ΕΛΛΑΔΑ

Euroson School: Η δύναμη της υπερηχογραφίας & ελαστογραφίας σε ένα συνέδριο από το Μέλλον

Euroson School: Η δύναμη της υπερηχογραφίας & ελαστογραφίας σε ένα συνέδριο από το Μέλλον
eurokinissi/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η θέση της Υπερηχογραφίας αλλάζει. Η Ελαστογραφία έρχεται να ανατρέψει καθιερωμένες αντιλήψεις  και να προτείνει διεξόδους παρακάμπτοντας επεμβατικές τεχνικές και την Βιοψία.

Ωστόσο, σύγχρονα μηχανήματα Υπερηχογραφίας ή Ελαστογραφίας –τα οποία αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ιατρικής τεχνολογίας- δεν υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία ούτε στις πανεπιστημιακές κλινικές. Λείπουν οι πόροι για να αποκτηθούν. Απουσιάζει επίσης η απαραίτητη εκπαίδευση και εξάσκηση των ιατρών που θα λειτουργήσουν τα μηχανήματα.

Τα παραπάνω υποστηρίζει προς το CNN GREECE o Παύλος Ζουμπούλης MD PhD, ακτινολόγος, CEO της Ηχοδιαγνωστικής Τομογραφίας και πρόεδρος του συνεδρίου EUROSON SCHOOL το οποίο πραγματοποιείται στις 18 και 19 Ιανουαρίου στο Crown Plaza Hotel.

Στις θεματικές ενότητες του EUROSON SCHOOL συνεργάζονται Kλινικοί ιατροί, Xειρουργοί, Ακτινολόγοι, Παθολογοανατόμοι, με σκοπό να δείξουν τη συμβολή των απεικονιστικών εξετάσεων και της Ιστολογικής εξέτασης στη διάγνωση και την θεραπεία.

Το συνέδριο -που φέρει τον κεντρικό τίτλο: “Elastography & Interventional US”- οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής των Υπερήχων στην Ιατρική και την Βιολογία (HSUMB), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπερήχων στην Ιατρική και την Βιολογία (EFSUMB).

Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπούλη, το πρόγραμμα EUROSON SCHOOL αποτελείται από θεματικά/ανατομικά θέματα. Κάθε θέμα χωρίζεται σε Θεωρητικό και Πρακτικό μάθημα. Το θεωρητικό μέρος αποτελείται από διαλέξεις, ενώ το Πρακτικό μέρος αποτελείται από παρουσιάσεις που επιδεικνύουν την τεχνική μιας υπερηχογραφικής εξέτασης. Μετά την επίδειξη, οι ομιλητές αναμένεται να παρουσιάσουν την τεχνική εξέτασης σε ένα μικρό ακροατήριο, χρησιμοποιώντας βίντεο σε υπερηχογράφο σε ένα ανατομικό phantom ή μοντέλο.

Με αφορμή το σημαντικό αυτό επιστημονικό συνέδριο, το CNN GREECE μίλησε με τον κ. Παύλο Ζουμπούλη για την επόμενη ημέρα της Υπερηχογραφίας και ελαστογραφίας στην Ελλάδα, για τις προσδοκίες των ασθενών από τα νέα επιστημονικά δεδομένα, για το τι μας έχουν διδάξει μέχρι σήμερα οι υπέρηχοι αλλά και για το πόσο επηρέασαν την επιστήμη των υπερήχων τα Μνημόνια.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- κ. Ζουμπούλη για ακόμη μία χρονιά, οργανώνετε με πολύ κόπο και φροντίδα το Euroson School. Τι πραγματικά μας έχουν διδάξει μέχρι σήμερα οι υπέρηχοι, ποια τα ισχυρά και ωφέλιμα παραδείγματά τους στους ασθενείς, αλλά και στην ιατρική επιστήμη;

- Η Υπερηχογραφία έχει αλλάξει τελείως την εξάσκηση της ιατρικής στο διαγνωστικό και θεραπευτικό σκέλος. Χωρίς ακτινοβολία, ανώδυνα και αποτελεσματικά, η Υπερηχογραφία προσεγγίζει όλα τα όργανα του σώματος από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι τα άκρα των δακτύλων των ποδιών.

Ο υπερηχογράφος είναι σήμερα το ''ηχοσκόπιο'' για την διαγνωστική προσέγγιση σε οποιεσδήποτε συνθήκες από το κρεβάτι του ασθενούς στο σπίτι του, στο ασθενοφόρο, στο ιατρείο, στο κέντρο Υγείας, στο περιφερικό νοσοκομείο, στο δευτεροβάθμιο και στο τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Συγκριτικά με άλλες απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική και μαγνητική τομογραφία, ψηφιακή ακτινολογία) η Υπερηχογραφία μπορεί να αντικαταστήσει τις βαρύτερες και πολυέξοδες ανταγωνιστικές τεχνολογίες δίνοντας τα ίδια ή καλύτερα αποτελέσματα.

- Τι μας δίδαξε επίσης τα τελευταία χρόνια η Ελαστογραφία και πόσο μακριά πήγε την επιστήμη των υπερήχων;

Η Ελαστογραφία είναι μια νέα τεχνική των υπερήχων ικανή να μετρήσει με ακρίβεια τη σκληρότητα των ιστών. Είναι πολύ χρήσιμη στην Ογκολογία επειδή με το κριτήριο της ελαστικότητας των ιστών μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στην διαφορική διάγνωση καλοήθειας από κακοήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστά τη Βιοψία με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή, τον ιατρό και το σύστημα Υγείας. Η Ελαστογραφία αποτελεί εύχρηστη και ανώδυνη, χωρίς καμία επιπλοκή εφαρμογή σε όλα τα όργανα και ιδιαίτερα στη χρόνια ηπατοπάθεια και την κίρρωση όπου ήδη αντικαθιστά τη Βιοψία.

- Το φετεινό συνέδριο το οργανώνετε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπερήχων στην Ιατρική και την Βιολογία (EFSUMB). Επομένως, θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο αγγίζουν πρακτικά οι υπέρηχοι την βιολογία και τι καινούριο αναμένουμε στο χώρο, από τη σύμπραξη όλων των επιστημόνων προς όφελος πάντα των ασθενών αλλά και της ιατρικής κοινότητας;

- Η Ελληνική Εταιρεία Υπερήχων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπερήχων διοργανώνουν το ‘’EUROSON SCHOOL 2019”. Στο Συνέδριο αυτό έχουμε κινητοποιήσει άξιους και έμπειρους εκπαιδευτές της Υπερηχογραφίας και της Ελαστογραφίας . Oι γιατροί που συμμετέχουν στο Συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξετάσεις σε πραγματικές συνθήκες, με υπερηχογραφήματα σε ασθενείς ή σε μοντέλα. Το Συνέδριο επίσης αποδεικνύει ότι η σύμπραξη Φυσικών ιατρικής Βιοιατρικών μηχανικών και Data Scientists, Sonographers και Application Specialists είναι προϋπόθεση για την εξασφάλιση αξιόπιστων εκπαιδευτικών συνθηκών.

Στο προεδρείο του Συνεδρίου ο καθηγητής Γυναικολογίας Άρις Αντσακλής, εγγυάται το επιστημονικό επίπεδο. Το συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Υπερηχογραφίας με τη συμμετοχή όλων των Κλινικών και Χειρουργικών ιατρικών ειδικοτήτων που εμπλέκονται, εγγυάται την συνθετική λειτουργία και παρουσίαση του εκπαιδευτικού μοντέλου.

Ενδεικτικά αναφέρονται λίγοι Έλληνες και Ξένοι Ομιλητές:

Prof. Aris Antsaklis, Athens

Prof. Nikolaos Gourtsogiannis, Athens

Prof. Peter Burns, Toronto, CANADA

Glen Mclaughlin, Zonare/Mindray, MountainView, USA

Jacques Souquet PhD, SuperSonic Imagine, Aix en Provence, FRANCE

Thanassis Loupas PhD, Biomedical Engineer, PHILIPS, Seattle-USA

Giorgos Sakkas PhD, Biomedical Engineer, Darmstadt, GERMANY

Prof. Sureyya Ozbek, Radiologist, Izmir, TURKEY

Prof. Radu Badea, Gastroenterologist, Cluj-Napoca, ROMANIA

Prof. Aleksandar Jurisic, Gynecologist, Beograd, SERBIA

Pavlos S. Zoumpoulis MD PhD, Kifissia

- Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα των υπερήχων, μιλώντας για την εκτίμησή σας στα επόμενα 5 ή 10 χρόνια και ποια η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της υπερηχοδιαγνωστικής τομογραφίας;

- Η Ελαστογραφία είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της Υπερηχογραφίας στο μέλλον. Η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται ραγδαία σε ανταγωνιστικό περιβάλλον σε χώρες που διαθέτουν τεχνολογία αιχμής. Στην Ελλάδα λειτουργούν αξιόπιστα σε Δημόσια Νοσοκομεία και σε ιδιωτικές μονάδες ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη των νέων κεφαλαίων της υπερηχογραφίας. Πολλοί Έλληνες Ερευνητές, (ορισμένοι συμμετέχουν στο Συνέδριο), διευθύνουν σημαντικά Εργαστήρια σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Άπω Ανατολής. Στην Ηχοδιαγνωστική Τομογραφία συμμετέχουμε σε δύο διεθνή ερευνητικά προγράμματα για το Ήπαρ και τον Προστάτη σε συνεργασία με μεγάλη Αμερικανική Εταιρεία και με μεγάλη εταιρία ιατρικής τεχνολογίας της Κίνας.

- Κύριε Ζουμπούλη, θα ήθελα τέλος να σας υποβάλλω και μία ερώτηση αναφορικά με τα οικονομικά της υγείας και τη δημόσια υγεία. Πόσο εκτιμάτε ότι επηρεάστηκε η δημόσια υγεία, αλλά και η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας από τα Μνημονιακά προγράμματα των τελευταίων ετών που έζησε η χώρα;

- Είναι φανερή η επίδραση των μνημονιακών προγραμμάτων στη δημόσια Υγεία. Το δημόσιο νοσοκομείο υποβαθμίζεται ραγδαία, τα ιατρικά τμήματα των Πανεπιστημίων αδυνατούν να εκπαιδεύσουν και να εξασκήσουν τους φοιτητές της ιατρικής. Πολλοί άξιοι νέοι ιατροί εξορίζονται και δουλεύουν παραγωγικά σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Τα δημόσια νοσοκομεία στερούνται ακόμα και τα βασικά και απαραίτητα ιατρικά εργαλεία. Σύγχρονα μηχανήματα Υπερηχογραφίας ή Ελαστογραφίας δεν υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία ούτε στις πανεπιστημιακές κλινικές. Λείπουν οι πόροι για να αποκτηθούν. Απουσιάζει επίσης η απαραίτητη εκπαίδευση και εξάσκηση των ιατρών που θα λειτουργήσουν τα μηχανήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ