ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός Μεγάλη Εβδομάδα: Ανοιξιάτικες θερμοκρασίες αλλά με βροχές και σκόνη

Καιρός Μεγάλη Εβδομάδα: Ανοιξιάτικες θερμοκρασίες αλλά με βροχές και σκόνη
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο καιρός αλλάζει και οι θερμοκρασίες πλέον είναι ανοιξιάτικες, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα σταματήσει να βρέχει, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr.

Μετά από αρκετές ημέρες όπου η θερμοκρασία στη χώρα θύμιζε χειμώνα, ο καιρός αλλάζει από την αρχή κιόλας της Μεγάλης Εβδομάδας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Tα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες θα είναι τα εξής:

* Θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από την Αφρική θα κινηθούν προς τη χώρα μας.

* Η μέγιστη θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 25-26 βαθμούς Κελσίουστα δυτικά και στα νότια τμήματα της χώρας τη Μ. Τετάρτη, με περαιτέρω άνοδο στη συνέχεια.

* Η κίνηση των θερμών αερίων μαζών θα συνοδεύεται από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία θα γίνει αισθητή στα δυτικά από τη Μ. Τρίτη.

* Σποραδικές βροχές αναμένονται στα ηπειρωτικά, κυρίως τη Μ. Τρίτη.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/Meteo, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες την Κυριακή των Βαΐων κατεγράφησαν σε Τρίκαλα 21,6 βαθμοί, Κόνιτσα 21,4 βαθμοί, Σέρρες 21,1 βαθμοί, Σέρρες-Θερμά 21 βαθμοί, Λάρισα 20,7 βαθμοί, Γαβαλού Αιτωλ/νίας 20,6 βαθμοί, Μακρακώμη 20,5 βαθμοί, Αμφιλοχία 20,4 βαθμοί, Αγρίνιο 20,3 βαθμοί, Αρφαρά Μεσσηνίας, Λιβαδειά και Λουτράκι 20,2 βαθμοί Κελσίου.

Ο καιρός σήμερα

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές μετά το απόγευμα στα βόρεια τμήματα, αναμένονται τη Μεγάλη Δευτέρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 19 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 9 έως 20 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 6 έως 22 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 13 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 12 έως 18 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 20 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και στο Βορειοδυτικό Αιγαίο μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με εξαίρεση το Νοτιοδυτικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Αραιές νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν, με πιθανότητα τοπικών βροχών τις βραδινές ώρες, αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και βαθμιαία μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ που θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 που θα γίνουν νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στον Θερμαϊκό τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Mακεδονία, Θράκη

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Βαθμιαία και από τα δυτικά αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και τη νύχτα στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 που θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 5 και βαθμιαία στην Κεντρική Μακεδονία τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων το βράδυ. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 που θα ενισχυθούν στα 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στα νότια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 που θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν.

Πιθανότητα τοπικών βροχών τη νύχτα στα δυτικά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ που θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 3 με 5 μποφορ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ που θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ