ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη - Αγωνία για τον αγνοούμενο

Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη - Αγωνία για τον αγνοούμενο
(EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)

Ώρες αγωνίας στην Κρήτη για τον 61χρονο ο οποίος χάθηκε με το αυτοκίνητό του, στα νερά ορμητικού χειμάρρου στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου.  

Ο 61χρονος σύμφωνα με το flashnews.gr, κινούνταν με αγροτικό αυτοκίνητο και στην προσπάθειά του να προσεγγίσει σημείο που είχε τα πρόβατά του, παρασύρθηκε από χείμαρρο και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συντονισμένες προσπάθειες των Αρχών αλλά και εθελοντών για τον εντοπισμό του 61χρονου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας βρέθηκε το αυτοκίνητό του ωστόσο ο ίδιος δεν ήταν μέσα σε αυτό.

«Ο αγρότης έχει παρασυρθεί από το ποτάμι, αναζητείται από μεγάλη δύναμη της υπηρεσίας μαζί με την ΕΜΑΚ, τα νερά είναι ορμητικά και ευχόμαστε το καλύτερο. Παρακαλώ τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το επόμενο 6ωρο θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα», τονίζει ο περιφερειακός διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κρήτης κ. Λαγουδάκης.

Ποτάμι η Εθνική Οδός

Σοβαρά προβλήματα και επί του ΒΟΑΚ έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει όλο την Κρήτη.

Από το βράδυ της Δευτέρας, σε όλο το μήκος της εθνικής οδού του νησιού, σημειώνονται κατολισθήσεις, ενώ βράχοι έχουν αποκολληθεί και μένουν πάνω στο οδόστρωμα, προκαλώντας διακοπή της κυκλοφορίας.

Προβλήμα στα Χανιά

Την ίδια ώρα, προβλήματα σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας προκαλεί η κακοκαιρία που από το μεσημέρι της Κυριακής εκδηλώθηκε στα Χανιά με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους ανέμους.

Σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί καταπτώσεις χωμάτων και πετρών με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων ή να πραγματοποιείται με δυσκολία.

Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Από τη συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδικού δικτύου ακινητοποιήθηκαν πολλά οχήματα, χωρίς ωστόσο οι οδηγοί να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο καθώς απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Στη λίμνη της Αγιάς ανέβηκε η στάθμη του νερού, ενώ πρόβλημα καθίζησης υπήρξε στη γέφυρα του ποταμού Κερίτη.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν ακόμα στο δίκτυο της ΔΕΗ ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης».

Λίγο μετά τις 11:30 δέντρο έπεσε από την ανατολική πλευρά του δημοτικού κήπου Χανίων προκαλώντας μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διακοπές ρεύματος

Σοβαρά προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση σημειώνονται στις περισσότερες περιοχές του νομού Χανίων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία βρίσκονται επί τόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών.

Κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα του Κερίτη

Κατέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας η ιστορική γέφυρα του ποταμού Κερίτη στην είσοδο του Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά.

Η γέφυρα, που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία της 14ης Φεβρουαρίου, κόπηκε στα δύο καθώς δεν κατάφερε να αντέξει τον τεράστιο όγκο των νερών.

Νωρίτερα σήμερα, είχε υποστεί καθίζηση τμήμα του δρόμου που εφαπτόταν με τη γέφυρα και είχαν γίνει εργασίες στήριξης.

Έπεσε και η γέφυρα του Πλατανιά στην Παλιά Εθνική Οδό

Μετά τη γέφυρα του Κερίτη και αυτή των Βουκολιών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση, έπεσε και η γέφυρα στην Παλαιά Εθνική Οδό.

Την ίδια στιγμή, στο Συρίλι του δήμου Πλατανιά, ένα κομμάτι της γέφυρας έχει καταρρεύσει με την διέλευση στο σημείο να έχει απαγορευτεί.

Νωρίτερα, δύο γυναίκες, είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, καθώς σημειώθηκε κατολίσθηση και οι πέτρες πλάκωσαν τα σπίτια, λίγη ώρα αργότερα η περιπέτεια τους είχε αίσιο τέλος.

Σαρώνει το Ρέθυμνο η «Ωκεανίδα»

Κατολισθήσεις, πτώσεις ογκωδών τμημάτων βράχων, σπάσιμο δέντρων, φουσκωμένα ρυάκια, μικροί χείμαρροι που ενίοτε δημιουργούν επικινδυνότητα, πλημμυρισμένα υπόγεια και δρόμοι σε χωριά της ενδοχώρας του Ρεθύμνου έφερε μαζί της η «Ωκεανίς».

Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αντιπεριφεριάρχης Μαίρη Λιονή και οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας εφιστούν στην προσοχή σε όλους τους πολίτες σχετικά με τις μετακινήσεις τους οι οποίες πρέπει όπως επισημαίνουν να ελαχιστοποιηθούν. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων που πνέουν σήμερα στο Ρέθυμνο, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους συμπολίτες που απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες, ενημερώνει ότι έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στις παρακάτω περιοχές: Πριν το χωριό στο Γιαννούδι, Λούτρα, Κυριάννα, Πηγή, Καλονύκτι, Καμπανός -στην Αγία Κυριακή-, Μαλάκι, Μαρουλού -όπου υπάρχει και κατολίσθηση και πλημμύρα-, Αγία Παρασκευή, Καστελλάκια, Μετόχι, Αρμένοι, Μικρά Ανώγεια, Βιράν Επισκοπή -στο κέντρο του Πλατανιά-, Τσεσμέ, Μούντρος, Παλαίλημνος, Σαϊτούρες, οικισμός δημοσίων υπαλλήλων στο Μαρουλά και στη Γέφυρα Σταυρωμένου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και επεμβαίνει τάχιστα σύμφωνα με τον διοικητής της Περιφερειακής διοίκησης Κρήτης κ. Λαγουδάκη ο οποίος καλεί τους οδηγούς και πεζούς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνης (Τεχνική Υπηρεσία, Πολιτικής Προστασίας, ΔΕΥΑΡ κ.λπ.) βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό και εγρήγορση προκειμένου να διαχειριστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν με προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών.

Από επισκέψεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε χωριά της ενδοχώρας του Ρεθύμνου διαπιστώθηκε πως αρκετά καταστήματα έχουν παραμείνει κλειστά, καθώς και σχολικές μονάδες δεν έχουν λειτουργήσει. Αρκετοί κάτοικοι των χωριών κάνουν συνεχείς εποπτείες στις αγροτικές και κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις, ενώ πολίτες με πρωτοβουλία τους καθαρίζουν τις σχάρες των ομβρίων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ανθυποπλοίαρχος, διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας Ρεθύμνου, Μαρία Σμπούκη, η διέλευση των οχημάτων στην περιοχή του Λιμεναρχείου έχει διακοπή λόγω της εισροής υδάτων, αλλά και έντονου κυματισμού, καθώς και αντικειμένων που υπάρχουν στους δρόμους. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν από πλημμυρισμένα φρεάτια στους δρόμους της παραλίας του Ρεθύμνου και στη χερσαία ζώνη του Λιμένα τα οποία όμως βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο.

Επίσης, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης ενημερώνει τους πολίτες, ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ο Δημοτικός Κήπος θα παραμείνει κλειστός για το διήμερο Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων και προστασίας των πολιτών.

Προβλήματα και στο Ηράκλειο

Μεγάλες κατολισθήσεις, λόγω των βροχοπτώσεων, σημειώθηκαν και στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που εκτείνονται σε αρκετά σημεία από την Αγία Πελαγία μέχρι και τη Σκεπαστή.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης, ανέφερε ότι «όποια μέσα διαθέτουμε ως Περιφέρεια, αλλά και των εργολάβων, αυτή την ώρα βρίσκονται στο ΒΟΑΚ. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον δρόμο ανοιχτό. Χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον δρόμο Ηρακλείου - Μοιρών, καθώς στο ύψος της Σταυρακιανής Καμάρας πριν το Σίβα, το βουνό «κατεβάζει» λάσπη.

«Ήδη παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για τη βατότητα του οδικού δικτύου. Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις διασταυρώσεις δρόμων με χείμαρρους, στις λεγόμενες "ιρλανδικές" διαβάσεις, που λόγω της έντονης απορροής δεν θα πρέπει να διασχίζονται.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμένουν αύριο, Τρίτη, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της Δυτικής Κρήτης λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, το κουδούνι δεν θα χτυπήσει για τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στον Δήμο Χανίων, συμπεριλαμβανομένων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Επίσης, με απόφαση της δημοτικής αρχής κλειστά θα είναι και τα σχολεία του Δήμου Πλατανιά.

Σύμφωνα με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης όλα τα σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ δεν θα λειτουργήσουν επίσης.

Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες και στον Δήμο Μυλοποτάμου, σύμφωνα με το cretapost.gr.

Οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Συμβουλές προς τους πολίτες για την αυτοπροστασία τους δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων που εκδηλώνονται στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει τους πολίτες:

  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λ.π.

Στις περιοχές αυτές χρειάζεται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα κατολισθήσεων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ