ΕΛΛΑΔΑ

Στα σκουπίδια πολύτιμο αρχείο της Βουλής του Πόντου του 1904

Στα σκουπίδια πολύτιμο αρχείο της Βουλής του Πόντου του 1904
Φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Ένα αρχείο 600 σελίδων με πολύτιμες πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία από τον Πόντο βρέθηκε στα σκουπίδια από τον συλλέκτη Θόδωρο Τζέμη .

Το θέμα παρουσιάστηκε στην πρωινή εκπομπή του Open Tv, «Ώρα Ελλάδος».

«Το πήρα, το διάβασα και βλέποντας τα ιστορικά στοιχεία ένιωσα ότι έχω μεγάλη ευθύνη απέναντι στον ποντιακό ελληνισμό και ήρθα σε επαφή με τους καθηγητές μου στο Αριστοτέλειο, έτσι ώστε να αναδείξουμε την ιστορική αλήθεια για την γενοκτονία του Πόντου. Γράφει ότι είναι η ιστορία της απελευθέρωσης του Πόντου», ανέφερε ο κ. Τζέμης στην εκπμοπή.

Ο κ. Τζέμης πήγε το αρχείο στον κ. Βασίλη Κουκουσά, καθηγητή του ΑΠΘ, ο οποίος από την πλευρά του σημείωσε ότι «το μελετήσαμε, το αναλύσαμε και διαπιστώσαμε ότι πάνω απ’όλα είναι πρωτότυπο και ανέκδοτο. Έχει στοιχεία τα οποία αγνοούσαμε μέχρι τώρα. Το συνολικό αρχείο έχει περί τις 600 σελίδες περίπου και σ’αυτό περιλαμβάνονται πάρα πολλά στοιχεία».

Ο κ. Κουκουσάς, περιγράφοντας τι ήταν η Βουλή του Πόντου, είπε: «Από το 1916 μέχρι το 1918 ήταν μια περίοδος στην οποία ο Πόντος γνώρισε μια αυτονομία. Ήταν ο ρωσικός στρατός που είχε εισέλθει στην περιοχή και αυτό το καθεστώς διήρκησε περίπου μέχρι το 1918. Όταν επικράτησε η επανάσταση των μπολσεβίκων στη σοβιετική ένωση, ο ρωσικός στρατός επέστρεψε πίσω και εισήλθαν και πάλι οι τούρκοι Οθωμανοί σε αυτή την περιοχή.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι όλη αυτή την περίοδο τον έλεγχο των πραγμάτων σε πολιτικό και θρησκευτικό επίπεδο είχε μια πολύ μεγάλη μορφή, ο Χρύσανθος Τραπεζούντος, μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Αθηνών».



Μιλώντας για το αρχείο, ο κ. Κουκουσάς σημειώνει: «Αυτό το αρχείο το έχει γράψει ένας γιατρός, ο Γεώργιος Κοσμίδης, μία μορφή η οποία είναι άγνωστη, ο οποίος όμως έζησε τα γεγονότα αυτά και τα καταγράφει σε αυτές τις 600 σελίδες. Βλέπουμε μέσα επιστολές που τις αποστέλλει ο ίδιος στον Βενιζέλο, στις οθωμανικές αρχές, στις ρωσικές αρχές, όπου γνωρίζει για τη διάσκεψη των Παρισίων που έγινε το 1919 με την παρουσία του Βενιζέλου και του Χρύσανθου».

«Επ’ευκαρία των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων, νομίζω ότι αν αυτά μπορέσουμε και τα αναδείξουμε, θα είναι μια μεγάλη συμβολή στον ελληνισμό και ειδικότερα στον ελληνισμό του Πόντου», καταλήγει ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ