ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής βραβεύτηκε με το Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου-Τζεμ

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής βραβεύτηκε με το Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου-Τζεμ

Στις 3 Ιουνίου 2019, στο Ζάππειο Μέγαρο έγινε η τελετή βράβευσης του Προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach με το Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου-Τζεμ. Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας Φανή Πάλη- Πετραλιά, ο Τούρκος Ολυμπιονίκης του ταεκβοντό Servet Tazegul, η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο Thomas Bach.

Στην εκδήλωση που παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας, προβλήθηκε και μήνυμα από την Κωνσταντινούπολη της συνιδρύτριας του Βραβείου και κόρης του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, Ιπέκ Τζεμ Ταχά.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι ο Thomas Bach επελέγη για το φετινό Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου-Τζεμ για τρεις λόγους:

Α. Για τη συμβολή του στη διεθνή ειρήνη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην Ν. Κορεα το 2018.

Ο Thomas Bach έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη και από τη Βόρεια Κορέα και από τη Νότιο Κορέα του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με αναφορά στην ανάγκη Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Ήταν ένα σημαντικό βήμα που ακολουθώντας το πνεύμα της αρχαίας ελληνικής Εκεχειρίας συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο των συνομιλιών σε διπλωματικό επίπεδο και κατ’ επέκταση στη μείωση της επικίνδυνης έντασης στη Νοτιοανατολική Ασία.

Β. Για την πρωτοβουλία του να εντάξει πρόσφυγες στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τον Μάρτιο του 2016, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach δήλωσε ότι η ΔΟΕ θα επιλέξει έως δέκα πρόσφυγες για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της προσφυγικής κρίσης. Οι αθλητές αυτοί αγωνίστηκαν υπό την Ολυμπιακή σημαία. Με αυτή του την πρωτοβουλία ο Bach έδειξε πώς τα ανθρωπιστικά ζητήματα συνδέονται με τις Ολυμπιακές αξίες και πώς θεσμοί όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να εξελιχθούν ώστε σε συνεργασία με τον ΟΗΕ να παίξουν ρόλο στην προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης απέναντι στις σύγχρονες μεγάλες προκλήσεις.

Γ. Για τη συμβολή του στην εκπαίδευση για την ειρήνη μέσα από τη διάδοση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Μέσα από το έργο του Διεθνούς Ολυμπιακού Ιδρύματος Εκεχειρίας και του Διεθνούς Ολυμπιακού Κέντρου Εκεχειρίας μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα προώθησαν τις αξίες του Ολυμπισμού και την Ολυμπιακή Εκεχειρία σε παιδιά και νέους, πολλές φορές από εμπόλεμες περιοχές, αλλά και ευάλωτες ομάδες που δεν έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach, διαδέχθηκε τον Βέλγο Ζακ Ρογκ το 2013 - ο 9ος πρόεδρος της ΔΟΕ από το 1894 όταν εξελέγη στη θέση αυτή ο Δημήτριος Βικέλας. Το 1976 είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στην ξιφασκία και είναι ο πρώτος χρυσός Ολυμπιονίκης που αναδεικνύεται πρόεδρος της ΔΟΕ.

Παραλαμβάνοντας το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου-Τζεμ εξέφρασε την συγκίνηση του που βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του Ζαππείου, ένα χώρο ιστορικά συνδεδεμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην ομιλία του εξέφρασε την προσήλωση του στη διάδοση της αρχαίας Ελληνικής ιδέας της Εκεχειρίας και συνεχάρη το Διεθνές Ίδρυμα και Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας για το έργο του.

Περιέγραψε λεπτομερώς όλες τις δύσκολες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις που χρειάστηκε να κάνει ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν επιτυχώς οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2018 στην Πιονγιάνγκ με συμμετοχή αθλητών από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Τέλος, επεσήμανε ότι το παράδειγμα του Γιώργου Παπανδρέου και του Ισμαήλ Τζεμ, όταν πέτυχαν να αλλάξουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργώντας προϋποθέσεις για σταθερότητα και συνεργασία, αποτελεί έμπνευση για τον ίδιο και τόνισε ότι θα συνεχίσει να δίνει αγώνα για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων μέσω της προώθησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Η τελετή έκλεισε με εκτέλεση μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι από το PHAROS WΙND ENSEMBLE.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ