ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες καταστροφής στην Κρήτη - Βατραχάνθρωποι μετέχουν στις έρευνες για τον κτηνοτρόφο

Εικόνες καταστροφής στην Κρήτη - Βατραχάνθρωποι μετέχουν στις έρευνες για τον κτηνοτρόφο
EUROKINISSI

Πλήρως αποκλεισμένα χωριά, διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, εκκενώσεις οικημάτων, κατεστραμμένες γέφυρες και αγωνία για την τύχη του 61χρονου κτηνοτρόφου ο οποίος αγνοείται μετά την παράσυρση του οχήματός του από χείμαρρο. Αυτή τα χαρακτηριστικά συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί σήμερα, Τρίτη, στην Κρήτη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ωκεανίς», που έπληξε περισσότερο τα Χανιά. 

Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν εκ νέου οι έρευνες για τον εντοπισμό του 61χρονου πατέρα πέντε παιδιών. Στις έρευνες συμμετέχουν, σύμφωνα με το flashnews.gr, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, της 3ης ΕΜΑΚ και εθελοντών, μία ομάδα βατραχανθρώπων και ειδικό πεζοπόρο τμήμα από την Αθήνα.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου εξαφανίστηκε ο 61χρονος έχουν βελτιωθεί, βοηθώντας τις έρευνες.

Στη μάχη ρίχνεται και ο Ελληνικός Στρατός

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο των εκτεταμένων καταστροφών, ο ελληνικός στρατός αποστέλλει μονάδες του Μηχανικού, ώστε να στηθούν σιδερένιες γέφυρες, στα σημεία όπου είχαν καταρρεύσει γέφυρες, όπως αυτές του Κερίτη και του Πλατανιά.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο ελληνικός ετρατός αναμένεται, να συνδράμει και ως προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς.

Αποκλεισμένα χωριά

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν από την κακοκαιρία στον Πλατανιά είναι ανυπολόγιστες, ενώ έως τώρα, παραμένουν αποκλεισμένα τα χωριά Μεσκλά, Ορθούνι, Καράνι. Οι κάτοικοι, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, λαμβάνουν οδηγίες από τις Αρχές για την απομάκρυνση από τις οικίες τους που βρίσκονται κοντά σε ποτάμια ή σε επικίνδυνα σημεία για κατολισθήσεις.

Σημαντικό πλήγμα είναι η κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, ενώ κατέρρευσαν ακόμη η γέφυρα του Πλατανιά στην παλιά εθνική οδό, η γέφυρα στο Σιρίλι, η γέφυρα στο επαρχιακό δίκτυο του Ντεριανού ενώ κινδυνεύει η γέφυρα στο σημείο Φουρνές – Λάκκοι.

Τεχνικά συνεργεία επιχειρούν να βοηθούν τυχόν εγκλωβισμένους πολίτες.

Χωρίς ρεύμα στον Πλατανιά

Χωρίς ρεύμα παραμένουν οι κάτοικοι του Πλατανιά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι δύσκολη η αποκατάσταση της ζημιάς στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο, Αλικιανός, Βατόλακκος, Σκινέ, Φουρνέ, Μεσκλά, Θέρισο, Λάκκοι δεν έχουν ρεύμα από χθες, Δευτέρα.

Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, πριν από την έναρξη της σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, που γίνεται υπό τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τόνισε: «Είμαστε σαν το Καστελόριζο, δεν έχουμε ούτε τρόπο διαφυγής ούτε πρόσβασης. Εξωτερικό εχθρό να είχαμε να μας βομβαρδίζανε δεν νομίζω να είχαμε τέτοια απώλεια σε υποδομές».

Ο ίδιος ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό την αντικατάσταση των γεφυρών που κατέρρευσαν από και την άμεση αποκατάσταση των σημαντικών ζημιών.

Εικόνες ολικής καταστροφής στον δήμο Κισσάμου

Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στον δήμο Κισσάμου.

Ο Τυφλός ποταμός που έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα, στο ύψος την εθνικής, και έσπασε ο κεντρικός αγωγός του νερού. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μείνει όλη η πόλη χωρίς νερό.

Ο δήμαρχος Κισσάμου, Θοδωρής Σταθάκης, έκανε λόγο για «χαοτική εικόνα σε όλο το νομό. Αποκλεισμένα χωριά, πέφτουν γεφύρια. Έπεσε το Βουλγάρω προς Μουρί και ετοιμάζεται να πέσει και η γέφυρα που ενώνει τον οικισμό, Σινενιανά με το υπόλοιπο Σηρικάρι».

«Είναι ήδη αποκλεισμένα χωριά, από Κάμπο, Σφηνάρι, Αμυγδαλοκεφάλη, δεν υπάρχει οδικό δίκτυο που να επικοινωνεί με την πόλη της Κισσάμου. Επίσης δεν ξέρουμε τι καταστροφές θα κάνει ο Τυφλός ποταμός που ξεκινάει από το Έλος μέχρι τα Καλουδιανά, που πλημμύρισαν σπίτια τις προηγούμενες ώρες, στα Καψαλιανά, Βουλγάρω και Ποταμίδα. Ευελπιστούμε να έχει πέσει η στάθμη του νερού και να υποχωρήσουν τα φαινόμενα», είπε ο ίδιος και κατέληξε:

«Το οδικό δημοτικό δίκτυο, σε πάμπολα σημεία είναι διαλυμένο. Το αγροτικό δίκτυο είναι αφανισμένο, ήδη από την 1η του Γενάρη από τη θεομηνία που είχε πλήξει τον δήμο».

Χωρίς νερό η πόλη του Ρεθύμνου

Ο κεντρικός αγωγός τροφοδοσίας νερού έχει καταστραφεί, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς νερό η πόλη του Ρεθύμνου και περιαστικοί οικισμοί.

Η βλάβη δημιουργήθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας και των τεράστιων όγκων νερού που έσπασαν τον αγωγό που βρίσκεται στον Πετρέ και μεταφέρει νερό από την Αργυρούπολη και τη λίμνη Κουρνά στο Ρέθυμνο.

Οι λόγοι διακοπής είναι:

1) Η καταστροφή, χτες το βράδυ, του κεντρικού αγωγού τροφοδοσίας νερού από Αργυρούπολη και λίμνη Κουρνά στην γέφυρα του Πετρέ από τα νερά του ποταμού και

2) Η διακοπή λειτουργίας , επίσης χτες το βράδυ , των αντλιοστασίων του Πλατανιά, λόγω υπερχείλισης του ποταμού.

Eκτίμηση για την εξέλιξη των βροχοπτώσεων στην Κρήτη

Στο βίντεο του meteo.gr μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτιμώμενη εξέλιξη των βροχοπτώσεων στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη από αργά το βράδυ της Δευτέρας 25/02 έως αργά το βράδυ της Τρίτης 26/02.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ