ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Ένταση και επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

25η Μαρτίου: Ένταση και επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
EUROKINISSI

Δεν έλειψαν η ένταση και τα επεισόδια από τους φετινούς εορτασμούς της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, με «φόντο» τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ένας 45χρονος προσήχθη στις 10 το πρωί έξω από την Μητρόπολη Αθηνών, όταν επιχείρησε να κινηθεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την ώρα που επιθεωρούσε το στρατιωτικό άγημα, μετά την δοξολογία για την 25η Μαρτίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 45χρονος μόλις είδε τον κ. Παυλόπουλο προσπάθησε να περάσει πάνω από το διαχωριστικό σχοινί στον περίβολο της Μητρόπολης, αλλά οι αστυνομικοί αντέδρασαν άμεσα και τον ακινητοποίησαν.

Όπως διαπιστώθηκε στην ασφάλεια όπου οδηγήθηκε, πρόκειται για χρήστη ναρκωτικών και εξετάζεται προκειμένου να διαπιστωθούν οι προθέσεις του.

Επεισόδια στην Καλλιθέα

Πριν από την μαθητική παρέλαση στην Καλλιθέα, επικράτησε μεγάλη ένταση μεταξύ ακροδεξιών και αστυνομικών δυνάμεων, που επενέβησαν για να αποτρέψουν συμπλοκή με συγκεντρωθέντες από τον αριστερό χώρο.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στις 10.30 το πρωί. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ομάδα περίπου 150 ατόμων από το ΠΑΜΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες συλλογικότητες της Αριστεράς, είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, στην πλατεία Κύπρου, όπου βρίσκεται Μνημείο Ηρώων, για κατάθεση στεφάνων, ενώ μια ομάδα από 40-50 άτομα τα οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, ανήκουν στην Χρυσή Αυγή πραγματοποιούσαν ταυτόχρονα συγκέντρωση, στην πλατεία των Τζιτζιφιών.

Οι ακροδεξιοί κάποια στιγμή ξεκίνησαν με απειλητικές διαθέσεις με κατεύθυνση την πλατεία Κύπρου, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν στη διασταύρωση Θησέως και Σκίπης, πριν έρθουν σε επαφή με τους άλλους συγκεντρωθέντες.

Τότε οι ακροδεξιοί επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών με βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθεί συμπλοκή.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν στα στενά και προχώρησαν σε 11 προσαγωγές. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια όπου εξετάζονται.

Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη

Ομάδα πολιτών διαμαρτυρήθηκε για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών και υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει το voria.gr, κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ ακροδεξιών στοιχείων και δημοσιογράφων που κατέγραφαν την παράσταση διαμαρτυρίας.

Μετά το πέρας της παρέλασης, αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν στο ύψος της οδού Καραϊσκάκη για να αποφευχθούν εντάσεις.

Φυγάδευσαν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Άγριες αποδοκιμασίες σημειώθηκαν στην παρέλαση της Κατερίνης για επέτειο της 25ης Μαρτίου εναντίον του εκπροσώπου της κυβέρνησης γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Χρήστο Σίμο, και κυρίως εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Χάρη Τζαμακλή.

Mαθητές και εξαγριωμένοι πολίτες, σύμφωνα με τo lefteria.gr, κυνήγησαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μετά το πέρας της παρέλασης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να τον φυγαδεύσουν, προκειμένου να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του για να αποχωρήσει από τον χώρο.

Ακολούθησε «πανζουρλισμός» με τους συγκεντρωθέντες να τον βρίζουν και να του φωνάζουν «προδότη, η Μακεδονία είναι ελληνική».

Η αστυνομία έδωσε σκληρή μάχη ώστε να καταφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο όχημα του και να απομακρυνθεί από την πλατεία Ηρώων.

Σε πολλά σημεία κατά μήκος της παρέλασης είχαν συγκεντρωθεί πολίτες οι οποίοι τραγουδούσαν δυνατά το «Μακεδονία Ξακουστή», ενώ παρελαύνοντες μαθητές και μαθήτριες, καθώς και μέλη των πολιτιστικών συλλόγων το τραγουδούσαν επίσης δυνατά, όταν παρήλαυναν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ όλοι τους σχεδόν φορούσαν κονκάρδες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Έτσι όταν πήγε να φύγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την εξέδρα έγινε «χαμός», αφού πολλοί πολίτες ενώθηκαν με τους νεολαίους και άρχισαν να τον προπηλακίζουν άγρια, ώσπου να καταφέρει η αστυνομία να τον φυγαδεύσει από τον χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ