ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτοι οι Έλληνες στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate

Πρώτοι οι Έλληνες στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate
Εκπρόσωποι από όλες τις ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate Μάρθα Οστιούνη

Μπορεί η επικαιρότητα να κατακλύζεται καθημερινά από δυσάρεστες ειδήσεις, ωστόσο μία ομάδα ελλήνων φοιτητών, αποδεικνύει πως το ταλέντο και η επιμονή είναι ακόμα ζωντανά στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate (World Universities Debating Championship- WUDC), με κεντρικό σύνθημα «Η ρητορική επιστρέφει στο σπίτι της», οι δεκαεννιάχρονοι debaters Μαρία Ρούσση και Θοδωρής Ντουνιάς, εκπροσωπώντας την ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, αναδείχτηκαν μεγάλοι νικητές στην κατηγορία EFL (English as Foreign Language- αγγλικά ως ξένη γλώσσα).

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από 5 ομάδες (ΑΣΟΕΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Ε.Μ.Π., Deree College).

Μετά από 9 προκριματικούς γύρους, που διεξήχθησαν από τις 29 έως τις 31 Δεκεμβρίου, τα Πανεπιστήμια που προκρίθηκαν στον τελικό της κατηγορίας EFL ήταν το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από την Ελλάδα, το FSU Jena από τη Γερμανία, το Brawijaya A από την Ινδονησία και το UKIM Skopje από την Π.Γ.Δ.Μ.

Στον τελικό, οι Έλληνες ρήτορες, όπως και οι εκπρόσωποι της ομάδας της Π.Γ.Δ.Μ., κλήθηκαν να υπερασπιστούν τη χρήση φωτογραφικού υλικού, που αποτυπώνει τις δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες βιώνουν οι πρόσφυγες, σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης, ενώ οι άλλες δύο πανεπιστημιακές ομάδε, κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν εναντίον της πρακτικής αυτής.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ρητορική ως βιωματικός τρόπος μάθησης κέρδισε την Μαρία Ρούσση και τον Θοδωρή Ντουνιά από τα σχολικά τους χρόνια και ίσως να ήταν αυτή η κρίσιμη παράμετρος, που τους εξασφάλισε την υψηλή διάκριση σε τόσο νεαρή ηλικία και με μικρή σχετικά αγωνιστική εμπειρία.

Η κ. Ρούσση, φοιτήτρια Νομικής , ξεκίνησε να ασχολείται με τη ρητορική στον Όμιλο Ρητορικής της Σχολής Μωραϊτη, στον οποίο και εξακολουθεί να πηγαίνει, πλέον, όμως, για να διδάσκει. Το περασμένο καλοκαίρι είχε την πρώτη της εμπειρία αγωνιστικού debate σε διεθνή διοργάνωση, καθώς συμμετείχε στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που διεξήχθη στη Βιέννη.

Αντίστοιχα, ο κ. Ντουνιάς, φοιτητής στο Πολυτεχνείο, ξεκίνησε να ασκείται στην αντιλογία από τον Όμιλο Ρητορικής του Κολεγίου Αθηνών, ενώ η πρώτη του διεθνής εμπειρία στο αγωνιστικό κομμάτι ήταν στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα, που πραγματοποιήθηκε το 2014 στην Ταϊλάνδη.

Η κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή ήταν για εμάς μία αναγνώριση αρκετά ανέλπιστη, καθότι πηγαίναμε για την εμπειρία και χωρίς ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες», λέει μεταξύ άλλων στο ΑΜΠΕ η κ. Ρούση, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στις προκλήσεις της ρητορικής, « ο ρήτορας μπορεί να οικοδομήσει με την ίδια ευκολία επιχειρήματα και σε δύσκολα θέματα όπως π.χ. η ανάγκη περικοπών στις συντάξεις».

«Έχουμε εκπαιδευτεί να μπορούμε να αγωνιστούμε οπουδήποτε, όμως το ότι ήμασταν εδώ, το ότι είχαμε όλη την υποστήριξη των φίλων μας, που βρίσκονταν εδώ, ήταν πολύ θετικό για εμάς. Η διοργάνωση συνολικά ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και υπήρξε η αντίστοιχη αναγνώριση από όλους γι' αυτό. Ήταν εννιά μέρες, με εμπειρίες εκπληκτικές, που μας απορρόφησαν, με μοναδικές γνωριμίες, με άγχος, αλλά και με εφόδιο πολλές νέες γνώσεις», θα πει επίσης η ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Ο απολογισμός της ελληνικής διοργάνωσης

Το παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate ξεκίνησε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, με 1200 συμμετέχοντες από 70 χώρες και περισσότερα από 350 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση debate σε όλο τον κόσμο, την οποία στην Ελλάδα ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Ρητορική Εταιρεία Ελλάδος, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013, με στόχο την προώθηση του debate στην εκπαίδευση.

Φωτογραφία: Henrik Maedler

Τα θέματα των αγώνων τα οποία ανακοινώθηκαν λίγα μόλις λεπτά πριν τον κάθε αγώνα, αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στη χρήση μισθοφορικών δυνάμεων για στρατιωτικές επιχειρήσεις, την απαγόρευση προσωπικής ιδιοκτησίας έργων τέχνης που θεωρούνται ιδιαίτερης πολιτισμικής ή ιστορικής σημασίας, τη δίκαιη διανομή των κερδών από τον παγκόσμιο ορυκτό πλούτο, καθώς και την υποχρέωση του Δ.Ν.Τ. και της Κεντρικής Τράπεζας να πληρώσουν αποζημιώσεις σε χώρες που έχουν επηρεαστεί από τις πολιτικές τους.

Πρωταθλητές στην κατηγορία Open (English as Professional Language) αναδείχθηκαν οι ομιλητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με την ομάδα Harvard A, στην κατηγορία ESL (English as Second Language) Πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε η ομάδα DLSU A και τον τίτλο του Καλύτερου Ομιλητή κατέκτησε ο Michael Dunn Goekjian από την ομάδα PEP A, του Πανεπιστημίου PEP της Σερβίας.

Επίσημη ιστοσελίδα του WUDC: http://thessaloniki2016.com/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ