ΕΛΛΑΔΑ

Πολεοδομικό «έγκλημα» στην Ακρόπολη: Η οικιστική ανάπτυξη απειλεί τον ιερό βράχο

Πολεοδομικό «έγκλημα» στην Ακρόπολη: Η οικιστική ανάπτυξη απειλεί τον ιερό βράχο
Eurokinissi

Η οικοδομική δραστηριότητα και η υψηλή δόμηση απειλούν να «πνίξουν» τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, που μοιάζει ανοχύρωτος απέναντι στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Μετά τις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής αλλά και του υποψήφιου δηµάρχου, Νάσου Ηλιόπουλου για «πολεοδοµικό έγκληµα» µε δεκαώροφα ξενοδοχεία στου Μακρυγιάννη και στο Κουκάκι, τα υπουργεία Πολιτισµού και Περιβάλλοντος εµφανίζονται αποφασισµένα να βρουν τα «παραθυράκια» που άφησαν νόµοι της τελευταίας 20ετίας και να προσπαθήσουν να τα κλείσουν.

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής είχαν εδώ και καιρό ξεκινήσει προσπάθεια κινητοποίησης των αρμόδιων φορεών, µε αφορµή την ολοκλήρωση εργασιών σε νεόδµητο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην αρχή της οδού Φαλήρου, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Για να προχωρήσει η ανέγερση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου είχε δοθεί έγκριση και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο (ΚΑΣ), ενώ το οικόπεδο µέσα στο οποίο χτίστηκε ήταν για πάνω από δέκα χρόνια κλεισµένο µε λαµαρίνες, λόγω εργασιών που γίνονταν για σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές.

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και τον δήµαρχο Αθηναίων Γ. Καµίνη, οι κάτοικοι συνδέουν το πρόβληµα µε τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, λέγοντας ότι, εκτός από το δεκαώροφο ξενοδοχείο, «εγκρίθηκε έπειτα από οµόφωνη θετική γνωµοδότηση του ΚΑΣ η ανέγερση δεύτερου 9ώροφου ξενοδοχείου. Αυτή η νέα ξενοδοχειακή µονάδα τεράστιου µεγέθους (5.300 τ.µ. µε τρία υπόγεια γκαράζ), εάν υλοποιηθεί όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ, θα αποτελέσει µια πολεοδοµική ''βόµβα'' στην ''καρδιά'' της περιοχής Μακρυγιάννη και θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (30 µέτρα, σε µία περιοχή που τα υπόλοιπα κτήρια δεν υπερβαίνουν τα 21 µέτρα) τη δηµιουργία ενός τείχους δεκαώροφων κτιρίων κάτω από τον Ιερό Βράχο».

akropoli4

Το νεόδμητο ξενοδοχείο που έλαβε άδεια το 2017 - Πηγή φωτογραφίας: Εφημερίδα «Έθνος»

Οι κάτοικοι ζητούν ηπιότερους όρους δόµησης, ανώτατο ύψος κτιρίων τα 21 µέτρα και ανώτατη δυναµικότητα νέων ξενοδοχείων οι 100 κλίνες.

«Άτακτη παραµόρφωση του τοπίου»

Σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήµαρχος, Ν. Ηλιόπουλος µιλά επίσης για πολεοδοµικό έγκληµα, «άτακτη παραµόρφωση του αστικού τοπίου και άλωση του δηµόσιου χώρου». «Τόσο τα καταλύµατα προς ενοικίαση όσο και οι επιχειρήσεις υγειονοµικού ενδιαφέροντος τείνουν να θέσουν υπό διωγµό την κατοικία από την ιστορική περιοχή γύρω από την Ακρόπολη», τονίζει. «Η ίδια η τουριστική αξιοποίηση επιτάσσει να οργανώσουµε µε αποτελεσµατικό τρόπο την τουριστική ανάπτυξη».
Υπουργικές παρεµβάσεις

Στην επανεξέταση των όρων δόµησης στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη, και ειδικότερα στην περιοχή Μακρυγιάννη/Κουκάκι, και σε ενδεχόµενη αλλαγή τους φαίνεται ότι προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος έπειτα από τις µαζικές αντιδράσεις.

Με παρέµβαση του υπουργείου και απόφαση που υπογράφει η γενική διευθύντρια Πολεοδοµίας, Ντόρα Γαλάνη, συστήνεται τετραµελής οµάδα εργασίας προκειµένου να επανεξετάσει τους όρους δόµησης της περιοχής. Η προοπτική είναι να επιλυθεί το συντοµότερο δυνατόν το ζήτηµα που έχει προκύψει, ενώ στο τραπέζι αναµένεται να πέσουν προς εξέταση δύο εναλλακτικές:

- Η µείωση του συντελεστή δόµησης
- Η διατήρηση του συντελεστή δόµησης µε απόφαση για µείωση του ύψους

Στο έργο της οµάδας περιλαµβάνεται η καταγραφή και αξιολόγηση όλων των υφιστάµενων στοιχείων και µεταξύ αυτών των υποµνηµάτων συλλόγων κατοίκων και δηµοσιευµάτων σχετικά µε την οικοδοµική επιβάρυνση της περιοχής.

Η συγκεκριµένη οµάδα, όπως επισηµαίνεται στην απόφαση που αναρτήθηκε στη «∆ιαύγεια», θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήµατα και θα συνεργαστεί άµεσα µε εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισµού και εκπροσώπους του ∆ήµου Αθηναίων.

Το έργο της οµάδας θα πραγµατοποιηθεί σε φάσεις. Η πρώτη φάση, διάρκειας δύο µηνών, θα περιλαµβάνει ανάλυση του ισχύοντος θεσµικού πλαισίου και καταρχήν οριοθέτηση της περιοχής µελέτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ