειλε στον ένα από τους δικηγόρους πληροφορίες και βίντεο για το σημείο στο οποίο βρίσκονταν. Ο ίδιος, μαζί με τον αδελφό του – είναι ο δεύτερος δικηγόρος που αναφέρθηκε παραπάνω - εντόπισαν τους πρόσφυγες κοντά σε δρόμο προς την Ορεστιάδα και κάλεσαν την αστυνομία να τους περισυλλέξει. Όταν, όμως, έφτασαν οι Αρχές στο σημείο που τους είχε υποδειχθεί, οι πρόσφυγες είχαν εξαφανιστεί.

Κάποιες ώρες αργότερα οι δικηγόροι έλαβαν μήνυμα ότι οι πρόσφυγες συνελήφθησαν από την αστυνομία και επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

«Το ευρωπαϊκό δίκαιο επιβάλλει στις χώρες να εξετάζουν πρώτα αιτήματα χορήγησης ασύλου πριν από κάθε διαδικασία απώθησης και επιστροφής», σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα και κλείνει αναφέροντας:

«Από τότε που οι Ευρωπαίοι θωρακίζονται κατά των προσφύγων, πληθαίνουν δημοσιεύματα για επιχειρήσεις push-back στα σύνορα. Πολιτικοί, που σε συζητήσεις στο προσφυγικό κάνουν λόγο για τάξη και ελέγχους, σιωπούν για αυτές τις συστηματικές παραβιάσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ