ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Η «Χιόνη» σαρώνει με ψύχος, θύελλες, καταιγίδες και... χιόνι

Καιρός: Η «Χιόνη» σαρώνει με ψύχος, θύελλες, καταιγίδες και... χιόνι
EUROKINISSI

Στο «μάτι» της «Χιόνης» βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης (13/02) η χώρα, με τη θερμοκρασία να κάνει «βουτιά» ακόμα και κάτω από το μηδέν.

Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα και ήδη έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα κυρίως στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, είναι οι χιονοπτώσεις, οι θυελλώδεις άνεμοι, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας καθώς επίσης και οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες.

Οι άνεμοι από την Τετάρτη είναι ενισχυμένοι θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις εντάσεως 8 με 9 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα φτάσουν στο επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.

Χιόνια και στην Αττική

Η «Χιόνη» έφερε ξανά χιόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στην Αττική, με τον δρόμο προς την Πάρνηθα να κλείνει λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Οι θυελλώδεις άνεμοι πλήττουν πολλά από τα λιμάνια, γι’ αυτό τον λόγο απαγορεύτηκε ο απόπλους για πολλά δρομολόγια πλοίων.

Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν. Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην των χιονοδρομικών κέντρων) που έχουν καταγραφεί σήμερα από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr, είναι στον Άγιο Παύλο Ημαθίας (-5,8 βαθμοί Κελσίου), στη Βλάστη Κοζάνης (-5,6), στην Κλεισούρα Καστοριάς (-4,9), στο Περτούλι Τρικάλων (-4,4) και στην Πάρνηθα (-4,3 σε υψόμετρο 1.230 μέτρων).

Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου έχουν καταγραφεί στην Παξιμάδα Καρύστου (103 χιλιόμετρα την ώρα), στην Πορταριά Μαγνησίας (95 χλμ/ώρα), στην Πεντέλη (92), στα Άνω Λιόσια (92) και στο Βόλο (82).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία προβλέπεται πρόσκαιρη ύφεση για την Παρασκευή (15/2), όμως από το Σάββατο (16/2) νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην ανατολική Ελλάδα.

Η εξέλιξη της χιονοκάλυψης:

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη χώρα ως εξής:

  • Χιονοπτώσεις σημειώνονται σήμερα στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας και από το μεσημέρι στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Από τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις στην ανατολικά Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Αττικής) και την Εύβοια θα πυκνώσουν. Την Πέμπτη (14/2) στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική) και στα ορεινά της Κρήτης (ενδεικτικό υψόμετρο στη Θεσσαλία 200 μέτρα, στην ανατολική Στερεά 400 μέτρα). Από τις απογευματινές ώρες προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων που θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.
  • Πολύ θυελλώδεις βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους (8-9 μποφόρ), που από το μεσημέρι της Τετάρτης και κατά της διάρκεια της Πέμπτης θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ. Εξασθένηση των βοριάδων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (15/2).
  • Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (της τάξης των 10 βαθμων) που θα γίνει αισθητή από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες της Τετάρτης (13/2) και της Πέμπτης (14/2) ενώ ο παγετός τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στα κεντρικά βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
  • Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (13-02-2019) έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (14-02-2019) τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Η «Χιόνη» κλείνει δρόμους - Πού εντοπίζονται προβλήματα

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί, ενώ σε άλλους είναι αναγκαία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Αναλυτικά, διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονοπτώσεων, παγετού, βροχόπτωσης ή συσσώρευσης υδάτων υπάρχει στα εξής σημεία:

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ

Στις ισόπεδες Ιρλανδικού τύπου διαβάσεις, Μεσοχωρίου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου, Μωσαϊκού.

Δ.Α. ΔΡΑΜΑΣ

Επ. Ο. Οχυρού - Περιθωρίου Δήμου Κ. Νευροκοπίου, λόγω συσσώρευσης υδάτων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Επ. Ο. Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 24ο έως 28ο χλμ. για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος.

Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ο έως 30ο χλμ. για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.Α. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Επ. Ο. Χανίων – Κισσού Μαγνησίας, από διασταύρωση Χ/Κ «Αγριόλευκες Πηλίου», μέχρι τη διασταύρωση με την Επ.Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος) - Κισσό Μαγνησίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α.ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Π.Ε.Ο. Λιβαδειάς – Ορχομενού (γέφυρα Αγ. Ανδρέα), υπερχείλιση υδάτων ρέματος – ποταμού και κάλυψη του οδοστρώματος.
Επ. Ο. Ορχομενού – Προσήλιου, από 1ο έως 6ο χλμ, λόγω συσσώρευσης υδάτων.
Δ.Α.ΦΩΚΙΔΑΣ

Ε.Ο. Θερμοπυλών-Άμφισσας στο 50,5ο χλμ, λόγω καθίζησης οδοστρώματος, διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα πορείας προς Άμφισσα και εκ περιτροπής διεξαγωγή της από το ρεύμα προς Θερμοπύλες.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησαν τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που φέρνει η κακοκαιρία «Χιόνη».

Προβλήματα από ξαφνικές διακοπές ρεύματος στην Αττική

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, παρατηρήθηκαν σε περιοχές της Αττικής.

Οι αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος προκάλεσαν προβλήματα, τόσο στους δρόμους όπου η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, όσο και σε σπίτια πολιτών.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε μάλιστα 15 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ, οι περισσότερες από το κέντρο της Αθήνας αλλά και από Πειραιά, Ζωγράφου, Γλυφάδα, Καλλιθέα και Μεταμόρφωση.

Οι διακοπές οφείλονται κυρίως στους δυνατούς ανέμους που έχουν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ, το σπάσιμο μονωτήρων από κλαδιά κ.λπ.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται πάντως σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των βλαβών.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω ισχυρών ανέμων

Ισχυροί άνεμοι, που σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Ωρωπός- Ερέτρια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Κλειστό είναι και το Ρίο-Αντίρριο.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων η ακυρώσεις.

Διακόπηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ζακύνθου – Κυλλήνης

Κλειστή είναι από τις 18:30 το απόγευμα, η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νότιο Ιόνιο.

H νέα κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, επηρέασε και τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του Ιονίου, καθώς οι άνεμοι φθάνουν τα 8-9 μποφόρ, ενώ σύμφωνα με το λιμεναρχείο Ζακύνθου, νεότερα αναμένονται μετά τις 12 το βράδυ.

Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Ηρακλείου λόγω απαγορευτικού απόπλου

Απαγορευτικό απόπλου των πλοίων από το λιμάνι του Ηρακλείου εξέδωσε , το Κεντρικό Λιμεναρχείο, λόγω των θυελλωδών ανέμων που καλύπτουν ολόκληρη τη διαδρομή του δρομολογίου των επιβατηγών πλοίων προς τον Πειραιά.

Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση έως και 9 μποφόρ, ενώ οι επιβάτες που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, θα πρέπει να απευθύνονται στις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να ενημερώνονται για την πορεία του απαγορευτικού.

Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας στα Χανιά

Προβλήματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων έχουν προκαλέσει οι βροχοπτώσεις που συνεχίζονται με μεγάλη ένταση.

Στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου στη θέση «Πλατάνι», υπήρξε αργά το απόγευμα κατολίσθηση χωμάτινων όγκων και πετρών, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο τμήμα να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία.

Η ένταση και διάρκεια της βροχής, έχει προκαλέσει προβλήματα και στον δρόμο από Σούδα προς αεροδρόμιο, στη θέση «Βλητές», όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.

Ανάλογα προβλήματα έχουν αναφερθεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, κυρίως των πρώην περιαστικών δήμων της πόλης των Χανίων.

Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε για απάντληση υδάτων από οικία, στην δημοτική ενότητα Περιβολίων ενώ, χρειάσθηκε να συνδράμει όταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ακινητοποιήθηκε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε γυναίκα οδηγός με τα δύο της παιδιά, σε παράλληλο δρόμο της εθνικής οδού κοντά στην περιοχή Μουρνιές ο οποίος και έχει κλείσει.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού με τις αρμόδιες αρχές να προτρέπουν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Λόγω των ανέμων η μεσημεριανή πτήση από Θεσσαλονίκη προς το αεροδρόμιο Χανίων προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ενώ υπάρχει απαγόρευση του απόπλου όλων των πλοίων από το λιμάνι της Σούδας.

Ο καιρός την Πέμπτη

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Πέμπτη στα βόρεια σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές βροχές και στη νότια νησιωτική χώρα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά, τα ορεινά της Κρήτης και τις πρωινές ώρες σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν από τα βόρεια.

Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Στην Αττική, νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Τα φαινόμενα γρήγορα θα σταματήσουν και από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 , στα ανατολικά 9 με 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 8 βαθμούς κελσίου.

Πρόσκαιρες νεφώσεις προβλέπει η ΕΜΥ τις πρωινές ώρες για τη Θεσσαλονίκη με τον καιρό βαθμιαία αίθριο. Από τις βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν και πάλι νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 1 και 8 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις και βαθμιαία αίθριος. Από τις βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν πάλι νεφώσεις.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 και πρόσκαιρα στο Θρακικό τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 0 έως 9 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Στα βόρεια γενικά αίθριος. Στα νότια τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά ηπειρωτικά, βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο ιόνιο 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 4 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Μέχρι το μεσημέρι από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα ανατολικά και νότια 9 με 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Θερμοκρασία: από 1 έως 8 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και στα ανατολικά καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά στα δυτικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Θερμοκρασία: από 7 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και στα νότια καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Λίγα χιόνια στα βόρεια. Βαθμιαία τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 9 με 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 8 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ