ΕΛΛΑΔΑ

Ζάκυνθος: Ασθενής κατέληξε μετά από 10 μέρες αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ

Ζάκυνθος: Ασθενής κατέληξε μετά από 10 μέρες αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Διασωληνωμένος στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Ζακύνθου παρέμενε επί δέκα περίπου ημέρες ένας ασθενής, περιμένοντας να μεταφερθεί σε κάποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της χώρας. Τελικά, κατέληξε πριν βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.


Το νοσοκομείο Ζακύνθου διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με έξι κλίνες, είναι όμως κλειστή. Παρόλο που έχει παραδοθεί από το 2012, δεν υπάρχει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξειδικευμένο για ΜΕΘ. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία στην Εντατική, να μεταφέρονται εκτός Ζακύνθου.

Από το Σάββατο 05/01/2019 τρεις ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στην Παθολογική κλινική μαζί με άλλους 35 ασθενείς. Ήταν εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για ΜΕΘ. Λόγω όμως της έλλειψης διαθέσιμων κλινών, αλλά και της κακοκαιρίας, εγκλωβίστηκαν στο νησί. Για το ένα περιστατικό έγινε προσπάθεια να αεροδιακομιστεί στον Άραξο, ωστόσο λόγω ισχυρών ανέμων, το στρατιωτικό αεροσκάφος δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στη Ζάκυνθο. Τελικά, η διακομιδή του έγινε το επόμενο βράδυ με το πλοίο της γραμμής. Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου του Ρίου. Ο δεύτερος ασθενής ήταν αυτός που άφησε την τελευταία του πνοή στην Παθολογική κλινική της Ζακύνθου, ενώ ο τρίτος περιμένει ακόμη να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι

Αυτήν ακριβώς την κατάσταση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή της πριν από πέντε ημέρες. «Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά η έλλειψη κλινών ΜΕΘ είναι εμφανής. Χθες (σ.σ. 10/01/2019) στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονταν 45 διασωληνωμένοι ασθενείς. Για άλλον έναν χειμώνα με τις λοιμώξεις σε έξαρση, η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ανοίξει επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ, λόγω έλλειψης ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Σήμερα λειτουργούν 450 κλίνες ΜΕΘ και 150 είναι κλειστές αν και εξοπλισμένες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Ζακύνθου και Κεφαλονιάς στα Ιόνια Νησιά.

Στα Ιόνια Νησιά λειτουργούν μόνο 5 κλίνες ΜΕΘ στην Κέρκυρα. Δεν φτάνουν ούτε για την Κέρκυρα. Στο Νοσοκομείο Λευκάδας δεν λειτουργεί ΜΕΘ. Το Νοσοκομείο Ζακύνθου διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 6 κλινών πλήρως εξοπλισμένη, ενταγμένη στον οργανισμό. Είναι κλειστή. Σκούριασαν τα πανάκριβα μηχανήματα μέσα στις ζελατίνες. Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: διαθέτει ΜΕΘ 5 κλινών πλήρως εξοπλισμένη. Παραδόθηκε από το 2013, δωρεά Βεργιώτη. Είναι κλειστή. Σκουριάζουν και εκεί μηχανήματα. Μόλις σήμερα (σ.σ. 11/01/2019) ένας ασθενής διασωληνωμένος στην Παθολογική με C130 μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ ευρισκόμενης σε λίστα αναμονής. Η αεροδιακομιδή στοιχίζει τουλάχιστον 7.000 ευρώ!»

Τέλος, άμεση λειτουργία της Μονάδας ζητεί και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το οποίο έχει πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις για το άνοιγμα της ΜΕΘ. «Το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και παρά τις υποσχέσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη όταν επισκέφτηκε τη Ζάκυνθο, δεν προχωρά σε στελέχωση εξειδικευμένου προσωπικού, ακολουθώντας την ίδια τακτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Ζούμε σε νησί με χιλιάδες μόνιμούς κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι. Δεν διαπραγματευόμαστε τη ζωή μας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ