ΕΛΛΑΔΑ

Ταφύλλης στο CNN Greece: Γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί ανοιχτή η Αθηνών - Λαμίας

Ταφύλλης στο CNN Greece: Γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί ανοιχτή η Αθηνών - Λαμίας
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την ανάγκη ύπαρξης συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως να δημιουργήσει η κακοκαιρία «Τηλέμαχος» υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, μιλώντας στο CNN Greece.

Συνέντευξη στον Χρήστο Θ. Παναγόπουλο

Όπως επισημαίνει ο κ. Ταφύλλης, η προσπάθεια των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας εστιάζεται στο να παραμείνει ανοικτό το εθνικό οδικό δίκτυο και ειδικότερα η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας.

Ο ίδιος εφιστά την προσοχή στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο εντός των αστικών κέντρων, λόγω του παγετού, και απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να έχουν πάντοτε μαζί τους – υπό τις παρούσες συνθήκες – αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιάννη Ταφύλλη στο CNN.gr:

- Τι εικόνα παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η Αττική με την επέλαση της κακοκαιρίας «Τηλέμαχος»;

«Έχουμε χιονόπτωση στη βόρεια Αττική, χωρίς όμως να είναι έντονη. Καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να μείνει ανοικτή η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας. Η Αστυνομία έχει κόψει την κυκλοφορία στα φορτηγά, για να μην υπάρχουν ζητήματα με ατυχήματα που μπορεί να μπλοκάρουν την κυκλοφορία.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε εντονότερα φαινόμενα, η πρόβλεψη, όμως, αναφέρει ότι ενδέχεται να έχουμε χιονόπτωση και μέσα στην Αθήνα. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία. Πάντως, ιδιαίτερα προβλήματα, με γνώμονα τις αναφορές που έχουμε από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, δεν έχουμε».

- Πού εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή; Τι εικόνα έχετε εσείς;

«Προβλήματα έχουμε, όπου έχει πέσει πάρα πολύ χιόνι και έχει πέσει η θερμοκρασία. Αυτό που προσπαθούμε εμείς είναι να μη δημιουργήσουν τα προβλήματα αυτά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Δεν έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα. Δηλαδή, οι κλήσεις που δέχεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είναι μαζικές, πράγμα που σημαίνει ότι οι δρόμοι είναι ανοικτοί. Εξυπηρετούνται άμεσα καταστάσεις που αφορούν έκτακτα περιστατικά, όπως, για παράδειγμα, μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία».

- Τι μέτρα έχει λάβει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;

«Όπως καταλαβαίνετε, η Γενική Γραμματεία έχει έναν ρόλο συντονιστικό. Αυτό σημαίνει ότι η οργάνωση δεν έγινε τώρα, αλλά έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, με συσκέψεις που γίνονται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να υπάρχει συντονισμένη δράση όλων, με στόχο να παραμένουν οι δρόμοι ανοικτοί και να αντιμετωπίζονται ενδεχόμενα περιστατικά έκτακτης ανάγκης το ταχύτερο δυνατό. Πυροσβεστική, Αστυνομία καθώς και οι εταιρείες των αυτοκινητοδρόμων βρίσκονται σε επιφυλακή και σε συντονισμό με τους Δήμους και τις Περιφέρειες».

- Υπάρχει κάτι το οποίο να σας ανησυχεί αναφορικά με την κακοκαιρία; Τι συστήνετε στους πολίτες;

«Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε όσους κινούνται στο εθνικό δίκτυο, να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες και καλό θα είναι να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις μέσα στις πόλεις, λόγω του έντονου παγετού. Είναι χειμώνας, ο χειμώνας έχει δύο όψεις: εκείνη των προβλημάτων κι εκείνη του χιονιού, το οποίο και περιμένουμε, γιατί είναι ωφέλιμο και χρήσιμο για το καλοκαίρι. Συντονισμένη δράση, ψυχραιμία και υπομονή, λοιπόν, για να περάσουν αυτές οι ημέρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ