ΕΛΛΑΔΑ

Δικαστές για Κουφοντίνα: Κίνδυνος να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις

Δικαστές για Κουφοντίνα: Κίνδυνος να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με το σκεπτικό ότι «ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις» οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα  για χορήγηση νέας άδειας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος, ο πολυισοβίτης της 17Ν «δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής, αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του "κρατικού μονοπωλίου της βίας" και άρα καθιστά εναργές ότι ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερης απαξίας». Οι δικαστές, όπως προκύπτει από το σκεπτικό του βουλεύματός τους, συνεκτίμησαν δε το γεγονός ότι ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη, καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως «αίμα».

Μάλιστα στο βούλευμά τους οι δικαστικοί λειτουργοί επικαλούνται και την τελευταία ανάρτηση ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα, ενόψει της δικής του κρίσης για την υπόθεση.

Μεταξύ άλλων οι δικαστές επισημαίνουν στο βούλευμά τους :

  • Eρευνητέο ερμηνευτικά τυγχάνει το ζήτημα της δυνατότητας χορήγησης τακτικής αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως. Κατά την κρίση του Συμβουλίου τούτου, εφόσον ουδέν προβλέπεται, ούτε ρυθμίζεται ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ` άρθρο 55 παρ. 1 ΣΚ, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά.
  • Στην έννοια του σωφρονισμού, δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόποιδεολογική μεταστροφή του καταδίκου. Ευλόγως, όμως, η έννομη τάξη συναρτά το σωφρονισμό του καταδίκου με την μη τέλεση νέων εγκλημάτων, ήτοι, ευθέως με το σεβασμό προς τα έννομα αγαθά, μεταξύ δε αυτών προεχόντως αυτό της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αορίστου αριθμού προσώπων.
  • Οιδηλώσεις «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων» και «η ένοπλη δράση δείχνει το δρόμο για την κλιμάκωση του κοινωνικού και του πολιτικού αγώνα», οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη, δοθέντος ότι δεν αποτελούν απλά μία ιδεολογική τοποθέτηση του εν λόγω καταδίκου, ούτε μία αυθόρμητη αντίδρασή του υπό ορισμένες συνθήκες συναισθηματικής πίεσης.
  • Ενδεικτικό δε στοιχείο της προσωπικότητας του εν λόγω καταδίκου είναι η παντελής και απολύτως συνειδητή έλλειψη οποιασδήποτε μεταμέλειαςγια τις άδικες πράξεις τις οποίες τέλεσε και τις οποίες εξακολουθεί να θεωρεί ως πολικά εγκλήματα, θέτοντας τον εαυτό του σε θέση ήρωα-πολιτικού κρατουμένου.
  • Eνόψει και των ανωτέρω δηλώσεων παρέπεται ότι ο ως άνω κατάδικος δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής, αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του «κρατικού μονοπωλίου της βίας» και άρα καθιστά εναργές ότι ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξειςιδιαίτερης απαξίας. Περαιτέρω, καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως «αίμα».

Εκ του συνδυασμού των προαναφερομένων συνάγεται ότι ο κρινόμενος κατάδικος διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος όπου εκτίει την ποινή του, με οργανώσεις που κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας, με το ίδιο ή παρεμφερές ιδεολογικό υπόβαθρο με αυτόν, δεδομένου ότι άλλως, αυτές δεν θα παρείχαν τόσο αυξημένης έντασης υποστήριξη προς το πρόσωπό του, εκδηλούμενη όχι με νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά με έκνομες συμπεριφορές. Εκτιμάται, επομένως, βάσιμα ότι, επί ικανοποίησης του αιτήματός του για χορήγηση άδειας εξόδου από το ως άνω κατάστημα κράτησης, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να συνευρεθεί με μέλη των εν λόγω ομάδων-οργανώσεων και να τελέσει, σχεδιάσει ή καθοδηγήσει νέες αξιόποινες πράξεις, κάνοντας κακή χρήση της άδειάς του.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τη μη χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα

Το μεσημέρι της Παρασκευής η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημήτριου ζήτησε το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημά του για χορήγηση άδειας καθώς και τον ιατρικό φάκελο του Δημήτρη Κουφοντίνα, προκειμένου να τα μελετήσει.

Ακόμη, ζήτησε την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής καθώς και το τελευταίο ιατρικό πιστοποιητικό από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μετά την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 2 Μαΐου και δεν προτίθεται να σταματήσει.

Αν η κ. Δημητριου έχει διαφορετική άποψη από την κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αναίρεση του επίμαχου βουλεύματος.

Νωρίτερα σήμερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου είχε αποφασίσει ομόφωνα είχε απορρίψει το νέο αίτημα για άδεια που είχε υποβάλει ο «Λουκάς» της 17Ν.

Με το υπ΄αριθμόν 93/2019 βούλευμα τους, ομόφωνα οι δικαστές, υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και για δεύτερη φορά (μετά τις έξι 2ήμερες ή 4ήμερες άδειες) έκριναν ότι ο πολυισοβίτης της 17Ν δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να του χορηγηθεί άδεια.

Ο Κουφοντίνας κρατείται στις αγροτικές φυλακές Βόλου από τον περασμένο Αύγουστο και έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ