ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Οργή, επεισόδια και πολιτικός σάλος

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Οργή, επεισόδια και πολιτικός σάλος
EUROKINSSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, που διοργανώθηκε στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Τα επεισόδια άρχισαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όταν ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε σιδερολοστούς, καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τα άτομα αυτά. Αυτή ήταν η αρχή του χάους με τους συγκεντρωμένους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, να αναζητούν καταφύγιο στα γύρω κτήρια.

Σύντομα τα επεισόδια επεκτάθηκαν στους γύρω δρόμους με τα δακρυγόνα να πέφτουν βροχή.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ., που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζουν πως «τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές, αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους, κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια».

Την ίδια ώρα, ένας άνδρας μαχαιρώθηκε από αγνώστους οι οποίοι τού έκαψαν και τη μοτοσυκλέτα στην οδό Ασκληπιού. Είναι άγνωστο αν το περιστατικό συνδέεται κατά κάποιον τρόπο με το συλλαλητήριο.

Στο στόχαστρο επίθεσης μπήκε και ο φωτορεπόρτερ Κωστής Νταντάμης, ο οποίος δέχθηκε δολοφονική επίθεση από αγνώστους που άρχισαν να τον κλωτσούν, και να τον χτυπούν με ρόπαλα. Ο φωτορεπόρτερ φέρει τραύματα στο κεφάλι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Επιπλέον, οι άγνωστοι τού έκλεψαν και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του.

«Μου φώναζαν φέρε την κάμερα, δεν την έδωσα και άρχισαν να με χτυπούν και να με βαράνε. Ξεκίνησαν γύρω στα 2-3 άτομα και μετά μαζεύτηκαν κι άλλοι. Μου έκλεψαν τον εξοπλισμό», καταγγέλλει ο φωτορεπόρτερ.

Αποκλειστικό: Για την επίθεση στη «Φαβέλα» είχε συλληφθεί ένας από τους «ταραξίες» του συλλαλητηρίου

«Βίαιη επίθεση από ακραία στοιχεία» δέχθηκε και συνεργείο της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης, «τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα».

Στην ανακοίνωση της ΕΡΤ επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται. Αντιθέτως, αυτά τα φαινόμενα ενδυναμώνουν τη βούλησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες». Η ΕΡΤ καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση, η οποία αποτελεί ευθεία βολή στη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνεται πως «τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία».

Τσίπρας: Χρυσαυγίτες έδωσαν τον τόνο στο συλλαλητήριο

«Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι ‘’η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία’’. Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΝΔ ζητά την παραίτηση Γεροβασίλη - Παπακώστα

Την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα ζήτησε η Νέα Δημοκρατία μετά τα επεισόδια στο Σύνταγμα. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για πανικόβλητη κυβέρνηση που «μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν».

Συλλήψεις και τραυματίες

Στο μεταξύ, επτά συλλήψεις και 25 αστυνομικοί τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισοδίων κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, ενώ άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των τραυματισμένων πολιτών. Στο νοσοκομείο Σωτηρία έχουν μεταφερθεί 4 άτομα με ελαφρά δύσπνοια.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΑΔΑ, 12 άτομα προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Από την ΕΛΑΣ υποστηρίζουν πως η αστυνομία λειτούργησε βάσει οργανωμένου σχεδίου, που είχε σκοπό να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη και εφάρμοσε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες ομάδες ατόμων «επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου».

Σε όλες τις περιπτώσεις, επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ, «οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων».

Οι αστυνομικοί που έλαβαν μέρος στα μέτρα ασφαλείας ήταν 2.000, ενώ τα drones της αστυνομίας και το ελικόπτερο της έδιναν συνεχώς εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Τα μηνύματα των ομιλητών του συλλαλητηρίου

Μεταξύ των ομιλητών του συλλαλητηρίου ήταν η Αφροδίτη Μάνου, η οποία σημείωσε: «Να αφυπνίσουμε και τον τελευταίο Έλληνα… να προστατέψουμε το μέλλον της Ελλάδας και των γιων μας», τόνισε από το Σύνταγμα σημειώνοντας πως «οι άνθρωποι και οι ιδέες έρχονται και φεύγουν, οι απόψεις αλλάζουν. Αυτό που μένει αναλλοίωτο είναι οι αξίες μας…. η ταυτότητα μας. Αυτή την ταυτότητα ήρθε να μας κλέψει η ύπουλη Συμφωνία των Πρεσπών». Απευθυνόμενη προσωπικά στον πρωθυπουργό και με αφορμή την βροχή δακρυγόνων σχολίασε: «Αλέξη δε μπορώ να αναπνεύσω, πες τους να σταματήσουν. Το 2015 τραγουδούσα για σένα και τώρα ρίχνεις δακρυγόνα».

Από την πλευρά του ο Κρις Σπύρου, πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας του Νιού Χαμσάιρ, ανέφερε πως «αισθάνομαι και είμαι Μακεδόνας, όπως πρέπει να αισθάνεστε και σεις που δεν κατάγεστε από Μακεδονία, αλλά είστε Έλληνες». «Υπήρξε και υπάρχει μόνο η Ελληνική Μακεδονία και οι Έλληνες Μακεδόνες» υποστήριξε συνεχίζοντας λέγοντας πως «Μακεδόνες είστε το πιο ένδοξο και σημαντικό κομμάτι του ελληνικού έθνους. Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με ονομασία που περιέχει ελληνική λέξη Μακεδονία. Η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι κράτος μαϊμού, με μαϊμού πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και με μαϊμού Σύνταγμα».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ένα και μόνο σκοπό έχει. Να αναγνωρίσει το κρατικό μόρφωμα της Δημοκρατίας των Σκοπίων ως ανεξάρτητο κράτος και να δώσει στους κατοίκους του μακεδονική εθνική ταυτότητα. Αν ο Μάθιου Νιμιτς φέρει την πρόταση αυτή στα Ηνωμένα Έθνη υπόσχομαι ότι θα οργανώσουμε πολιτική αντίσταση και θα θάψουμε την επιθυμία τους να ονομάσουν τα Σκόπια Βόρεια Μακεδονία» τόνισε.

«Η Μακεδονία δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται. Κύριε Ζάεφ ένα σας λέμε. Θέλετε τη Μακεδονία μας; Μολών Λαβέ» κατέληξε ο Κρις Σπύρου.

Παίρνοντας το λόγο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να σεβαστούν όλοι τις γενιές που μεγάλωσαν την Ελλάδα, με αίμα, πόνο και θυσίες. Η τοπική αυτοδιοίκηση, μίλησε κι είπε «η Μακεδονία είναι μία κι είναι ελληνική». Στη συντριπτική μας πλειοψηφία δεν είμαστε ακραίοι, ούτε φανατικοί, είμαστε πατριώτες, και ναι αγαπάμε την πατρίδα μας, αγαπάμε την ψυχή του Έλληνα. Είναι εδώ έντιμοι άνθρωποι του μόχθου, Έλληνες πατριώτες που πονάνε αυτό τον τόπο και βλέπουν την κυβέρνηση να τους περιφρονεί και να τους βρίζει». Και πρόσθεσε: «Αγαπάμε την Ελλάδα, αγαπάμε την Αθήνα, αγαπάμε τη Μακεδονία. Καλούμε τον πρωθυπουργό της χώρας να το σκεφτεί, να μην φέρει καμία συμφωνία στη Βουλή. Όλη η Αθήνα, όλη η Ελλάδα σήμερα είναι εδώ».

«Θα καταθέσουμε μήνυση για τα χημικά που έπεσαν σήμερα, δεν μπορεί τίποτα να διαλύσει αυτή τη λαοθάλασσα», κατέληξε ο Γ. Πατούλης.

«Στα χνάρια του Μελά στα χνάρια των Κρητών, των Πελοποννησίων, όλων των Ελλήνων που έδωσαν το αίμα τους, εμείς κάνουμε το καθήκον μας για την Μακεδονία. Προσπάθησαν να πείσουν κάποιους ότι δήθεν εδώ θα μαζευτούν γραφικοί, θα μαζευτούν ακραίοι κι εθνικιστές. Έλληνες μην σκύβετε το κεφάλι. Δεν παραδίδουμε ούτε μια σπιθαμή γης από την πατρίδα», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Άργους, Δημήτρης Καμπόσος.

«Η Βουλή των Ελλήνων είναι εδώ και όχι απέναντι. Εμείς θα αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Ακόμη και να κυρώσουν το προσύμφωνο της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα το ακυρώσουμε, ότι και να κάνουν». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του Νίκος Λυγερός ο οποίος χαρακτήρισε «εργαλείο προπαγάνδας» όσα ακούγονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και χαρακτήρισε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θέμα ουσίας για τη χώρα μας.

«Ακόμη κι αν περάσει η Συμφωνία, δεν πρόκειται να υπογράψουμε το πρωτόκολλο εισόδου για τα Σκόπια. Αυτοί που είναι κρυμμένοι στη Βουλή ξέρουν ότι έχουν τελειώσει. Το θέμα της Μακεδονίας είναι ουσία. Αν δεν τους σταματήσουμε στη Μακεδονία θα συνεχίσουν».

«Ο Ελληνικός λαός δεν γονατίζει, αντιστέκεται. Δεν θα μείνει ίχνος από το πέρασμά τους» κατέληξε την ομιλία του ο κ. Λυγερός.

Στους ενστόλους απευθύνθηκε ο Στρατηγός εα Φράγκος Φραγκούλης: «Αστυνομικοί που έχουν δώσει όρκο και φοράνε το εθνόσημο, χτυπάνε παιδιά και οικογένειες. Τους καλώ να σεβαστούν τη δημοκρατία και το έθνος» είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκαν βουλευτές όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος, η Σοφία Βούλτεψη κι ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι διαδήλωση της Δημοκρατίας για την Ελλάδα και τα δίκαιά μας. Όλος ο κόσμος πέρα και πάνω από κόμματα το πιστεύει και συνεχίζει να το δείχνει, είπε ο Αντ. Σαμαράς.

Λίγο αργότερα και με αφορμή την επίθεση της αστυνομίας με δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών σημείωσε πως «τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όποια προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν, ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία».

Στα Προπύλαια «αντισυγκέντρωση»

Παράλληλα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, μια δεύτερη συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων ατόμων εξελισσόταν στα Προπύλαια. Οι προσερχόμενοι σε αυτή φώναξαν συνθήματα όπως «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα», «κόκκινα Βαλκάνια, σοσιαλιστικά χωρίς πολέμους χωρίς αφεντικά». Στα Προπύλαια, μεταξύ άλλων έφθασαν μετά από προσυγκεντρώσεις τους, οργανώσεις της άκρας Αριστεράς (από την πλατεία Κάνιγγος) και ένα ισχυρό μπλοκ Αναρχικών (από την πλατεία Εξαρχείων).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ