ΕΛΛΑΔΑ

«Mr. Bitcoin», ο χάκερ που… διεκδικούν τρεις χώρες

«Mr. Bitcoin», ο χάκερ που… διεκδικούν τρεις χώρες

Ο «Mr. Bitcoin», Αλεξάντερ Βίννικ, είναι προσωρινά κρατούμενος από τις 25 Ιουλίου του 2017, όταν συνελήφθη στη Χαλκιδική και παρόλο που υπάρχουν συνολικά τέσσερις δικαστικές αποφάσεις έκδοσής του και που ο ίδιος συναινεί για την έκδοσή του στη Ρωσία, συνεχίζει να κρατείται.

«Δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση για παράταση της προσωρινής κράτησης άνω των 18 μηνών», τονίζουν οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης του Αλεξάντερ Βίννικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Τιμοφέυ Μουσάτωφ.

Το ελληνικό κράτος δεν ασκεί κάποια δίωξη εναντίον του, ο Αλεξάντερ Βίννικ παραμένει προσωρινά κρατούμενος πάνω από 19 μήνες, ενώ βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 26 Νοεμβρίου του 2018, διεκδικώντας το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη.

Οι δύο σχετικές αποφάσεις έκδοσής του στη Ρωσία, έχουν γίνει αμετάκλητες εδώ και 16 μήνες και 5 μήνες αντίστοιχα, ωστόσο παρά τη συναίνεση του κρατουμένου η έκδοσή του δεν υλοποιείται, λόγω των παράλληλων αιτημάτων και αποφάσεων έκδοσης του «Mr. Bitcoin», στις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο Βίνικ έχει καταθέσει διαδοχικά αιτήματα ακρόασής του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, αντίγραφα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ωστόσο καμία απάντηση δεν έχει δοθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί ότι ο «Mr. Bitcoin» μπορεί να εκδοθεί και στις τρεις χώρες που τον ζητούν αλλά, σύμφωνα με τους δύο συνηγόρους του, το υπουργείο Δικαιοσύνης που έχει τον τελευταίο λόγο σε ποια από τις τρεις χώρες θα παραδοθεί ο εντολέας τους, όχι μόνο δεν έχει αποφασίσει ακόμη αλλά δεν απαντά και στα αιτήματά τους για ακρόαση.

Ο Ρώσος συνήγορος, Τιμοφέυ Μουσάτωφ, κάνει λόγο για «συστημική παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου», εκτιμώντας πως η υπόθεση αγγίζει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στην Ελλάδα. «Μας ανησυχεί πρωτίστως η στάση των αρχών της Ελλάδας και της ΕΕ ως προς παρόμοια αιτήματα και κατηγορίες», σημειώνει ο κ. Μουσάτωφ.

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Θέμης Σοφός, παρεμβαίνοντας στην υπόθεση, ζητά από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «να εξετάσει άμεσα την απόλυση» του Βίννικ, εκτιμώντας πως η κράτησή του έχει υπερβεί τα χρονικά όρια που ορίζει το άρθρο 452 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. «Διαφορετικά, οφείλει να παραιτηθεί», συμπληρώνει ο κ. Σοφός.

Το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών αφορά «μη αδειοδοτημένες τραπεζικές συναλλαγές, συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος και παράνομες τραπεζικές συναλλαγές, ως υπεύθυνος για τη διαχείριση του φορέα bitcoin», ενώ όλα τα αιτήματα έκδοσης που αντιμετωπίζει αφορούν την ίδια υπόθεση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το γαλλικό αίτημα έκδοσης, έγινε μετά τη σύλληψη του Βίννικ στην Ελλάδα, αφορά εγκλήματα στο κυβερνοχώρο ενώ ήταν κρατούμενος -άρα χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ- και οι γαλλικές αρχές επίσημα δεν έχουν ασκήσει κάποια δίωξη εναντίον του 39χρονου Ρώσου.

Η απεργία πείνας

Ο Mr. Bitcoin πραγματοποιεί απεργία πείνας πάνω από τρεις μήνες και, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει παραβίαση του δικαιώματός του στη μετάφραση ουσιωδών εγγράφων της δικογραφίας και της ακροαματικής διαδικασίας.

Υπό εικοσιτετράωρη παρακολούθηση, ο Βίννικ έχει χάσει πάνω από το 30% του σωματικού του βάρους, ενώ η διακομιδή του σε εξωτερικά ιατρεία νοοσοκομείου προκειμένου να πραγματοποιηθούν αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις, ακυρώθηκε λόγω άρνησης της υπηρεσίας Μεταγωγών.

VINNIK copy

Το CNN Greece επικοινώνησε με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο δεν έλαβε κάποια απάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ