ΕΛΛΑΔΑ

Η έκδοση πέντε φοιτητών στις ιταλικές αρχές κρίνεται στο Συμβούλιο Εφετών

Η έκδοση πέντε φοιτητών στις ιταλικές αρχές κρίνεται στο Συμβούλιο Εφετών
EUROKINISSI

Σήμερα ξεκινούν οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εφετών το οποίο καλείται να αποδεχτεί ή να απορρίψει το αίτημα των ιταλικών Αρχών για την έκδοση πέντε φοιτητών ώστε να δικαστούν αφού αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την συμμετοχή σε επεισόδια κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μιλάνο την πρωτομαγιά με αφορμή τα εγκαίνια της EXPO 2015.

Το αίτημα της Ιταλίας, που εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους πέντε φοιτητές πριν λίγους μήνες, αφορά κατηγορίες για αδικήματα σχετικά με "καταστροφές" και "διακεκριμένη αντίσταση" οι οποίες τιμωρούνται στην γειτονική χώρα με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ επιτρέπεται απροσδιόριστος χρόνος προφυλάκισης.

Η υπόθεση, που θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή καθώς ουσιαστικά αφορά ένταλμα για συμμετοχή σε διαδήλωση, έχει επιμεριστεί να κριθεί σε τρεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εφετών, σήμερα αύριο και την Δευτέρα υπό διαφορετική σύνθεση κάθε φορά. Κατά την σημερινή συνεδρίαση κρίνεται το ένταλμα για τους δύο από τους φοιτητές , αύριο κρίνεται αυτό για τους άλλους δύο ενώ την Δευτέρα το Συμβούλιο θα κρίνει αυτό του πέμπτου και νεαρότερου όλων 19χρονου φοιτητή.

Από την πλευρά της υπεράσπισης των νεαρών φοιτητών ζητείται να μην γίνει αποδεκτό το ιταλικό αίτημα και οι πέντε να δικαστούν στην Ελλάδα βάσει του δικαιώματος της χώρας μας να αρνηθεί την έκδοση πολίτη της.

Επιπλέον οι συνήγοροι των φοιτητών υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από την ιταλική Δικαιοσύνη σε βάρος των εντολέων τους , είναι "αόριστο και σαθρό" ενώ τονίζουν πως βρίθει αοριστιών και αντιφάσεων ενώ υποκρύπτει κατασταλτικού τύπου διαδικασίες και ποινικοποίηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδήλωση.

Σημειώνουν μάλιστα πως οι εντολείς τους δεν συνελήφθησαν στη διαδήλωση, αλλά προσήχθησαν την επόμενη ήμερα ενώ έβγαιναν από χώρο κατάληψης, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά και ενισχύει την πεποίθηση των συνηγόρων ότι πρόκειται για πολιτικές διώξεις.

Οι γονείς των φοιτητών οι οποίοι σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου έκαναν λόγο για "καφκικούς δαιδάλους" που κινούνται "εξαιτίας της πρωτοφανούς υπόθεσης" τονίζουν πως ενδεχόμενη έκδοση των παιδιών τους θα εξοντώσει οικονομικά και σωματικά τόσο τους πέντε φίλους όσο και τις οικογένειες τους.

Στο πλευρό των πέντε φοιτητών βρίσκονται ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, όπου κατοικούν οι εκζητούμενοι, και οι υπάλληλοι της δημοτικής Αρχής, συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, φοιτητικές και άλλες οργανώσεις, που σήμερα θα βρίσκονται στο Εφετείο σε συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Με ένα tweet εκφράζει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη στήριξη της στους πέντε φοιτητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ