ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες μετανάστες για δεύτερο βράδυ στα Διαβατά - Αποχώρησαν από το Σταθμό Λαρίσης

Χιλιάδες μετανάστες για δεύτερο βράδυ στα Διαβατά - Αποχώρησαν από το Σταθμό Λαρίσης
EUROKINISSI/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Για δεύτερο βράδυ, περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα παραμείνουν στον άτυπο καταυλισμό έξω από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στα Διαβατά, ζητώντας να φτάσουν στην Ειδομένη και να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Από την Πέμπτη, στην περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου αρχικά εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν με την ελπίδα να περάσουν τα σύνορα και να φύγουν από την Ελλάδα, το κλίμα είναι τεταμένο.

Οι περίπου πλέον 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν ήδη στήσει έναν πρόχειρο, αυτοσχέδιο καταυλισμό για να περάσουν τη νύχτα, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν απευθύνει έκκληση στους μετανάστες να επιστρέψουν στις δομές όπου βρίσκονταν.

Ωστόσο, ελάχιστοι δέχθηκαν να μεταφερθούν πίσω, με τα ναυλωμένα λεωφορεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Νωρίτερα είχε επικρατήσει ένταση, όταν ομάδες προσφύγων και μεταναστών επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την Ειδομένη για να περάσουν τα σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη κινητοποίηση προσφύγων προκλήθηκε έπειτα από ψευδείς ειδήσεις, που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως τα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας έχουν ανοίξει και πως θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Αποχώρησαν οι πρόσφυγες από το Σταθμό Λαρίσης

Όπως ανακοινώθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κανονικά θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο των 23:55′ Αθήνα – Θεσσαλονίκη της Παρασκευής, ενώ κανονικά εκτελούνται και τα δρομολόγια του Προαστιακού, καθώς νωρίτερα το απόγευμα αποχώρησαν και οι τελευταίοι πρόσφυγες από τον Σταθμό Λαρίσης.

Περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων είχε εκδώσει εισιτήρια για Θεσσαλονίκη, είχαν κάνει κατάληψη από το πρωί της Παρασκευής στο Σταθμό Λαρίσης, διακόπτοντας τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών, όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι περίπου 300 πρόσφυγες ζήτησαν να ταξιδέψουν με προορισμό τα Διαβατά, προκειμένου να φύγουν από την Ελλάδα.

Βίτσας: Έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στα Διαβατά, τόνισε πως οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατά 99% -γιατί υπάρχουν και οι "πονηροί"- έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. Ποιος μοιράζει αυτή την παραπληροφόρηση; Κατά κύριο λόγο τη μοιράζουν διακινητές, οι οποίοι λένε για κάποιο λόγο, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι «τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά και εννοείται ότι δεν θα επιτρέψουμε παράτυπες μετακινήσεις» και κάλεσε όλους όσοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κέντρο των Διαβατών, μεταξύ αυτών πολλές οικογένειες με παιδιά, «να μην βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους άλλους ανθρώπους που είναι γύρω τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ