ΕΛΛΑΔΑ

Διαψεύδουν οι Αρχές ότι ο τζιχαντιστής της Ουγγαρίας έχει σχέση με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες

Διαψεύδουν οι Αρχές ότι ο τζιχαντιστής της Ουγγαρίας έχει σχέση με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες

Φύλλο και φτερό τις ημερομηνίες, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ώστε να δοθεί άσυλο στον άνδρα που συνελήφθη στην Ουγγαρία και κατηγορείται για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, κάνουν οι ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Όπως αποδείχθηκε, στις 14 Ιουλίου του 2016 πέρασε στη Λέρο όπου όλες οι επίσημες ελληνικές αρχές, αλλά και η Frontex έκαναν τον απαιτούμενο έλεγχο, χωρίς να διαπιστωθεί ωστόσο τίποτα σε βάρος του.

Στις 27 Οκτωβρίου του 2017, αναγνωρίσθηκε έτσι ως πρόσφυγας και του χορηγήθηκε το σχετικό έγγραφο, ενώ περίπου ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή στις 12 Ιουνίου του 2018, πήρε τα επίσημα χαρτιά ασύλου.

Ένα μήνα μετά και ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή σε καμία βάση δεδομένων δεν είχε εντοπιστεί το παραμικρό για το συγκεκριμένο άνδρα, το Βέλγιο ξεκινά αλληλογραφία με τις ελληνικές αρχές, ζητώντας στοιχεία και πληροφορίες.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2018, οι Ούγγροι τον συλλαμβάνουν για πλαστά έγγραφα και λαθροδιακίνηση, καθώς εντόπισαν μια γυναίκα στην οποία ο συγκεκριμένος άνδρας είχε υποσχεθεί ότι θα την περνούσε στην Ευρώπη, πηγαίνοντάς την τελικά στην Ουγγαρία.

Οι αρχές της χώρας υποστηρίζουν ότι ως στέλεχος του ISIS, το άτομο αυτό είχε πάρει μέρος με αποκεφαλισμούς ανθρώπων και συγκεκριμένα στο χωριό Μαμπούζα, όπου είχαν σφαγιασθεί 37 άνθρωποι.

Πλέον έχει αρχίσει η διαδικασία άρσης του καθεστώτος ασύλου, που όμως θα χρειαστεί τον ίδιο σχεδόν χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να πάρει άσυλο, ενώ οι Ούγγροι επιθυμούν να επιστρέψουν τον κρατούμενο στην Ελλάδα.

Ο ίδιος σύμφωνα με δημοσιεύματα ουγγρικών μέσων, υποστηρίζει ότι έχει σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας, κάτι που διαψεύδουν πάντως κατηγορηματικά οι ελληνικές αρχές και ξεκαθαρίζουν ότι ουδέποτε θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Τι αναφέρουν τα ουγγρικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ουγγρικών μέσων ενημέρωσης, ο 27χρονος Χασάν Φ., στον οποίο η Ελλάδα χορήγησε καθεστώς πρόσφυγα, κατηγορείται ότι ως στέλεχος του ISIS.

Ο Χασάν Φ. αρχικά συνελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου του 2018, στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης λόγω κατοχής πλαστών εγγράφων και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή για εμπορία ανθρώπων, ενώ αναμένεται να απελαθεί από την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Ουγγαρίας, ο 27χρονος θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στην εκτέλεση 20 ανθρώπων στη Χομς της Συρίας, όλοι μέλη μιας οικογένειας που αρνήθηκαν να ενταχθούν στον ISIS, το 2016. Επίσης, φέρεται να εμφανίζεται σε πλήθος προπαγανδιστικών βίντεο του Ισλαμικού Κράτους καθώς και στην οργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών.

Κατά το ουγγρικό Δίκαιο, ο Σύρος άνδρας θεωρείται ύποπτος για ανθρωποκτονίες που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια τρομοκρατικής ενέργειας και ύποπτος για το σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του υπόπτου, ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία «είναι τουλάχιστον αναξιόπιστα» και πως ο Χασάν Φ. συνεχίζει να δηλώνει αθώος, «παρά τα οφέλη μιας ομολογίας».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ουγγαρίας, μετέδωσε ότι ο 27χρονος άνδρας είχε στην κατοχή του μια προπληρωμένη κάρτα με 500 ευρώ, αλλά και πλαστό ελληνικό διαβατήριο. Ο δικηγόρος του υποστήριξε πως είχε λάβει την τραπεζική κάρτα από τις ελληνικές αρχές και ήταν σε θέση να την χρησιμοποιήσει μόνο στη χώρα μας.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας της Ουγγαρίας δήλωσε επίσης ότι ο 27χρονος υποστήριξε ότι δούλευε για τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίας, οι οποίες του είχαν αναθέσει την αναγνώριση τζιχαντιστών στην Ευρώπη, ισχυρισμοί οι οποίοι εξετάζονται από τις ουγγρικές αρχές.

Όλο το θρίλερ της άφιξης και της παραμονής του τζιχαντιστή στην Ελλάδα

Από «ψιλό κόσκινο» και συγκεκριμένα από όλους τους ελέγχους της ελληνικής βάσης δεδομένων, της FRONTEX, της Ιντερπόλ, της EUROPOL και άλλων υπηρεσιών, είχε περάσει ο 27χρονος Σύρος που συνελήφθη ως στέλεχος του ISIS στην Ουγγαρία, αφού είχε διέλθει ως πρόσφυγας από την Ελλάδα, αλλά για δύο ολόκληρα χρόνια δεν είχε προκύψει τίποτα σε βάρος του, που να δημιουργεί έστω και υπόνοιες για το παρελθόν του.

Όπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, προκειμένου να φωτιστεί κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης, η διαδικασία που ακολουθείται για κάθε αλλοδαπό που εισέρχεται παράνομα στη χώρα μας είναι η εξής:

Αμέσως μετά τη σύλληψή του, εκτός από την ποινική δικογραφία που σχηματίζεται από τις αρμόδιες αρχές, το πρώτο που γίνεται είναι να οδηγηθεί σε κάποιο δομημένο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου από την Ελληνική Αστυνομία, μαζί με τους υπαλλήλους της FRONTEX καταγράφεται και ταυτοποιείται (στοιχεία, υπηκοότητα κ.λ.π). Αμέσως μετά πληκτρολογείται στις βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ, του Σένγκεν και την εθνική βάση, με τα δακτυλικά αποτυπώματα και ό,τι άλλο υπάρχει, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία για οποιαδήποτε δράση του.

Επειδή η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής, έχει υπογράψει επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με την EUROPOL, πραγματοποιείται και δευτερογενής έλεγχος ασφαλείας, δηλαδή μέσω των αστυνομικών συνδέσμων που έχει η EUROPOL στα Hot Spot, περνάει και από δεύτερο έλεγχο μέσω της κεντρικής ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων, για τους υπόπτους τρομοκρατίας ή άλλων εγκληματικών δράσεων.

Εδώ αρχίζει η ιστορία του 27χρονου Σύρου.

Στις 14-7-2016, ο Φ. Χασάν, όπως λέγεται, εισήλθε παράνομα στη Λέρο, μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, όπου καταγράφηκε, ταυτοποιήθηκε, ενώ ελέγχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και την FRONTEX σε πρώτη φάση και δευτερογενώς από την EUROPOL. Δεν προέκυψε το παραμικρό, καθώς δεν υπήρχε τίποτα σε όλες τις βάσεις δεδομένων.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο ούτε και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, με τις οποίες συνεργάζονται οι ελληνικές αρχές, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια μέρα ο Χασάν υπέβαλε αίτημα για άσυλο το οποίο μπήκε στη διαδικασία εξέτασης.

Στις 27/10/2017, δηλαδή 15 μήνες αργότερα, και αφού έγιναν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες από την Υπηρεσία Ασύλου, του αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα και μαζί με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα στην Αττική και συγκεκριμένα στην Κυψέλη.

Στις 12/6/2018, δηλαδή περίπου οκτώ μήνες αργότερα, ο 27χρονος παρέλαβε έγγραφο (TDV) που δίνεται στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες για να μπορούν να ταξιδέψουν. Σημειώνεται ότι για τη χορήγηση του εγγράφου, ο πρόσφυγας περνάει και πάλι από όλους τους ελέγχους ασφαλείας και τις βάσεις δεδομένων, όπως έγινε και για τον 27χρονο.
Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 6/7/2018, έρχεται η πρώτη είδηση από το Βέλγιο, το οποίο ζητάει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για τον συγκεκριμένο αλλοδαπό, γιατί σε ένα βίντεο που έχει περιέλθει στα χέρια των βελγικών αρχών με τζιχαντιστές, υπάρχει ένα πρόσωπο που του μοιάζει, γι' αυτό και καταγράφεται ως ύποπτος τρομοκράτης, αλλά και ως ύποπτος διακίνησης ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, οι Βέλγοι έχουν πληροφορίες ότι το άτομο αυτό πιθανόν να εμπλέκεται σε διευκόλυνση αλλοδαπών να ταξιδέψουν σε χώρες μέλη της Ε.Ε., όχι με πλαστά έγγραφα, αλλά με πραγματικά, που ανήκουν όμως σε άλλα πρόσωπα.

Αμέσως τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα συλλογής πληροφοριών, όμως ο 27χρονος είναι ήδη σε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα, στις 16/7/2018 -δηλαδή δέκα μέρες μετά- επιβάλλεται από τη χώρα μας το μέτρο της διακριτικής παρακολούθησης, που σημαίνει ότι παρακολουθούνται οι κινήσεις του 27χρονου, με την έννοια του αν θα αναχωρήσει από την Ελλάδα για τρίτη χώρα, ή αν επιστρέψει από τρίτη χώρα.

Ταυτόχρονα υπάρχει συνεχής αλληλογραφία με τις βελγικές αρχές.

Κι ενώ οι ενέργειες είναι σε εξέλιξη, στις 30/12/2018 ο Χασάν συλλαμβάνεται στη Βουδαπέστη με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Όπως διαπιστώθηκε είχε ταξιδέψει και ο ίδιος με έγγραφο άλλου προσώπου και όχι με τα δικά του. Μαζί του είχε το ένα από τα ανήλικα παιδιά του για να μην κινεί υποψίες, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια παραμένει στην Ελλάδα.

Από την ώρα εκείνη υπάρχει συνεχής επικοινωνία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις ουγγρικές αρχές, ενώ ενημερώθηκε αμέσως η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και κινήθηκε η διαδικασία άρσης της ιδιότητας του πρόσφυγα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, η ποινική διαδικασία είναι σε εξέλιξη στην Ουγγαρία, ενώ οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται σε οτιδήποτε τους ζητηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ