ΕΛΛΑΔΑ

20ο Hellas Pharm: Οι φαρμακοποιοί θα ζήσουν, γιατί τους έχει ανάγκη η κοινωνία

20ο Hellas Pharm: Οι φαρμακοποιοί θα ζήσουν, γιατί τους έχει ανάγκη η κοινωνία
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μία γιορτή πρωτίστως των φαρμακοποιών και δευτερευόντως της φαρμακοβιομηχανίας ήταν το 20ο Φαρμακευτικό Συνέδριο και Έκθεση HELLAS PHARM που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μαρτίου στο εκθεσιακό Κέντρο Hellexpo στο Μαρούσι.

Οι φαρμακοποιοί υπογράμμισαν για ακόμη μία φορά τον κρίσιμο ρόλο τους στο σύστημα υγείας –ως κυρίαρχο και βασικό σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- ενώ τον ρόλο τους ανέδειξε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Συγκεκριμένα, σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα –καθώς βρισκόταν στο εξωτερικό- ο υπουργός, αναφέρθηκε στη δυναμική του κλάδου, υπογραμμίζοντας, ότι «η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει σε συνθήκες κανονικότητας με στόχο να δημιουργηθεί ποιοτικότερη φροντίδα στον ασθενή», ενώ συναίνεσε απόλυτα, στην πιστοποίηση της δυνατότητας των φαρμακοποιών για εμβολιασμούς.

Χρειαζόταν άραγε αυτή η επισήμανση από τα χείλη του Ανδρέα Ξανθού, όταν όλοι γνωρίζουμε και πράττουμε το αυτονόητο άλλωστε; Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, τα εμβόλια, είτε αντιγριπικά, είτε άλλα, οι πολίτες τα πραγματοποιούν στο φαρμακείο της γειτονιάς τους και στον φαρμακοποιό τους που εμπιστεύονται επί πολλά έτη.

Με την μόνη διαφορά, όπως επεσήμαναν πολλές φορές οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Συλλόγων και ειδικότερα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, όλες οι υπηρεσίες των φαρμακοποιών, από εμβολιασμούς, μέχρι συμβουλές υγείας γενικότερα, παρέχονται δωρεάν.

Επεσήμανε ότι ο κλάδος των φαρμακοποιών είναι ο πιο αδικημένος, ενώ πρόσθεσε ακόμη, ότι «οι φαρμακοποιοί δεν πεθαίνουν διότι η κοινωνία τους έχει ανάγκη». Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Λουράντος, έστειλε σαφές μήνυμα προς όλα τα πολιτικά κόμματα να μην διανοηθούν να αγγίξουν τον κλάδο.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του στο πλαίσιο των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2019 το απόγευμα του Σαββάτου, ο κ. Λουράντος, σημείωσε ότι «τα συγκεκριμένα βραβεία, δεν είναι χαριστικά, καθώς προκύπτουν από πραγματική αξιολόγηση μιας μεγάλης Επιτροπής 30 ατόμων και είναι τα μοναδικά που δίνονται από φαρμακοποιούς σε ανθρώπους του κλάδου που παράγουν, διακινούν και καινοτομούν».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Σπανίων Παθήσεων Όλγα Οικονόμου, αναφέρθηκε και η ίδια στον σημαντικό επιστημονικό ρόλο των φαρμακοποιών, καθώς και στο γεγονός ότι όλοι τους αγαπούν τη δουλειά τους, ενώ πρόσθεσε ότι η καινοτομία είναι ελπίδα για τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Για την ιστορία του Hellas Pharm, να πούμε ότι συνολικά συμμετείχαν 26 φαρμακευτικές εταιρείες, ψήφισαν 612 για τα Αριστεία, και 1.500 άτομα επισκέφθηκαν την ομώνυμη ιστοσελίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ